Livet i regnskogen

Regnskogen er en tredimensjonal verden, der vi kan finne flere sjikt med dyreliv oppe i de mektige tretoppene.

Tropiske regnskoger har utrolig rikt dyreliv. De dekker om lag to prosent av jordas overflate, likevel inneholder de rundt halvparten av alle de kjente artene av flora og fauna. Det er varmt og fuktig hele året, så planter kan vokse, blomstre og bære frukt uten opphold. Det gjør at trærne raskt kan nå store høyder. 

I en typisk regnskog overlapper tretoppene hverandre og danner et sammenhengende, grønt kronesjikt, omtrent 45 meter over bakkenivå. Enkelte kjempetrær vokser godt over dette kronesjiktet, de høyeste kan bli over 80 meter høye.

«Amazonas strekker seg over ni land og inneholder nesten 400 milliarder trær»

Det tette løvtaket blokkerer det meste av sollyset fra å nå bakken, hvor det er skyggefullt, fuktig og klamt. For en turist som forventer å se en jungel full av fargerike fugler og aper, er regnskogen skuffende. Noen få små pattedyr piler omkring her og livnærer seg av frukt som har falt ovenfra, men de er for det meste sky og hemmelighetsfulle. Ville kattedyr som ozeloter og jaguarer, jakter på dem, for det meste om natten, men de er enda vanskeligere å få øye på.

Jaguar er en av de mange dyreartene som finnes i regnskoger.

Livet på skogbunnen er for det meste smått og skjult. Døde dyr, brukne greiner og til og med hele trær ovenfra er mat for utallige mengder insekter, småkryp og sopp. Sammen med bakterier spiller disse nedbryterne en svært viktig rolle i å bryte ned ikke-levende organisk materiale og frigjøre mineraler og næringsstoffer tilbake i jorda for å gi næring til nytt liv i en uendelig syklus. 

Guarana, i Amazonas-bassenget, inneholder dobbelt så mye koffein som en kaffebønne.

Amazonas-biomet strekker seg over ni land og inneholder nesten 400 milliarder trær av 16 000 forskjellige arter. Det er et komplekst nett av mange økosystemer, inkludert regnskoger, savanner, våtmarker, gressletter og flomsletter. Selv om Amazonas bare dekker om lag én prosent av jordas overflate, lever rundt ti prosent av alle kjente arter her. Det er et utrolig artsmangfold; det finnes faktisk flere arter maur på ett tre i Amazonas-regnskogen enn i enkelte land! 

San Rafael-fossen, Ecuadors høyeste foss, skjærer seg gjennom tåkeskog.

Helsen til Amazonas er direkte forbundet med helsen til planeten vår. Trærne som utgjør den, frigjør rundt 20 milliarder tonn vann i form av damp hver dag, noe som gir kontinentet regn. Regnskogen inneholder 90–140 milliarder tonn karbon, noe som bidrar til å stabilisere verdens klima. Dette karbonet ville ellers ha blitt avgitt til atmosfæren. Avskoging er en av mange trusler Amazonas står overfor, og den kan føre til frigjøring av noe av dette karbonet, noe som ville framskynde global oppvarming dramatisk.