Butch & Sundances ville reise over Amerika

Bli med inn i en verden av togrøverier, bankran og evig flukt gjennom det ville vesten.

«THE WILD BUNCH»
Øverste bilde, fra venstre: The Sundance Kid, Will Carver, Ben Kilpatrick, Kid Curry og Butch Cassidy poserer etter et innbringende ran i Nevada.

Det udødelige bildet av Butch Cassidy og Sundance Kid som kommer fram fra en boliviansk hytte pepret med kulehull – seksløperne gløder da de står revolver mot revolver med en horde av lovens menn, lokale og dusørjegere som har jaktet på dem gjennom Amerika – er et av de mest legendariske øyeblikkene i amerikansk filmhistorie. Filmen starter med følgende erklæring: «Det meste av det som følger, er sant.» Historikere er enige – portrettet av denne lovløse gjengen og deres ville reise gjennom Amerika på begynnelsen av 1900-tallet er stort sett nøyaktig gjengitt.

Filmhistorie: Filmen fra 1969, med Paul Newman som Butch og Robert Redford som The Kid, spilte inn mer enn 100 millioner dollar og ble en av de 100 mest lønnsomme filmene gjennom tidene.

Men det gjenstår fortsatt noen ubesvarte spørsmål når det gjelder gruppens siste bevegelser og endelige skjebne: Hvordan kom de seg til Bolivia, og døde de egentlig på legendarisk vis, side ved side i en heftig skuddveksling? Enkelte, blant andre Butchs søster, har hevdet at de tvert imot overlevde og levde videre i all hemmelighet. 

The Wild Bunch

Butch Cassidy (som egentlig het Robert LeRoy Parker) var en mormoner fra Utah i USA. Han benyttet flere dekknavn, men det som huskes best, hentet han fra kvegtyven Mike Cassidy, som han beundret, og det sies at han tok dette navnet da han i en kort periode jobbet som slakter.

Den kriminelle karrieren tok for alvor av i 1889 da han ranet til seg nesten 21 000 dollar fra San Miguel Valley Bank i Telluride sammen med tre medsammensvorne. De flyktet til Robbers Roost, et hemmelig tilfluktssted i Utah. 

Kid Curry, en av gjengens mest uberegnelige medlemmer. Han var en fryktet type med rykte som temperamentsfull morder.

Butch hadde et langvarig forhold til Ann Bassett, men i 1894 måtte han sone 18 måneder i fengsel for hestetyveri. Da han slapp ut, dannet han «The Wild Bunch», en gjeng som besto av hans nærmeste venn Elzy Lay, i tillegg til Harvey «Kid Curry» Logan, George Curry, Ben Kilpatrick, Harry Tracy, Laura Bullion og Will Carver. Harry Alonzo Longabaugh ble rekruttert til banden senere. Han hadde også sonet for å ha stjålet hester i Sundance Prison i Wyoming og ble dermed testamentert kallenavnet «Sundance Kid».

«Døde de virkelig i den legendariske skuddvekslingen, eller kom de seg unna?»

Robbers Roost ble brukt som base, og med et hull i fjellet som fluktrute begikk gjengen en rekke overfall og ran som ble mer brutale for hver gang. I august 1896 slo de til mot banken i Montpellier i Idaho med et bytte på 7000 dollar, og i april året etter fikk de med seg gull til en verdi av 7000 (lønningsposene til de ansatte i et kullselskap) i et bakholdsangrep. 

Pinkertons på jakt etter Butch og Sundance. De hadde minimalt med informasjon – de visste ikke engang Cassidys egentlige navn.

 2. juni 1899 ble de jaget etter å ha stoppet et tog i nærheten av Wilcox i Wyoming. De kom seg unna, men en sheriff ble drept av Kid. George Curry sørget for at stemningen ble så opphetet at detektivbyrået Pinkerton Agency ble involvert.

Under et annet togrøveri i New Mexico drepte Elzy Lay to menn i kampens hete. Da han ble tatt, ble han sendt til soning i New Mexico Territorial Prison. Da Butch plutselig sto uten sin viktigste medsammensvorne, forsøkte han å forhandle fram amnesti, men da Kid Curry gjennomførte flere ran og drap, gikk forhandlingene i vasken. 

I august 1900 ranet gjengen nok et tog i nærheten av Tipton i Wyoming, og en måned senere fikk de med seg 32 640 dollar da de plyndret Nevada’s First National Bank i Winnemucca. Etter ranet poserte Butch, Sundance, Kid Curry, Ben Kilpatrick og William Carver for det berømte «Fort Worth Five»-fotografiet – et bilde som senere ble brukt på etterlyst-plakater. 

I 1901 skjøt Kid Curry ytterligere tre menn, gjengen sto bak nok en togrøveri, William Carver ble drept og Ben Kilpatrick ble fengslet. Butch og Sundance, sammen med Sundances kjæreste Etta Place, klarte å flykte til New York og deretter videre til Argentina med (muligens hver sin) båt.

Laura Bullion – en av få kvinner i «The Wild Bunch».

LIVET I SØR

Fra Buenos Aires reiste trioen gjennom Argentina og slo seg ned Chubut-provinsen. Under dekknavnene James Ryan og Mr. og Mrs. Harry Place kjøpte de seg en gård på 25 000 mål hvor de drev med hest og kveg i flere år. 

På valentinsdagen i 1905 ble Banco de Tarapacá y Argentino i Río Gallegos – 100 mil fra gården – ranet av to engelsktalende cowboyer. Butch og Sundance ble ikke tatt for ranet, selv om det bar preg av flere av duoens kjennetegn.

Etter å ha blitt tipset om at Pinkerton-detektiven Frank Dimaio nærmet seg, reiste de nordover til San Carlos de Bariloche i mai, og derfra reiste de videre over innsjøen Nahuel Huap og inn i Chile med båt.  

I desember 1905 ranet Butch, Sundance, Etta og en ukjent mann Banco de la Nacion i Villa Mercedes, 650 kilometer vest for Buenos Aires, før de rømte tilbake til Chile.

Seks måneder senere tok Sundance med seg Etta til San Francisco, hvor hun ble værende. Sundance reiste tilbake til Sør-Amerika og Butch, som under aliaset James «Santiago» Maxwell hadde begynt å arbeide for gruveselskapet Concordia i Santa Vera Cruz i de bolivianske Andesfjellene.

Sundance og Etta poserer for fotografen i New York, før de angivelig skal ha gått på shopping på Tiffany & Co.

Utrolig fikk de to notoriske ranerne ansvaret for å håndtere lønningene i selskapet. De holdt fingrene unna pengene i Concordia, men i 1908 ble lønningene til et selskap som bygget jernbane, ranet av tre «yankees» like sør for La Paz. Man vet ikke sikkert at Butch og Sundance sto bak ranet, med det skjedde omtrent samtidig med at duoen forlot gruveselskapet fordi Sundance avslørte fortiden deres under en fyllekule.

Det tok ikke lang tid før de to havnet i kryssilden igjen. De to hadde tilhold hos britiske A.G. Francis, og 4. november 1908 ble en vakt som var ansvarlig for lønningsposene i et sølvgruveselskap, overfalt av to maskerte amerikanske menn. De kom seg unna med et muldyr og 15 000 bolivianske pesos. Det resulterte i at de to snart hadde en horde av gruvearbeidere og det nasjonale militæret etter seg.

Duoen flyktet videre til Tomahuaico, hvor de søkte tilflukt hos Francis. Den løsmunnede Sundance fortalte husverten om ranet, men hevdet hardnakket at han «aldri har skadet eller drept noen utenom i selvforsvar, og aldri stjålet fra fattige mennesker, bare fra rike selskaper».

Da de to ranerne ble varslet om at en militærpatrulje var på vei, skyndte de seg gjennom San Juan del Oro og overnattet i Estarca, før de fortsatte til San Vicente hvor de fikk tak over hodet hos Bonifacio Casasola.

Da en lokal tjenestemann oppdaget det stjålne muldyret utenfor huset sitt, varslet han en liten militærgruppe som var stasjonert i nærheten. Da to soldater og en politibetjent nærmet seg huset sent om kvelden den 6. november, åpnet Butch ild og drepte en av soldatene. 

Etter skuddvekslingen som fulgte, beordret kaptein Justo Concha at huset skulle omringes. Klokka to om natten ble det hørt skrik inne fra huset, etterfulgt av to skudd og deretter stillhet. Ved soloppgang ble Casasola beordret inn i bygget, hvor det ble funnet to døde kropper. Den ene var drept av et skudd i pannen, mens den andre var skutt i tinningen. Politiet konkluderte med at Butch hadde satt kulen i sin hardt skadde venn for å befri ham fra en smertefull død, før han hadde vendt pistolen mot eget hode og trukket av.

Gruvearbeidernes lønninger ble funnet igjen, og likene ble identifisert av vakten som var blitt ranet. Men det var aldri noen som kjente navnene deres, og begge ble begravet som «desconocidos» – ukjente – på kirkegården i San Vicente. 

Siden de døde bandittene aldri ble identifisert, avsluttet aldri Pinkerton offisielt jakten på Butch og Sundance. I 1921 skal William Pinkerton ha fått informasjon om at Sundance sonet i et peruansk fengsel for å ha forsøkt å rane en bank sammen med Butch, som angivelig skulle ha flyktet til Argentina. Butchs søster var også blant dem som hevdet at duoen hadde overlevd, og hun insisterte på at broren hadde vendt tilbake til USA. Til tross for forsøk på DNA-testing er det aldri blitt slått fast med sikkerhet at levningene på kirkegården stammer fra de notoriske ranerne. Bevisene stanser etter skyteepisoden i San Vicente. Om det virkelig var Parker og Longabaugh som ble begravet i den bolivianske byen eller ikke, døde figurene Butch og Sundance i november 1908. 

Mer om historien

REIS

Vil du reise til den vakre Andesbyen Cholila (hvor duoen bodde i fire rolige år), kjører du langs National Route 40, eller tar buss fra Esquel. 

Du kan vandre i fotsporene etter Butch, Sundance og Etta ved å krysse Andesfjellene via innsjødistriktet i Argentina og Chila. Det går ferger mellom Bariloche i Argentina og Puerto Varas i Chile, over innsjøene Nahuel Huapi, Frias og Todos los Santos.  

På byskiltet i San Vicente står det: «Her hviler Butch Cassidy og Sundance Kid.» Du kan kjøre bil til gruvelandsbyen mellom Tupiza og Uyun der de to røverne angivelig ble drept. Selve huset der skytingen fant sted er borte, men det kan godt være at de legendariske skurkene fortsatt hviler på gravplassen her.

Film 

Filmen Butch Cassidy and the Sundance Kid fra 1969 sørget for at William Goldman vant en Academy Award® for «Best Original Screenplay». I den utradisjonelle westernfilmen overskygger figurenes hjertevinnende personligheter deres brutale handlinger. Filmskapernes påstand om at hendelsene i filmen «for det meste er sanne», høster støtte hos historikere.   

BØKER

Det er blitt skrevet en rekke bøker om Butchs og Sundances eventyrlige reiser, som Lula Parker Betensons Butch Cassidy, My Brother – der hun hevder at broren hennes vendte tilbake til USA i levende live etter 1908. Les også Larry Pointers bok fra 1977: In Search of Butch Cassidy.

OPPLEV

Du kan bestille seks- eller åttedagers «Outlaw Trail Rides» gjennom Wyoming og «The Hole-in-the-Wall», hulen i fjellet som bandittene brukte som fluktrute. Se www.thundermountaintours.com for mer informasjon.