Nysgjerrig? Håret på hodet.

Hvorfor har noen rett hår og ikke krøller?

Dette kommer an på genene du har arvet fra foreldrene dine. Krøllete hår er en egenskap som dominerer over rett hår. Det betyr at hvis en av foreldrene dine gir deg genet for krøllete hår og den andre gir deg genet for rett hår, så vil det krøllete håret vinne. Du får krøller. Men det er ikke alltid så enkelt. Du kan også ende opp med noe midt imellom, for eksempel bølgete hår. Det samme skjer med brune eller blå øyne, fregner eller ikke fregner og mørkt eller lyst hår. Du har ca. 100 000 hår på hodet, og det er ganske travelt der oppe. Håret vokser i hårsekker dypt i huden. Flate hårsekker fører til tynnere hår som krøller seg naturlig. Rundere hårsekker fører til rørformede tråder. Disse vokser rett og er vanskeligere å krølle. Det er alltid noen med rett hår som ønsker seg krøller, og omvendt. Du kan selvfølgelig vinne over genene hvis du bruker krølltang eller rettetang. Det varer dessverre ikke veldig lenge, for håret vil fortsette å vokse ut igjen på sin naturlige måte.

Hvor fort vokser håret?

Menneskehår vokser gjennomsnittlig 1,25 cm i måneden. Dette blir rundt 15 cm i året. Det er mange ting som avgjør hvor fort håret vokser. Det kan være alder, helse og gener.

Hvert hår går igjennom tre vekstfaser.

Den første fasen er vekstfasen. Jo lengre tid håret er i denne fasen, jo lengre blir håret. Denne fasen kan vare fra to til seks år. Håret vokser med forskjellig hastighet på forskjellige deler av hodet og raskest på toppen. I overgangsfasen slutter håret å gro, og i hvilefasen faller håret av. I snitt mister vi hundre hår hver dag.

Hvorfor ser blondt hår mørkere ut når det er vått?

Tørt, blondt hår har en ujevn overflate som kan minne om fiskeskjell. Når lyset treffer skjellene, spres det i alle retninger. Noe av lyset treffer øynene våre, nesten som lys fra en lykt. Da ser håret lysere ut. Når du vasker håret, legger det seg et tynt lag av vann rundt hvert hårstrå. Lysstrålene når inn i dette laget av vann. De reflekteres rundt der inne, og forsvinner kanskje i håret. Siden lyset er fanget i vannet, er det mindre lys som treffer øynene våre. Da ser håret ser mørkere ut.