Fant DNA i dinosaurbein

 

Forskere har ennå ikke funnet et komplett DNA for kloning av dinosaurer. Men de har funnet bittesmå deler av et DNA i dinosaurbein.

Paleontologer er eksperter på eldgammelt liv. De undersøker fossiler for å finne for eksempel blodårer. Fossiler er millioner år gamle dyr som har blitt til stein.

Hva kreves egentlig for å klone en utdødd dinosaur? Å klone betyr å lage en kopi av et dyr eller en plante.

📷  Paleontolog studerer en dinosaurfossil.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Paleontolog studerer dinosaurskjellet
Paleontolog studerer dinosaurskjellet

Hvor lenge overlever DNA?

 

Forskere trenger DNA for å klone dinosaurer, men DNA begynner å råtne i samme øyeblikk som et dyr dør. Oksygen og vann kan også ødelegge DNA.

Det eldste DNA-et som er funnet tilhører en 700 000 år gammel hest.

Det er fremdeles uklart hvor lenge DNA kan overleve. Forskere har sagt at DNA kan overleve i opptil en million år. Da er det ikke mulig å finne DNA fra dinosaurene som ble utryddet for 65 millioner år siden!

I «Jurassic Park»-filmen fra 1993 fant forskere dinosaur-DNA i en gammel mygg. Den var fanget i en klump med rav, som kan minne om kvae på et tre. Rav bevarer ikke DNA spesielt bra. Derfor er det nok umulig å gjøre som i filmen.
Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Klone en dinosaur

 

Som et tankeeksperiment kan vi se for oss at forskere har funnet et fullstendig dinosaur-DNA. Neste steg er å finne et dyr som kan bære frem et dinosaurfoster. Sannsynligvis måtte dette vært en fugl. De er etterkommere av dinosaurene.

La oss si at moren på et eller annet vis greide å føde denne skapningen. Resultatet ville vært halvt fugl og halvt dinosaur. Men kunne dette dyret overleve i dagens klima?

Innholdet av karbondioksid og oksygen i lufta er annerledes nå enn for 66 millioner år siden. Temperaturen er annerledes, og dinosaurene måtte finne noe helt nytt å spise. Dinosaurene var utviklet til å spise det som fantes den gangen, og ikke det som lever nå.

 

Ville du hatt disse dyrene i nabolaget ditt?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Gutt klapper dinosaur
Gutt klapper dinosaur

Kilder:

 • Dinosaurenes verden (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images