Historia til demokratiet: Maktkampar

Det blir ikkje alltid fred med ein gong etter ein revolusjon. Kva skjedde etter den franske revolusjonen då mange ønskte å ta makta?

Accessibility icon Historia til demokratiet: Maktkampar

Tredje delen

Dette er den tredje av fire delar i artikkelserien om historia til demokratiet. Som du las i andre delen om historia til demokratiet, spreidde nye tankar om menneskeverd, fridom og maktfordeling seg og førte til store revolusjonar fleire stader i verda. Men kva skjedde etterpå?

Se heile serien her

sinte mennesker i gatene i Paris. Ai-generert.

Naboland blanda seg

Nabolanda såg med frykt på utviklinga i Frankrike. Dei var redde for ein eigen revolusjon. Derfor sende dei inn styrkar for å redde den franske kongen, sjølv om kongen ikkje hadde bede om det sjølv. Folka trudde kongen stod bak dette, og dei såg på han som ein forrædar.

Folket kvitta seg med kongeflagget og fann fram det nye flagget sitt, trikoloren. Dei song den nye nasjonalsongen – Marseillaisen. Dei drap soldatane til kongen og sette fyr på slottet. Nasjonalforsamlinga bestemte at kongen ikkje lenger skulle styre landet. 

Kongefamilien prøvde å flykte frå landet, men vart fanga. Både kongen og dronninga vart kasta i fengsel. Der vart dei etter kvart halshogne i ein giljotin.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Den franske kongen blir henrettet på en giljotin.
Den franske kongen blir henrettet på en giljotin.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!