Hvorfor trenger vi B-vitaminer?

Hvorfor trenger vi B-vitaminer? Hvorfor finnes det så mange forskjellige?

Accessibility icon Hvorfor trenger vi B-vitaminer?

De viktige B-vitaminene

Det finnes åtte ulike B-vitaminer. De er enten vannløselige eller fettløselige. Vannløselige B-vitaminer lagres dårlig i kroppen. De skilles raskt ut gjennom urinen. De fettløselige vitaminene kan lagres i kroppens fettvev i lang tid.

B-vitaminene er viktige for helsa vår. De aller fleste av disse må vi få i oss gjennom maten vi spiser.

B1 – tiamin

B1 finner vi i melk, korn, svinekjøtt og belgfrukter som erter og peanøtter.

Vi trenger B1 for at kroppen skal ta til seg næring på en god måte. Men også for at nervesystemet skal fungere best mulig.

B2 – riboflavin

B2 finner vi i melk, ost, grønnsaker, lever, sjampinjonger og mandler.

Vitaminet bryter ned giftstoffer og bidrar til at de røde blodlegemene fungerer normalt.

B3 – niacin

Det finnes rikelig med B3 i kjøtt, grønnsaker, nøtter og kornprodukter.

B3 er med på å beskytte arvestoffet vårt – DNA. Det kan også minske risikoen for hjertestans. For mye B3 kan føre til kløe, trøtthet og problemer med tarmene.

B5 – pantotensyre

Dette vitaminet finnes i nesten alle matvarer.

B5 hjelper til med å frigjøre energi fra maten vi spiser. Vitaminet bidrar også til at fordøyelsen fungerer bra.

B7 – biotin

B7 produseres i kroppen, men vi trenger ofte noe ekstra.

Vi finner B7 i gjær, brød, egg, ost, lever, forskjellige typer kjøtt, fisk og grønnsaker.

For lite B7 kan føre til hårtap, utslett, dårlig balanse, muskelsmerter, vekttap og krampeanfall.

B9 – folat

De som er gravide trenger folat. Det sikrer at fosteret utvikler seg riktig. For lite B9 kan i verste fall føre til at fosteret dør.

B9-mangel kan også føre til blodmangel.

Vi finner vitaminet i brokkoli, asparges, spinat, appelsinjuice, ris og brød.

B12 – kobalamin

Mangel på dette vitaminet kan føre til store smerter og lammelser i kroppen. B12 er med på å produsere røde blodlegemer.

De som ikke spiser kjøtt, veganere, kan få i seg for lite B12. Vitaminet finnes først og fremst i kjøtt, egg, melk og ost. Vi finner også B12 i skalldyr.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty images
  2. Getty images
  3. Getty images
  4. Getty images
  5. Getty images
  6. Getty images
  7. Getty images
  8. Getty images