KROPP OG SEX MED FRODE:

Det er kleint!

Jada, jada! Det er kleint å snakke om. I alle fall på skolen! Sex, sex, sex, sex. Vi leser ordet overalt. Det er på forsiden av aviser og i blader. Og over hele internett. Allikevel kan vi begynne å fnise når vi snakker om det. Kanskje til og med kaldsvette litt. Hvorfor er det sånn?

Illustrerte versjoner av en fersken og en aubergine med teksten Sex i mente skrevet over. I tillegg ser vi forfatteren av artikkelen.
Illustrerte versjoner av en fersken og en aubergine med teksten Sex i mente skrevet over. I tillegg ser vi forfatteren av artikkelen.

Det føles kleint

Det er ikke så rart at det kan føles kleint. Foreldre som forteller hvor viktig det er å bruke kondom. Eller læreren din som står og snakker om kropp?

Hvorfor føles det så annerledes å snakke om seksuell helse enn om vikinghistorie eller geografi, tror du?

En illustrert banan med en rosa kondom trukket over seg.
En illustrert banan med en rosa kondom trukket over seg.

Så, hvorfor er det kleint?

Når vi snakker om sex, går vi inn på det private i livet. Vi har ulike grenser og bakgrunner. Noen snakker fritt og åpent om seksualitet og relasjoner. Andre holder det helst for seg selv. Ofte lar vi være å snakke ordentlig om ting. Det kan være fordi vi er redde for at det skal bli kleint. Vi vet heller ikke hvordan vi blir møtt. Det gjør det bare kleinere når man først snakker.

Tenk deg at du sitter i en time om seksuell helse på skolen. Kanskje bryter du opp den kleine stemningen med morsomheter? Det kan være du gjør det for å tøffe deg, eller kanskje du synes det er vanskelig å snakke om sex? Tenk på at det kan påvirke andre.

Sex trenger ikke å være så alvorlig. Humor kan lette stemningen. Men husk at du kan såre noen. Det kan hende andre trekker seg tilbake. Samtalen kan stoppe opp. Le gjerne med hverandre. Ikke av hverandre! Prøv å være tøff nok til å takle klein stemning. Pust rolig inn når du tenker å slenge med leppa. Jobb med dine egne følelser. Ikke gjør et nummer ut av andres.

Vi er forskjellige! Derfor er det viktig at vi er rause med hverandre. Kanskje er det litt bra at det er kleint? Vi skal ta hensyn og vise respekt for hverandre når intimitet er tema.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Fem illustrerte figurer som sitter rundt et bord. Den ene figuren rekker opp hånden.
Fem illustrerte figurer som sitter rundt et bord. Den ene figuren rekker opp hånden.

Hvorfor skal vi ha seksualundervisning?

I seksualundervisningen lærer du å forstå mer av din egen og andres seksualitet. Sex er mye mer enn å ligge med noen. Du skal bli kjent med egne og andres grenser og valg. Forstå hva det vil si å ha et positivt syn på egen og andres kropp. Man kan oppdage at flaue ting med sex ikke var det. At enkelte rare tanker ikke er så rare likevel. Man kan se forskjellen på sunne og usunne fantasier. Forstå forskjellen på porno og sex. Hva som er med manus og ikke. Man kan få verktøy til å håndtere en ubehagelig situasjon. Enten noen har gjort noe mot deg. Eller hvis du har gjort noe mot andre.

Kunnskap gir trygghet

Tenk deg forskjellen på å ligge med en som forstår kroppen din og en som ikke gjør det. Tenk hvordan det er å ligge med en som ikke vil  snakke med deg. Bare vil gjøre seg ferdig. Se forskjellen da på en som kan holde hender. Se deg i øynene. Dere snakker og smiler trygt til hverandre. Vet at dere gjør dette sammen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En illustrasjon av en PC. På skjermen ser vi første side av artikkelen Det er kleint.
En illustrasjon av en PC. På skjermen ser vi første side av artikkelen Det er kleint.

Ta deg god tid

Som ung kan man føle at det haster å ha sex. Mange skryter av ting de har gjort. Hva de har opplevd. Kanskje de bare ikke klarer å slutte å snakke om sex? Selv når de ikke aner hva de snakker om.

Følg magefølelsen

Det fine med å være ung er nettopp at man har best tid av alle! Lytt til magefølelsen, og respekter dine egne grenser. Da kan du være sikker på at den sexen du velger å ha, blir mye bedre enn den andre skryter av. 

Alle er ikke opptatt av sex

Du er ikke nødt til å være nysgjerrig på disse tingene. Det er naturlig å ha andre ting du er mer opptatt av. Hobbyer og venner. Kanskje kjenner du ikke noe som drar deg mot alle disse sex-greiene. Kanskje du blir interessert i det om et par år.

Vær nysgjerrig!

Jo mer man vet, jo mer forstår man at man ikke vet. Sånn er det også med sex. Kanskje du har flere spørsmål etter seksualundervisningen enn før? Spørsmål og åpne tanker er nøkkelen til å forstå seg på seksualitet. Fortsett å være nysgjerrig og lete etter svar!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
To illustrerte figurer som er nakne nedentil. En mann og en kvinne.
To illustrerte figurer som er nakne nedentil. En mann og en kvinne.

Vil du vite mer, eller trenger du noen å snakke med?

Snakk gjerne med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjonen. På ung.no finner du en liste over gratis chat- og telefontjenester du kan kontakte. Du kan være anonym. Det koster ingenting.

 

Skrevet av Frode Gjerløw.

Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Frode Gjerløw?

Frode har skrevet flere artikler for Skolerom og er en fast skribent på plattformen.