Fant DNA i dinosaurbein

 

Forskere har ennå ikke funnet DNA-et de trenger for kloning av dinosaurer. Men de har funnet bittesmå deler av et DNA i dinosaurbein. Det er ikke kjent om dette er dinosaur-DNA eller om det tilhører en annen livsform.

Paleontologer er eksperter på eldgammelt liv. De analyserer dinosaurfossiler for å finne for eksempel blodårer. Det er gjort funn av dette i en 80 millioner år gammel dinosaur med andenebb.

Hva kreves egentlig for å klone en utdødd dinosaur?

📷  Paleontolog studerer en dinosaurfossil.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Paleontolog studerer dinosaurskjellet
Paleontolog studerer dinosaurskjellet

Hvor lenge overlever DNA?

 

Forskere trenger DNA for å klone dinosaurer, men DNA begynner å råtne i samme øyeblikk som organismen dør. Videre kan oksygen og vann ødelegge DNA-et. Alt dette bryter ned DNA-et til mindre og mindre deler helt til det ikke er noe igjen.

Det eldste DNA-et som er funnet tilhører en 700 000 år gammel hest i Canada.

Det er fremdeles uklart hvor lenge DNA kan overleve. Forskere har sagt at DNA kan overleve i opptil en million år, men definitivt ikke mer enn fem eller seks millioner år. Det er ganske mye kortere enn for 65 millioner år siden, da en asteoride dundret inn i jorden og drepte alle dinosaurer som ikke kunne fly.

Det er ingen vits å håpe på en Jurassic Park-løsning. I storfilmen fra 1993 fant forskere dinosaur-DNA i en gammel mygg fanget i rav. Men rav bevarer ikke DNA spesielt bra.
Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Klone en dinosaur

 

Som et tankeeksperiment kan vi se for oss at forskere har funnet et fullstendig dinosaur-DNA. Neste steg er å finne et dyr som kan bære frem avkommet. Det ville etter all sannsynlighet måttet være en fugl, siden de er etterkommere av dinosaurene. Men en mamma-fugl er langt unna en mamma-dinosaur.

La oss si at moren på et eller annet vis greide å føde denne skapningen. Resultatet ville vært halvt fugl, halvt dinosaur. Men kunne dette dyret virkelig overleve i dagens klima?

Innholdet av karbondioksid og oksygen i lufta er annerledes nå enn for 66 millioner år siden. Temperaturen er annerledes, og menyen måtte endres drastisk. Dinosaurene var utviklet til å bryte ned dinosaurproteiner eller planter fra denne epoken, og ikke vår tids plante- og dyreliv.

Ville du hatt disse dyrene i nabolaget ditt?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Gutt klapper dinosaur
Gutt klapper dinosaur

Kilder:

 • Dinosaurenes verden (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images