HJERNELÆRING I UKRAINAKRISEN:

 

Å bearbeide flukt

Å måtte flytte fra alt som er kjent på grunn av krig, er noe av det tøffeste som kan skje et barn. Før bearbeidelsen kan begynne, er det nødvendig at det livsnødvendige er på plass: bolig, mat, trygghet.

Når barnet er trygt, og hjernen rommer andre ting, er det viktig å støtte barnet, så det vonde ikke setter seg fast i hjernen.

Her under finner du en veiledning for voksne som skal trygge barn etter flukt fra krig. Bruk den gjerne kronologisk for best mulig støtte, eller bare enkeltelementer hvis du trenger veiledning til spesifikke følelser eller reaksjoner.

Start den helbredende samtalen

Når det livsnødvendige er på plass, er det rom for å begynne å bearbeide det barnet har vært med på. Barn lever i nuet, så det er ikke alltid så lett å vite i hvor stor grad barnet er påvirket, men vi kan anta at barn reagerer like sterkt i sine umodne hjerner som voksne gjør. Da er det godt å vite noe om hva som er normalt og å starte den helbredende samtalen med barnet. 

Array
(
    [post_type] => Array
        (
            [0] => education
        )

    [post_status] => Array
        (
            [0] => publish
        )

    [post__in] => Array
        (
            [0] => 67535
            [1] => 67553
            [2] => 67556
        )

    [order] => DESC
    [orderby] => date
)

Hvordan hjelpe barnet best?

Å hjelpe barnet dreier seg i stor grad om å hjelpe barnet gjennom de store følelsene som naturlig oppstår, som gjerne vendes utover eller innover. Klarer vi å hjelpe barnet gjennom, og ikke bort fra, følelsene sine 30 % av tiden, sier forskerne at vi vil klare jobben vår som voksne godt. Da vil barna lære å finne måter å håndtere det vanskelige som skjer dem.

Det finnes generelle steg som vi vet hjelper barnet å regulere følelser, og vi kan også finne frem til barnets egen oppskrift. Vi starter med de generelle stegene. 

Fra rødt til grønt lys

Hjernen er bygget for å unngå fare, og den setter alle kluter til når vi har opplevd fare på nært hold. Da er det fint å vite noe om hvordan man hjelper et barn når de står midt i noe vanskelig. I Hjernelæring bruker vi ofte trafikklyset som utgangspunkt. På rødt lys trenger barnet hjelp av deg for å roe ned i kroppen sin: følelsene har tatt over hjernen og koblet ut tenkehjernen. På gult lys er det litt mer kobling til tenkehjernen, men fremdeles tenker ikke barnet fornuftig. Det er først på grønt lys at vi kan snakke med barnet og finne løsninger. Her under har vi samlet noen trinn du kan bruke for å nå inn til barnet.

Array
(
    [post_type] => Array
        (
            [0] => education
        )

    [post_status] => Array
        (
            [0] => publish
        )

    [post__in] => Array
        (
            [0] => 67700
            [1] => 67696
            [2] => 67698
            [3] => 67562
        )

    [order] => DESC
    [orderby] => date
)

Barnets egen oppskrift

Når barnet er i balanse, kan dere sammen finne frem til barnets oppskrift ved rødt lys. Ved å inkludere barnet vil vi kjappere kunne hjelpe barnet til gult, og deretter grønt lys. Etter hvert vil barnet finne ut hvordan hen kan roe ned seg selv, som er avgjørende for å begrense de langsiktige, negative effektene av vonde erfaringer. 

 

Array
(
    [post_type] => Array
        (
            [0] => education
        )

    [post_status] => Array
        (
            [0] => publish
        )

    [post__in] => Array
        (
            [0] => 67711
            [1] => 67713
            [2] => 67716
            [3] => 67726
            [4] => 67719
            [5] => 67731
        )

    [order] => DESC
    [orderby] => date
)

Voksen i balanse

Også dine egne store følelser kan koble ut tenkehjernen. Vi ender opp med å gjøre og si ting til barnet som vi vet ikke er så bra. Derfor er det viktig at du også finner din egen oppskrift så du kan støtte både deg selv og barnet. Det er ikke så lett når verden raser, men med litt hjelp er det mulig. Du kan det jo fra før.

Array
(
    [post_type] => Array
        (
            [0] => education
        )

    [post_status] => Array
        (
            [0] => publish
        )

    [post__in] => Array
        (
            [0] => 67735
            [1] => 67737
            [2] => 67739
            [3] => 67741
            [4] => 67743
        )

    [order] => DESC
    [orderby] => date
)

Du kan også hjelpe andre

Send denne siden til noen du kjenner som kan ha behov for litt hjelp i denne vanskelige situasjonen. Innholdet er gratis, og støttet av Hjernelæring, Skolerom og Woolit.

Hvor kan du få mer hjelp?

Her i Norge er det gode systemer for å få hjelp. Men det kan også være frustrerende og vanskelig å finne frem. Her har du derfor noen startpunkter:

  • UDI (Utenriksdepartementet) har ansvar for det lovmessige.
  • Politiet har ansvar for registrering.
  • Din kommune har ansvar for det praktiske med tanke på skolegang, helsetjenester og bolig. Søk etter informasjon på nett.
  • Trenger du bistand for å finne frem, kan flere organisasjoner hjelpe til med det som trengs, avhengig av behovet.

Viktigst av alt: Ikke nøl med å be om hjelp.