Ramadan – en tid for selvkontroll og ofring

Ramadan er en viktig måned for muslimer over hele verden. Det er muslimenes fastemåned der de avstår fra mat, drikke og sex i 30 dager. Når måneden er over, feires id, muslimenes store høytidsdag.

Accessibility icon Ramadan – en tid for selvkontroll og ofring

Ramadan
– islams fjerde søyle

Islam bygger på fem viktige prinsipper, også kalt søyler. Den fjerde søylen kalles sawm, som betyr faste. For muslimer er ramadan en hellig måned der man skal avstå fra mat og drikke fra soloppgang til solnedgang. Dette er den 9. måneden i det islamske året. Den starter når nymånen viser seg, og avsluttes når neste nymåne titter frem. Da avsluttes fasten med en stor fest: id al-fitr.

Ramadan handler om mer enn å ikke spise og drikke. Det er også 30 dager med mye sosialt samvær, refleksjon og bønn. Det handler om kjenne på en takknemlighet for alt man har, og det er en øvelse i å kjenne på hvordan det er å ikke ha alt. Man kjenner på kroppen hvordan det er å være fattig.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Silhuett av moske med halvmåne på solnedgangshimmel
Silhuett av moske med halvmåne på solnedgangshimmel

Ramadan i alle årstider

Året i den islamske kalenderen er 11 dager kortere enn året i gregoriansk kalender. Derfor begynner  Ramadan 11 dager tidligere hvert år. I løpet av en periode på 36 år har vi hatt Ramadan i alle de fire årstidene.

Ramadan på den nordlige halvkule

I løpet av sommeren kan det være så mye som 20 timer dagslys i de nordligste områdene. Nord for den arktiske sirkel er det midnattssol i sommermånedene, og solen går derfor ikke ned.

På vinterstid skjer det motsatte. Det er færre timer dagslys jo lenger nord du kommer, og noen steder er det mørketid. Da står ikke solen opp i det hele tatt.

Alternative løsninger

Under denne typen ekstreme forhold har mange muslimer funnet alternative måter å regne ut når fasten skal brytes. Noen følger tiden for solgang i Mekka eller det nærmeste islamske landet. Andre bruker ulike utregninger. En gruppe norske muslimer har laget en tidstabell for bønn for muslimer som bor på høye breddegrader.

📷  Midnattssol i Norge
Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Midnattssol på Nordkapp i Finland
Midnattssol på Nordkapp i Finland

Man bryter fasten sammen

For mange muslimer er ramadan en hyggelig måned med mange familiefester der man treffer folk man ikke ser så ofte. Hver kveld, når solen går ned, møtes venner, familie og naboer til et felles måltid der man bryter fasten. 

Også ikke-muslimer og ikke-fastende muslimer er med på disse sammenkomstene. Mange bryter fasten med dadler og drikker vann eller melk. Dette kalles iftar på arabisk. Deretter deler man et godt måltid.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Muslimsk familie som har iftar sammen under Ramadan
Muslimsk familie som har iftar sammen under Ramadan

Ramadan er også en tid for gode samtaler med familie og venner og en tid for å løse opp i krangler og uvennskap. Alle prøver å være litt ekstra snille når det er ramadan.

Å faste

Å faste kan være en renselsesprosess både fysisk og psykisk. Du kan få bedre helse samtidig som du øver opp viljestyrke og selvdisiplin. I tillegg styrker du troen og samholdet i familien.

Ikke for alle

Noen ønsker ikke å faste, noen kan ikke faste, og noen bør ikke faste. Barn og eldre, gravide og ammende, fysisk eller psykisk syke personer og personer med hardt fysisk arbeid eller militærtjeneste, kan avstå uten dårlig samvittighet. Hvis du har diabetes, så kan det faktisk være farlig å faste. 

Selv om du ikke faster, så kan du være med på ramadan ved å gi gaver til de fattige, gå i moskeen og støtte resten av familien din. Du kan også jobbe med deg selv for å bli et bedre menneske.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En gravid muslimsk kvinne poserer foran solnedgangen
En gravid muslimsk kvinne poserer foran solnedgangen

Muslimsk identitet

Å være med på ramadan er viktig for å føle at man er muslim, men det handler om mer enn religion. Det skaper tilhørighet og samhold mellom fattig og rik, på tvers av landegrenser og mellom ulike generasjoner. Alle muslimer har de samme opplevelsene til samme tid.

Collage av mange mennesker
Collage av mange mennesker

Fasting har lange tradisjoner

Fasting har lange tradisjoner i ulike religioner og filosofier. Fasting praktiseres i blant annet jødedom, kristendom, hinduisme, buddhisme og islam. Arabere i Midtøsten praktiserte månedslang fasting før islam ble en religion.

Det var velkjent at gamle profeter og andre hellige menn gikk ut i ørkenen for å faste og meditere for å oppnå åndelig innsikt. Det var nettopp slik Koranen ble åpenbart for profeten Muhammad.

Ørkensolnedgang i Midtøsten
Ørkensolnedgang i Midtøsten

Hvordan ønske noen en god Ramadan?

Mer enn 1, 5 milliarder mennesker over hele verden feirer Ramadan hvert år. Hvordan skal man ønske noen en god ramadan? 

Den vanligste hilsenen er Ramadan Mubarak! Det betyr «god ramadan» eller «velsignet ramadan». Du kan også ønske noen en sjenerøs ramadan ved å si Ramadan Kareem.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Adobe Stock

  2. Adobe Stock

  3. Adobe Stock

  4. Adobe Stock

  5. Adobe Stock

  6. Adobe Stock

  7. Getty Images

  8. Getty Images