Kva er godt “vêr”?

Korleis påverkar vêret naturen og oss menneske?

Accessibility icon Kva er godt “vêr”?

Vêr og klima

Når vi snakker om vêret, meiner vi gjerne korleis temperatur, vind og nedbør er akkurat no. Viss vi tenkjer oss korleis vêret har vore over ein lang tidsperiode, snakkar vi om klima.

Men kva er eigentleg godt vêr? Det kjem an på kvar enkelt av oss. Nokon liker regn, medan andre liker sol. Nokon elskar snø og minusgrader, medan andre føretrekkjer sol og varme på ei badestrand. Uansett kva slags vêr vi liker eller ikkje, får vi ikkje gjort så mykje med det.

Temperatur

Vi oppfattar temperatur ulikt. For å kunne fortelje kor varmt eller kaldt det faktisk er, bruker vi eit termometer for å måle temperaturen.

Temperaturen varierer veldig på jorda. I enkelte område er det veldig varmt, medan det i andre område er veldig kaldt. Temperaturen varierer òg mellom årstidene; det er varmare om sommaren og kaldare om vinteren.

Dei som bur i områda rundt ekvator, har det varmare enn dei som bur andre stader på jorda. Ekvator går rundt midten av jordkloden.

I Noreg er det varmare om sommaren enn om vinteren. Det er fordi vår del av jordkloden er nærmare sola om sommaren enn om vinteren.

Det er ikkje berre sola som avgjer temperaturen på jorda. Skyer er òg med på å halde på varmen.

Havstraumar

Havstraumar fører med seg varmt vatn mot kaldare område. Ein slik havstraum er Golfstraumen. Han fører med seg varmt vatn frå Mexicogolfen opp mot Noreg, og gjer klimaet vårt mildare enn det ville ha vore utan.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!