Smakfull kjemi på kjøkkenet
Når vi lagar maten vår, er det ei rekkje kjemiske prosessar som går føre seg. Kva er det som gjer at bollane hevar, eller at biffen blir perfekt steikt?
Boblande bakverk
Ein flink kokk bruker mykje kjemi når han lagar mat. Ved å bruke kjemi får han maten til å smake betre. Maten blir også meir spennande å lage.
Dei magiske boblene
Baking er spennande kjøkkenkjemi. Då bruker vi mjøl, smør, sukker og egg. Gjær lagar luftbobler i deigen. Når desse luftboblene blir varma opp, utvidar gassen seg og gjer at kaker og brød hevar seg.
Brød
Bakepulveret
Luftboblene i deigen kan vi også lage med hjelp av bakepulver og natron. Dette pulveret reagerer med vatn og lagar gass. For mykje pulver gjer at boblene sprekk. For lite gjer at deigen blir for tett, slik at det ikkje blir bobler.
Alkohol fordampar
For å heve ein bolledeig bruker vi ofte gjær. Det er ein type sopp. Gjæren blandar seg med oksygen og lagar bobler. Når det er tomt for oksygen, begynner gjæren å lage alkohol. Heldigvis fordampar alkoholen i den varme omnen.
Ølgjær
Gluten
Brød blir oftast laga av kveitemjøl. Når mjølet blir blanda med vatn og elta, blir det danna gluten. Gluten er eit «superprotein» som held deigen saman. Gluten gjer også at brød blir lett og luftig.
Egg som lim
Egg er eit protein som held kakene saman. Det verkar som eit lim.
Egg legges i bolle
Ulike typer sukker
Kjemien til kjøtet
Kjøt består av 70 prosent vatn. Resten er protein og feitt. Kjøt inneheld noko som heiter kollagen. Di meir kollagen, di seigare er kjøtet. Dei dyraste kjøtstykka inneheld lite kollagen og er møre.
Termometer i ovnen
Effekten til marinaden
Varme gjer at kjøtet krympar og at vatnet blir pressa ut. Marinadar gjer at kjøttet likevel ikkje blir så tørt.
Spare ribs
Bindestoff
Majones er ei blanding av eggeplommer, vatn og olje. Eggeplommene har noko vi kallar lecitin. Det gjer at vatn og olje kan blandast.
Ingredienser til majones
Kva passar sammen?
Alt vi et har smak og lukt. Det kjenner vi i nasen og på tunga. Det er ikkje all mat vi kan blande som vi vil. Det smakar ikkje alltid godt. Forskarar prøvar å finne nye og spennande smakar som passar saman.
Vitskapeleg matlaging
Kokkar og forskarar brukar fysikk og kjemi for å lage mat. Med flytande nitrogen, sprøyter, gassar og maskinar finn dei opp nye måtar å lage mat på.
Mat forskes på
Bilet- og videorettar:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-