Velkommen til hjernen!

Den rosa klumpen inne i skallen din gjør deg til akkurat den du er. Uten hjernen finnes ingen deg. Ingen følelser. Ingen opplevelser. Ingen læring. Er ikke det rart?

Hjerneceller tett i tett

Hjernen består av milliarder av hjerneceller. Celler er kroppens byggesteiner. Hjernecellene tar imot signaler om hva som skjer utenfor oss og inne i oss. Signalene kommer inn samtidig. Hjernecellene samarbeider om å tolke dem. De forteller oss hvordan vi har det, og hvordan verden er rundt oss.

Hvordan har du det, akkurat nå? Hvordan er det rundt deg?

Hoppende glad hjerne

Hjernens fire figurer

Noen hjerneceller samarbeider ekstra mye. Så mye at vi kan si at de hører sammen. Vi kan se for oss at de er figurer, og gi dem navn:

1. Den kloke som hjelper deg å ta gode valg.
2. Vokteren som passer på at du er trygg.
3. Speideren som hjelper deg med å få det godt.
4. Skattkisten som lagrer det som er viktig så du kan bruke det igjen.

Hvem tror du er mest aktiv hos deg akkurat nå? Er figurene venner? Eller kjemper de litt om oppmerksomheten din?

Sterk hjerne

1. Speideren


Speideren er god på å finne det som er bra for oss. Speideren roper ut når noe veldig godt eller viktig er i nærheten. Det kan være et glass vann når du er tørst. Eller det kan også være en fotball som du kan sparke. Speideren har også veldig lyst til å høre til. Den kan hoppe rundt av glede når du blir invitert i en bursdag. Hva er din Speider mest opptatt av?

Figur som speider

2. Vokteren


Vokteren passer på at du er trygg. For eksempel når en bil kommer susende. Da roper Vokteren så høyt at kroppen din bare hopper unna. Det skjer ofte så fort at du ikke rekker å tenke over det. Det er jo kjempesmart! Men er det alltid smart å ikke tenke?

Vokteren lytter

3. Den kloke


Den kloke er kjempegod til å tenke. Den vil fortelle deg hva som skjer. Den vil tipse om hva som kan skje og hva du burde gjøre. Men den kan også hjelpe deg forstå hva andre rundt deg mener du skal gjøre.

Svarene på disse tankene kan være veldig ulike. Da kan det hende Den kloke trenger hjelp. Kanskje Speideren eller Vokteren har noen gode råd?

Den kloke tenker

4. Skattkisten


Speideren, Vokteren og Den kloke er alle en del av deg. I tillegg har du en skattkiste i hjernen din. Her ligger alt du har sett og lært til nå. Skattkisten er hukommelsen din, og den har uendelig mye plass!

Skattekisten – hukommelsen din
Figurene i hjernelæring

Rolig i hodet

Hjernen din gjør mye for deg helt automatisk. Ofte prøver Vokteren, Den kloke og Speideren å hjelpe deg samtidig. Og de kan være flinke til å samarbeide. Men hvis en av dem roper veldig høyt kan det være vanskelig å høre de andre.

For eksempel hvis Speideren så gjerne vil leke ute at det er umulig å konsentrere seg om leksene. Det er lettest å tenke når hodet er rolig, og ingen roper inni der.

Hjerne i lotus

Hvordan?

Etter hvert skal du få lære hvordan du kan roe ned figurene når de roper. Og om hvordan du kan forstå hva det er de prøver å si deg.

Spørrende hjerne

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images