Læreplantilkobling

Fag

Musikk

Core Kjerneelementer

  • Oppleve musikk
  • Kulturforståelse
  • Utøve musikk
  • Lage musikk

Cogs Tverrfaglig tema

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

7. trinn
Musikk
  • reflektere over hvordan musikk kan spille ulike roller for utvikling av individer og gruppers identitet
7. trinn
Musikk
  • utforske og drøfte hvordan musikk fra fortiden påvirker dagens musikk
10. trinn
Musikk
  • utforske og reflektere over hvordan musikk, sang og dans som estetiske uttrykk er påvirket av og uttrykk for historiske og samfunnsmessige forhold, og skape musikalske uttrykk som tar opp utfordringer i samtiden
10. trinn
Musikk
  • utforske og drøfte musikkens og dansens betydning i samfunnet og etiske problemstillinger knyttet til musikalske ytringer og musikkulturer

The Beatles ♬

Fire gutter fra Liverpool med oppsiktsvekkende frisyrer dannet et band. The Beatles revolusjonerte ikke bare musikken, men også pop-industrien. Manageren deres mente at de var nest størst, etter Elvis Presley.

Accessibility icon The Beatles ♬

Fire gutter fra Liverpool

I dag tenker man ofte på fotball når man hører om Liverpool, men byen er også kjent for et av verdens største rockeband: The Beatles. Bandet bestod av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. De spilte sammen i bare 10 år, men skapte musikk som aldri kommer til å bli glemt.

Visste du at …?

The Beatles hadde 17 førsteplasser på hitlistene i Storbritannia, og 20 topplasseringer på Billboard-lista i USA. Dette er fortsatt rekord for et rockeband.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
The Beatles ankommer USA, Kennedy Airport 1964

Gjennombruddet

The Beatles debuterte med singelen «Love Me Do» i 1962. Den ble ikke noen stor hit den gangen, men viste at bandet hadde et særpreg på låtene sine. Først med singelen «Please Please Me» i 1963 toppet de listene i England. Den store rock’n’roll-stjerna, Little Richard, ble stor fan. Han hadde aldri hørt et engelsk band som hørtes slik ut. Han sa at hadde han ikke sett dem, hadde han trodd de var afroamerikanere.

Visste du at …?

«Please Please Me» skulle egentlig vært på B-siden til debutsingelen «Love Me Do». Da ville den sannsynligvis aldri blitt så populær. Tilfeldigheter gjorde at den ble gitt ut som egen singel, og det gjorde at den kunne bli bandets gjennombruddslåt.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Platespiller

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!