Nikola Tesla

Print Friendly version of featured image

Nikola Tesla var mannen som oppfant vekselstrømmen – og han er den vi kan takke for at vi i dag kan bruke et mangfold av tekniske apparater som gjør livet lettere.

Nikola Tesla var en dyktig oppfinner, som er blitt kalt «Vestens trollmann». Han viste oss hvilke mange muligheter strøm gir oss i hverdagen. Han er aller mest kjent for oppfinnelsen av vekselstrøm. Det er den strømmen som kommer ut av stikkontaktene hjemme hos deg og sørger for at det er lys i huset. Når du kobler strøm til datamaskinen din eller TVen din, så send en takk til Tesla!

Tesla ble født i 1856 i den lille landsbyen Smiljan i det nåværende Kroatia — som den gang tilhørte det østerrikske keiserrike). I 1875 begynte han å lese til ingeniør, og han valgte å studere mulighetene for vekselstrøm.

Det finnes to typer strøm. Ved vekselstrøm skifter strømmen retning hele tiden. Ved likestrøm går strømmen bare den ene veien.

Thomas Edison, som utviklet glødepæren, var tilhenger av likestrømmen, mens Tesla foretrakk vekselstrøm. Som vi kommer tilbake til, skulle de to oppfinnerne senere komme opp i en voldsom strid om hvilket system som er best.

Da Tesla i 1881 var ferdig med studiene, ble han sjefingeniør i Ungarns nasjonale telefonselskap. Senere begynte han å jobbe i Thomas Edisons firma – først i Paris, senere i USA. Ryktet sier at Tesla ble tilbudt 50 000 dollar for å bygge om likestrømgeneratorer til vekselstrømgeneratorer — en generator omsetter maskinkraft til elektrisitet. Da Tesla var ferdig, skal Edison ha sagt at «det var bare for moro skyld» og ga ikke Tesla pengene. Tesla forlot Edison, og det ble starten på en bitter kamp mellom de to.

I 1886 startet Tesla sitt eget firma – og året etter bygget han sin første vekselstrømsmotor. Den ble en suksess, og han slo seg nå sammen med George Westinghouse. Så begynte han å utvikle et system som skulle fordele strømmen over større avstander enn Edisons systemer kunne. Snart ble Tesla-produktene anerkjent som de beste på markedet.

I dag er det ingen i tvil om at vekselstrømmen er blant de viktigste oppfinnelsene i menneskets historie.

Senere i livet eksperimenterte Tesla med trådløs telegrafi, og han utviklet kunstig lys. Det var også han som oppdaget at jorda er magnetisk.

Fem fakta om Nikola Tesla:

1 Prestesønn

Nikola Teslas far, Milutin Tesla, var prest i den lille, avsidesliggende landsbyen Smiljan i det nåværende Kroatia.

2 Snakket mange språk

Nikola Tesla hadde et godt språkøre og snakket tsjekkisk, engelsk, fransk, tysk, ungarsk, italiensk og latin.

3 Ubehøvlet

Tesla var ekstremt intelligent, men det sies også at han kunne være ubehøvlet. Han kunne f.eks. finne på å kritisere folk fordi de var tykke eller hadde stygge klær.

4 Død

Da Tesla døde i 1943, jobbet han med å utvikle et strålevåpen som etter sigende skulle kunne gjøre slutt på alle kriger.

5 David Bowie

Musikeren David Bowie spilte Nikola Tesla i filmen The Prestige fra 2006.

Den store ideen: Vekselstrøm

Likestrøm eller vekselstrøm? Tesla vant strømkrigen.

I 1880-årene var det en «strømkrig» mellom Thomas Edison og Nikola Tesla.

I årevis hadde Edison utviklet produkter basert på likestrøm. Tesla trodde på vekselstrøm. Edison mente at Teslas systemer var «fryktelig upraktiske».

Edisons systemer besto av et kraftverk som forsynte tunge fordelere med strøm, som deretter gikk videre til kunden. Kraftverkets generatorer (som omsetter maskinkraft til elektrisk spenning) måtte plasseres innenfor en radius på 1,6 kilometer fra selve kraftverket. Og det var en stor ulempe.

Tesla bygget et vekselstrømsystem der en omformer ble plassert mellom generatoren og kunder. På den måten kunne strømmen omdannes til svært høye spenninger og fordeles over mye større avstander. Tesla vant «strømkrigen», og Edisons likestrøm forsvant i løpet av de neste 100 årene.

Et livsverk: Viktige datoer i Nikola Teslas liv

1856

Tesla blir født i den serbiske landsbyen Smiljan som ligger i det nåværende Kroatia.

1862

Teslas familie flytter til Gospic, og Nikola Tesla begynner på gymnaset i Karlovac.

1875

Tesla studerer elektroingeniørfag ved Det tekniske universitet i Graz i Østerrike. Her begynner han å arbeide med vekselstrøm.

1880

Tesla fortsetter sin utdannelse og blir tatt opp som elev ved Karlsuniversitetet i Praha.

1881

Han begynner å jobbe ved det nasjonale telegrafi- og telefonselskapet i Budapest. Her blir han forfremmet til Ungarns ledende teleingeniør.

1882

Da han flytter til Paris, begynner Nikola Tesla å jobbe som ingeniør ved Thomas Edisons firma, Continental Edison Company. Her forbedrer han elektrisk utstyr.

1886

Tesla etablerer sitt eget firma for å lage vekselstrømsmotorer. Investorene trekker seg og sier opp avtalen med Tesla. 

1887

Tesla lager sin første vekselstrømsmotor og presenterer den for offentligheten.

1888

Tesla begynner å eksperimentere med røntgenstråler.

1891

Han demonstrerer trådløs overføring av energi for første gang. Det kalles i dag «Teslaeffekten».

1892

Tesla utnevnes til visepresident for American Institute of Electrical Engineers.

1895

Tesla lager sin første generator.

1899

Han flytter til Colorado Springs og bygger et laboratorium. Her eksperimenterer han med trådløs telegrafi.

1900

Tesla begynner å bygge tårnet Wardenclyffe. Målet er å få trådløs telekommunikasjon over Atlanteren.

1912

Tesla er favoritt til å vinne Nobelprisen i fysikk, men får den ikke.

1917

Mottar sin høyeste utmerkelse – ironisk nok er det Edison-medaljen.

1931

På sin 75-årsdag er Tesla på forsiden av TIME Magazine. En hyllest til hans bedrifter.

1937

Tesla utgir en avhandling om hvordan man kan lage et strålevåpen. Han beskriver det som et supervåpen som vil kunne stoppe all krig.

1943

Tesla dør etter hjerteanfall 7. januar i sitt værelse på Hotel New Yorker.

Det var litt om Nikola Tesla.

Lest av Lena Bjerke Montague