Er det mye du lurer på om kroppen, men aldri har fått sjansen til å spørre om? Kanskje du finner noen av svarene her.

Vi vet ikke om noe annet som er bygget opp av like mange små deler som menneskekroppen. Derfor er det ingen som har klart å lage en kunstig kropp. Du tror kanskje vi kan mye om kroppen vår, men fortsatt har vi ikke engang forstått halvparten av det som skjer inne i deg og meg. Noen av delene inne i kroppen vet vi ikke hvorfor er der, og mye av det som skjer med oss, var viktig for mange millioner år siden, men er egentlig ikke så viktig i dag. Det er mye som er rart med kroppen vår, og nå har du sjansen til å få svar på mye av det du alltid har lurt på.


Hvordan tenker vi?

Hva er tanker? Det er noe forskere, leger og filosofer har spurt om i tusenvis av år, og fortsatt har de ikke funnet svaret. De som forsker på hjernen i dag, kan først og fremst fortelle oss hvordan hjernecellene blir til, og hvordan de virker. Mange filosofer og forskere er enige om at et kart over alle hjernecellene våre ikke kan forklare de mange tusener av tanker og følelser som vi har. Nervebaner du bruker ofte, f.eks. de hjernen bruker til å fortelle musklene at du skal løpe, aktiviseres på mindre enn ett sekund. Noen deler av hjernen vet vi mer om enn andre. For eksempel vet vi hvilke områder av hjernen vi bruker når vi beveger oss, når vi snakker, og når vi tenker. Men fortsatt er det mye igjen å forske på. 

Mange filosofer og forskere er enige om at et kart over alle hjernecellene våre ikke kan forklare de mange tusener av tanker og følelser som vi har. Nervebaner du bruker ofte, f.eks. de hjernen bruker til å fortelle musklene at du skal løpe, aktiviseres på mindre enn ett sekund. Noen deler av hjernen vet vi mer om enn andre. For eksempel vet vi hvilke områder av hjernen vi bruker når vi beveger oss, når vi snakker, og når vi tenker. Men fortsatt er det mye igjen å forske på. 

Noen deler av hjernen vet vi mer om enn andre. For eksempel vet vi hvilke områder av hjernen vi bruker når vi beveger oss, når vi snakker, og når vi tenker. Men fortsatt er det mye igjen å forske på. 


Er det tankene i hodet eller øynene som våkner først om morgenen?

Alle trenger søvn, men søvn er mye vanskeligere å forstå enn du kanskje tror. Vi sover ikke like tungt hele natten. Når du sovner, klatrer kroppen på en måte ned fem trinn. For hvert trinn sover du litt dypere, og det femte trinnet er den aller dypeste søvnen. Hvis du plutselig våkner helt av deg selv, og øynene dine spretter opp, er kroppen klar til å våkne, og du føler deg uthvilt. Hvis du blir forstyrret når du sover tungt, er det vanskelig å våkne, og det tar ofte litt tid å åpne øynene. Noen ganger kan du huske drømmene dine når du blir vekket på denne måten. Men svaret er at du ikke er våken før tankene dine er klare. 


Vokser øyeeplet på samme måte som resten av kroppen?

Ja, men bare litt. Det er derfor babyer ser så vakre ut – øynene deres er litt store i forhold til resten av hodet, og det synes vi er veldig søtt.


Hvorfor fikler vi med ting? Jeg leker med håret mitt hele tiden!

Dette er en reaksjon på følelser. Du kan leke med håret fordi du er nervøs, gruer deg til noe eller kjeder deg. For de fleste er dette helt normalt, men hvis du gjør det så ofte at det er plagsomt, kan du få hjelp av en adferdspsykolog. Trøst deg med at de fleste trenger ikke å få behandling for fiklingen sin. 


Hvorfor kan noen rulle med tungen mens andre ikke klarer det?

Du har kanskje lært at genene dine bestemmer om du kan rulle med tungen eller ikke, men sannheten er nok mer komplisert. At noen kan rulle med tungen, skyldes en kombinasjon av gener og mye øvelse. Noen forskere som har undersøkt forskjellige familier og tvillingpar, mener at man ofte kan lære å rulle med tungen selv om ikke foreldre eller søsken kan det. Spør deg rundt, og gjør din egen undersøkelse – så ser du om teorien stemmer! 


Hva er puls?

Når du kjenner på pulsen din, føler du faktisk din egen hjerterytme
i en blodåre. Pulsen finner du hvis du trykker blodåren mot en knokkel, for eksempel den store blodåren ved håndleddet. Halspulsåren kan føles mot ryggvirvelen, men pass litt på! Trykker du for hardt, kan du faktisk besvime. Særlig hvis du klemmer på begge sider samtidig. Det er kroppens måte å beskytte seg selv på fordi du stopper blodstrømmen til hjernen.


Hvorfor raper vi?

Vi raper fordi vi har for mye gass i magesekken. Denne gassen har du enten svelget, eller den er kommer av noe du har fått i deg, for eksempel brus. Lyden kommer fra vibrasjoner i magemunnen, et lite hull mellom spiserøret og magesekken. 


Hvor stort er synsfeltet mitt?

Hvor stort er synsfeltet mitt?

Vi mennesker kan se rett foran oss og ganske langt ut til begge sider. Det området du ser når du ser rett fram, kalles synsfeltet ditt. Menneskets synsfelt er omtrent 180 grader, altså omtrent rett ut til begge sider. Når du ser på noe foran deg, jobber øynene dine omtrent på samme måte som en kikkert – da ser du med begge øynene samtidig. Det er derfor du har dybdesyn, eller 3D-syn, i dette området. Ut til hver side ser du bare med ett øye om gangen, og derfor kan du bare se todimensjonalt i dette området. Hvis du vil teste hvor stort synsfelt du har, kan du holde hendene opp ved siden av hodet og se hvor langt bakover du kan føre dem før de blir usynlige for deg.  


Vanskelige ord:

Todimensjonalt – Flatt som på et foto

Tredimensjonalt – Med dybde


 Hvorfor har vi forskjellig farge på håret?

Dette kommer av genene våre. Noen hårfarger arves ofte, og det er gjerne de mørkeste. De lyse hårfargene arves vanligvis bare når begge foreldrene er lyse.


Hva bruker vi leppene til?

Leppene brukes til å føle med, og til å vise følelser. Du kan smile, knipe sammen og være sur. Du bruker også leppene til å kjenne på maten din, eller til å forme ord når du snakker, men er du forelsket, kan du bruke dem til å kjenne på leppene til den du er forelsket i!  


Hvor fort går blodet rundt i kroppen?

Du har cirka fem liter blod som hele tiden strømmer rundt i kroppen din. Hver eneste røde blodcelle føres bort fra hjertet gjennom motorvei-liknende blodårer som vi kaller arterier. 

Ute i kroppen går blodet gjennom smågatene, eller de tynne blodårene, før de transporteres tilbake til hjertet gjennom rushtids-blodårer som vi kaller vener.

Hele turen rundt i kroppen tar omtrent ett minutt.

Når du er gira, stresset eller redd, og hjertet slår litt ekstra fort, strømmer blodet enda fortere og tar snarveien forbi de mindre viktige kroppsdelene (f.eks. tarmene) for å gi masse oksygen til musklene. Da tror nemlig kroppen at du skal løpe fra en farlig løve.


Vanskelige ord:

Arterier – Årer som frakter blod fra hjertet

Vener – Årer som frakter blod til hjertet


Hvorfor er fingeravtrykkene våre ulike?

Fingeravtrykket ditt blir laget av de fine rillene i huden på tuppen av fingrene og tærne. Disse bitte små hudfoldene gjør fingertuppene dine mer følsomme, og dessuten gjør de det lettere å plukke opp ting. Ingen fingeravtrykk er like – verken på dine egne hender eller hos to forskjellige mennesker. Det er fordi vi alle har vårt eget, helt spesielle, sett med gener. 1


Hvilken del av kroppen bruker mest oksygen?

Hjertet klarer å bruke nesten alt oksygenet som finnes i blodet som strømmer forbi. Men det er leveren som får mest blod. Nesten halvparten av alt blod som pumpes ut av hjertet, går til leveren. Det er nesten ti ganger så mye blod som hjertet får!


Er det mulig å holde øynene åpne når du nyser?

Øynene dine lukker seg automatisk når du nyser. Det skjer for å beskytte dem mot spruten, slik at bakterier fra nesen ikke skal komme inn i øynene. I gamle dager sa man at øynene kom til å ramle ut hvis man ikke lukket dem når man nøs. Det er bare tull. Faktisk kan du klare å holde øynene åpne dersom nysen ikke er så kraftig.   


Hvorfor blir hårveksten vår så uberegnelig når vi blir eldre?

Det er genene våre som bestemmer hvordan hårsekkene på kroppen skal oppføre seg. Hårene på armen din vokser for eksempel mye saktere enn hårene på hodet. Når menn blir skallet, eller hårene i ørene og nesen deres begynner å vokse, er det noen ganger genenes skyld, andre ganger på grunn av hormonene deres, og noen ganger er det begge deler. Siden genene våre er forskjellig, vil hårveksten være forskjellig fra person til person!


Visste du at de fleste mennesker promper mellom 8 og 16 ganger om dagen?


Hvorfor er jeg akkurat meg?

Noen forskere har brukt hele livet på å finne ut dette. Personligheten din – altså hvem du er – dannes helt foran i hjernen. Hver og en av oss har vår egen personlighet helt fra vi blir født, men vi blir også påvirket av hvor vi bor, og av hvilke mennesker vi har rundt oss hjemme og på skolen. Vi vet ikke sikkert hvor mye av personligheten vi arver fra foreldrene våre, og hvor mye vi blir påvirket av menneskene rundt oss. Forskerne har studert mange tvillingpar, men fortsatt kan de ikke svare helt sikkert på hva som gjør at noen tvillinger blir bestevenner, mens andre ganger blir den ene professor og den andre kriminell. Vi håper at de finner svaret til slutt!


Hvorfor har menn brystvorter?

Menn og kvinner vokser på samme måte inne i morens mage, og brystvortene er rester fra den gangen mannen var et foster.


Hvorfor vokser finger-neglene raskere enn tåneglene?

Jo lengre det ytre leddet i fingeren er, jo fortere vokser neglen. Men det er mange andre påvirkninger også, for eksempel hva du spiser, om du er mye i sola, aktivitet og blodtilførsel.


Hvorfor rykker beina mine i søvne?

Dette er vanlig, og i den medisinske verden kalles det «myoklone rykk». Noen forskere mener at disse rykningene kommer av stress eller av for mye koffein, for eksempel fra kaffe eller Coca Cola. Andre forskere mener at disse rykningene er en naturlig del av søvn­prosessen. Hvis du opplever dette selv, så husk at det som oftest er helt normalt.


Hvorfor husker vi bare noen drømmer?

Du tror kanskje at du ikke har drømt i natt, men det har du. De fleste av oss har mellom fire og åtte drømmer hver natt, men de fleste husker vi ikke noe av. Hjernen er ikke laget slik at den kan huske ting mens du sover. Grunnen kan være at drømmer ofte er veldig rare, eller at du har andre hormoner i hjernen når du sover. De gangene du husker en drøm, er det vanligvis en som likner på noe som kunne skjedd i virkeligheten. Kanskje det er noe du ønsker deg veldig, eller noe du er redd for at skal skje?

De som forsker på drømmer, kan bevise at hvis du våkner midt i drømmesøvnen, eller REM-søvn, som det egentlig heter, vil du huske drømmene dine bedre. REM-søvn kommer omtrent hvert 90. minutt og varer i 5–30 minutter hver gang. Noen ganger kan du bli vekket midt i en drøm fordi den er så ubehagelig, og noen ganger fortsetter drømmen når du sovner igjen. Slike drømmer kan vi ofte huske.


Hva gjør at noen blodtyper ikke passer sammen, mens andre passer alle?    

Hvis du trenger ekstra blod på sykehuset, er det viktig at du får riktig blodtype. Ikke alle blodtyper passer alle. Blodtypen din bestemmes av antigener, vi kan sammenlikne dem med nøkkelhull, som sitter på overflaten av de røde blodcellene. Antigenene deles inn i A, B, AB og O (uttales null). Du kan altså ha A-antigener, B-antigener, både A- og B-antigener eller ingen antigener.  

I blodet har vi også antistoffer, la oss sammenlikne dem med nøkler, som angriper fremmede antigener og får blodet til å klumpe seg. Hvis du har blodtype A, og du får B, vil «antistoffnøklene» dine angripe B-antigenene (nøkkelhullene). Hvis du har blodtype AB, har du ikke antistoffer og kan trygt motta alle blodtyper. De som har blodtype O, har ingen antigener, så de kan gi blod til alle. Men de har antistoffer mot både A og B, så de kan bare motta O tilbake!


Hvorfor er vi kilne?

Lett berøring av en fjær, en edderkopp, et insekt eller av andre mennesker kan stimulere følsomme nerveender i huden. Da skynder kroppen seg å sende beskjed til et spesielt sanseområde i hjernebarken. Enkelte områder, for eksempel føttene, er ekstra kilne. Sannsynligvis er det en av kroppens forsvarsmetoder mot uventede rovdyr. Når du blir overrasket av denne typen berøring, opplever du det som kiling, og du begynner å le. Selv om du kan få gåsehud av å kile deg selv, begynner du ikke å le slik du gjør når du blir kilt av andre.


Kan man leve på vitaminpiller?

Nei! For å overleve trenger du sunn mat som inneholder kroppens drivstoff – karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler. Hvis du slutter å spise noe av dette, vil du etter hvert bli syk. Vi trenger en bestemt mengde av hver av disse «drivstofftypene» for å holde oss sunne og friske, og du får dem gjennom de fem store matvaregruppene. Matdiagrammer kan hjelpe deg til å forstå hvor mye du trenger av forskjellige typer mat. 


Hvorfor fortsetter ikke øyevippene å vokse?

Øyevippene dannes i små hårsekker, akkurat som håret på hodet, armene og resten av kroppen. Hver hårsekk er genetisk programmert til å fungere på en bestemt måte. Øyevippene dine er programmert til å vokse til en viss lengde, de vokser til og med ut igjen hvis de faller av. Men når de er så lange som de skal være, slutter de å vokse, og det er bra, for ellers hadde det blitt mye vanskeligere å se noe som helst. 


Hvorfor blir huden gul hvis man får en leversykdom?

Hvis du blir gul i huden, eller i den hvite delen av øyet, kaller vi det gulsott. Gulfargen kommer av at kroppen ikke klarer å kvitte seg med stoffet bilirubin, som finnes i galleblæra. Vanligvis kvitter kroppen seg med bilirubin når du tisser, og derfor er urinen gul. Betennelse i leveren (hepatitt) og gallestein er sykdommer som kan gi deg gulsott. 


Hvorfor blir vi varme når vi er syke?

Når kroppen din setter i gang immunforsvaret fordi du er syk, slår hjertet litt raskere, og blodet strømmer fortere. Det er derfor kroppstemperaturen din øker. Når blodet strømmer fortere, kommer de hvite blodlegemene raskere fram til lymfesystemet for å slåss mot bakterier eller virus. Det er som om kroppen trener. Men når kroppen er varm, mister den mye væske, og derfor er det viktig at du drikker mye når du føler deg syk.


 Hvorfor er jeg venstrehendt?

Forskere ved universiteter i England og Nederland har funnet en sammenheng mellom hvilken hånd man bruker og et bestemt gen. Dette genet er med på å bestemme hvordan kroppen utvikler seg fra en liten celleklump til å bli et voksent menneske med én venstre og én høyre side.


 Hvorfor blir blå-merker lilla og gule?

Når du slår deg, kan små blodårer sprekke slik at blodet sprer seg under huden, og du får et blåmerke. I blodet er det et stoff som heter hemoglobin, og det er dette stoffet som gir blodet den røde fargen. Etter noen dager har kroppen brutt ned de røde blodcellene, men huden kan likevel være litt farget en stund etterpå. Det tar litt tid å fjerne alle restene. Da blir den både lilla, brun og etter hvert gul. Hvilken farge blåmerket får, kommer an på hvor mye du har blødd, og hvilken hudfarge du har.  

«Etter noen dager har kroppen brutt ned de røde blodcellene, men huden kan være litt farget en stund etterpå»


Hvorfor gråter vi når vi skjærer løk?

Når du skjærer opp en løk, siver en irriterende gass ut av løkens celler. Denne gassen svever raskt opp i luften rundt løken og inn i øynene dine. Her virker den irriterende på øynene, og de begynner derfor å produsere tårer for å skylle den bort. Et godt tips kan være å legge løken i fryseren noen minutter før du skal skjære den. Da blir det mindre av den irriterende gassen.


Hvorfor hopper noen arvelige ting over en generasjon?

Gener jobber i par, altså to og to. Noen gener er svake, og de kaller vi recessive. Andre gener er sterke, og derfor sier vi at de er dominerende. Hvis du får et reccesivt gen fra en av foreldrene dine og et dominerende gen fra den andre, vil du ikke merke det reccesive genet. Men hvis du får to recessive gener (et fra mor og et fra far), vil den recessive egenskapen komme fram. Hvis du har en egenskap som ingen av foreldrene dine har, for eksempel lyst hår, kan det være fordi du har arvet det reccesive genet fra begge foreldrene dine, uten at det har syntes hos dem. 


Hvorfor klør vi?

Det medisinske navnet på kløe er puritus, og grunnen til at vi klør, er som regel at nerveendene i huden stimuleres. Veldig ofte kan årsaken være at huden din er tørr. Hvis du stadig vasker deg, vasker du vekk hudens naturlige fettlag. Når huden blir tørr, begynner du å klø. 

Allergi er også en vanlig årsak til kløe, og det går an å være allergisk mot nesten hva som helst. Hvis du tror du er allergisk, er det viktig å finne ut hva du er allergisk mot, så du kan unngå det som får deg til å begynne å klø. 


Hvorfor kan man noen ganger føle smerte i amputerte armer eller bein?

Disse smertene kaller vi «fantomsmerter», og de kan være litt vonde eller kjempevonde! Noen ganger er det vanskelig for hjernen å huske at du har mistet et bein, og derfor tror den at beinet fortsatt er der. Da beinet ble amputert, ble nervene kuttet over, og hjernen oppfatter signalene fra nerveendene som smerte. Foreløpig er det ikke noe vi kan gjøre for å stoppe «fantomsmerter», men spesielle medisiner kan bidra til å dempe smerten. Ofte gjør det også mindre vondt etter hvert som tiden går. 


 Hva er den lille trekant formen på i øret?

Denne delen av øret kalles tragus. Vi vet ikke om det er en viktig del av øret, men det kan hende trekantformen er med på å sende lyder inn i øret slik at vi hører bedre.


Vanskelige ord:

Testosteron – mannlig kjønnshormon

Amputere – operere bort


Hvorfor får vi poser under øynene når vi er trøtte?

Blodet sirkulerer ikke like effektivt rundt i kroppen din når du sover. Derfor kan ekstra vann samle seg i huden under øynene og gjøre den posete. Trøtthet, dårlig kosthold, alder og gener kan også gi poser under øynene.


 Hvorfor blir flere menn skallet enn kvinner?

Når en person blir skallet, er det både gener og hormoner som har skylden. Det viktigste hormonet i denne sammenhengen er testosteron, og menn har mer testosteron enn kvinner. Dermed vinner (eller taper?) mennene vanligvis denne spesielle hormonkonkurransen!


Hvorfor blunker vi?


Vi blunker for å holde øynene våre rene og fuktige. Hver gang du blunker, spres tårevæsken fra tårekjertlene utover øyeeplets overflate, slik at øyeeplet ikke blir tørt. Blunking feier også bort små partikler som støv og rusk fra øyet.


Er det vanlig å ha én fot som er større enn den andre?


Ja, de fleste har føtter i forskjellige størrelser – faktisk er de to halvdelene av kroppen vår ganske forskjellige! Både du og jeg har en gang bestått av én eneste celle. Da den begynte å dele seg, ga genene våre de nye cellene forskjellige egenskaper, og derfor blir høyre og venstre side av menneskekroppen aldri helt like.


Hvilke muskler er sterkest i forhold til sin egen størrelse?

Gluteus maximus, eller rumpemuskelen, er den største muskelen i kroppen vår. Hjertemuskelen er den muskelen som arbeider hardest, for den jobber hele livet og tar aldri pause. Men den muskelen som er sterkest i forhold til sin egen størrelse, er den lille tyggemuskelen, som vi bruker når vi lukker kjeven. Legg hånden over kjeven og bit tennene sammen, så kjenner du den.