DIN
S Ø V N R E S E P T

Nå er det på tide å begynne å jobbe aktivt med å få en god natts søvn. For de fleste av oss går lite eller dårlig søvn ut over humøret, og det viktigste du kan gjøre for å sovne raskt – og sove godt hele natten – er å roe tankene.

4 ALTERNATIV TERAPI FOR BEDRE SØVN

Alternativ medisin får virkelig vist seg fram når det kommer til søvn – her kan du faktisk få god hjelp! Vi har samlet de beste hjelpemidlene, inkludert noe du kanskje aldri har hørt om. Og du kan faktisk begynne å forberede neste natts søvn med en gang du står opp.

Vil du helst unngå sovetabletter? Da kan du prøve holistisk medisin.

Alternativ terapi kommer virkelig til sin rett når det er snakk om å forbedre søvn, både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Hvis du har hatt søvnproblemer over lengre tid, foretrekker du kanskje en naturlig tilnærming til problemet i stedet for sovetabletter. Metodene vi har samlet kan hjelpe alle som sover dårlig – ikke bare de helt søvnløse. Her får du våre aller beste råd for god nattesøvn.

1 – ÅPENT FOKUS

Open focus training (OFT) er ikke spesielt godt kjent i Norge, men det er en slags avslapning for hjernen, en endring av selve hjernebølgene. Metoden er basert på at vi har fire forskjellige oppmerksomhetsmodus. Dagens moderne livsstil krever at vi må konsentrere oss oppmerksomt – om for eksempel jobben vår, private meldinger, eller et TV-program – store deler av dagen. Over tid fører dette til engstelse og spenninger i kroppen, noe som naturlig nok går ut over nattesøvnen.  

OFT endrer fokuset ditt og hjelper hjernen din å slappe av – litt som når du kjører på en stille landevei: Du følger med på alt som skjer rundt deg mens tankene vandrer fritt. Metoden kan minne litt om meditasjon, men mange synes OFT er en enklere metode for å oppnå denne typen bevissthet. Når hjernen slapper av, er det naturlig nok lettere for deg å sovne. En OFT-økt hjelper deg med å sette fokus på forskjellige punkter i rommet, og deretter i din egen kropp. I begynnelsen er det lurt å gjøre øvelsene før du legger deg, men etter hvert som du synes det blir enklere, kan du godt gjøre dem i sengen. 

2 – HYPNOTERAPI

Denne teknikken hjelper underbevisstheten din å slappe godt av. Noen terapeuter bruker guidet visualisering – for eksempel kan de be deg om å forestille deg at du er på et vakkert, avslappende sted. Hver behandling varer vanligvis i opp mot en time. Ifølge denne metoden, er underbevisstheten din mer åpen for å sove når du er hypnotisert, men det finnes ikke voldsomt mye dokumentasjon på at slik terapi har noen effekt. Enkelte studier har imidlertid vist at hypnoterapi øker kvaliteten på den dype søvnen, og mange med insomnia sverger til denne teknikken.

Enkelte studier har vist at hypnoterapi øker kvaliteten på den dype søvnen, og mange med insomnia sverger til denne teknikken.

Mange terapeuter lærer deg hvordan du skal hypnotisere deg selv, og det finnes et godt utvalg av bøker, cd-er, apper og YouTube-videoer som kan være til hjelp. Prøv deg fram til du finner ut hva som fungerer for deg. 

3 – URTER

Enkelte studier viser at urtepreparater kan bidra til økt søvnkvalitet, og at de i noen tilfeller kan hjelpe folk som prøver å slutte med sovetabletter. Valeriana er den urten det foreløpig er forsket mest på, på grunn av dens beroligende og angstdempende egenskaper. Urter er ikke noen rask løsning, du blir ikke trøtt av dem på samme måte som en tradisjonell sovetablett. Forskning viser at det faktisk kan ta flere uker før du merker noen forandring. Besøk en alternativ terapeut med erfaring i bruk av urter for å få hjelp til å plukke ut det produktet som passer best til dine behov. Valerianate er velegnet til å roe ned kroppen før sengetid. Ofte vil slik te også inneholde andre urter med beroligende virkning, for eksempel humle og pasjonsblomst. 

4 – AKUPUNKTUR

Akupunktur – tynne nåler som stikkes i spesifikke punkter i huden – brukes ofte i Kina for å behandle søvn-forstyrrelser. Studier viser at den eldgamle kinesiske metoden faktisk kan ta knekken på langvarige søvnproblemer. I 2009 analyserte man 46 studier av akupunktur som behandling mot insomnia. Konklusjonen var at dette er en effektiv behandlingsform for folk med søvnproblematikk. Imidlertid bør det gjøres mer forskning på området. Den tradisjonelle teorien bak akupunktur, er at behandlingen stimulerer flyten av kroppens «chi» energi, slik at du føler deg mer avslappet. Innen vestlig medisin mener man at behandlingen påvirker sentralnervesystemet, slik at du blir søvnig. Forskning tyder på at stimulering av punkter som er forbundet med visse områder i hjernen kan redusere sensitiviteten for stress og smerte. Nålene stimulerer samtidig hjernen til å slappe av, og dermed dempes tankestrømmen som ofte holder deg våken.

Hos terapeuten blir du bedt om å legge deg ned, slik at han eller hun kan sette nåler i de punktene som skal være forbundet med insomnia, for eksempel innsiden av håndleddene. Nålene settes som regel helt overfladisk, så behandlingen er sjelden smertefull. Dersom du har blokkeringer i energistrømmen din, kan du merke behandlingen noe bedre, men ubehaget går over etter noen få sekunder. Etter at nålene er satt, skal du slappe av i rundt 30 minutter. Ofte er det nødvendig med flere behandlinger for å få maksimal effekt.