Fire gutter fra Liverpool

I dag tenker man ofte på fotball når man hører om Liverpool, men byen er også kjent for et av verdens største rockeband: The Beatles. Bandet bestod av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. De spilte sammen i bare 10 år, men skapte musikk som aldri kommer til å bli glemt.

Visste du at …?

The Beatles hadde 17 førsteplasser på hitlistene i Storbritannia, og 20 topplasseringer på Billboard-lista i USA. Dette er fortsatt rekord for et rockeband.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
The Beatles ankommer USA, Kennedy Airport 1964

Gjennombruddet

The Beatles debuterte med singelen «Love Me Do» i 1962. Den ble ikke noen stor hit den gangen, men viste at bandet hadde et særpreg på låtene sine. Først med singelen «Please Please Me» i 1963 toppet de listene i England. Den store rock’n’roll-stjerna, Little Richard, ble stor fan. Han hadde aldri hørt et engelsk band som hørtes slik ut. Han sa at hadde han ikke sett dem, hadde han trodd de var afroamerikanere.

Visste du at …?

«Please Please Me» skulle egentlig vært på B-siden til debutsingelen «Love Me Do». Da ville den sannsynligvis aldri blitt så populær. Tilfeldigheter gjorde at den ble gitt ut som egen singel, og det gjorde at den kunne bli bandets gjennombruddslåt.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Platespiller

Suksessoppskriften

Først vakte navnet The Beatles oppsikt. Deretter var det «sounden» deres. De spilte en helt særegen musikk. Det var ikke noe som tydet på at de kom fra industribyen Liverpool. Så skapte de Beatles-sveisen, spilte i dress og hadde den fabelaktige manageren Brian Epstein.

De jobbet nærmest døgnet rundt, skapte sin egen musikk og gjorde det hele til et stort fenomen! Dette var ikke bare en jobb, men en hel livsstil. De kunne spille 10 timer i strekk da de spilte inn debutplata.

«Please Please Me» fra 1963.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
The Beatles, Wellington flyplass i 1964

Beatlemania

Sommeren 1963 spilte The Beatles på Merseyside i Liverpool. Man kunne ha kokt egg der inne, for temperaturen steg i takt med musikken. Jenter besvimte og ble fjernet fra første rad. Det var hyling og skriking. Førstehjelpsfolk hadde hendene fulle den kvelden. Det var et hysteri uten sidestykke. Gutta i bandet syntes det hele var litt forstyrrende, men de var takknemlige for at de hadde blitt en slik attraksjon.

Visste du at …? 

Etter konserten på Merseyside kjørte bandet i full fart mot Liverpoolklubben The Blue Angel. På veien ble de stanset av politiet. Selv The Beatles måtte holde fartsgrensa! 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
The Beatles ankommer Schiphol flyplass, 1964

Den amerikanske drømmen

Med singelen «I Want To Hold Your Hand» fra 1964 tok de førsteplassen på spillelistene i USA. Overalt i USA ble de nærmest tatt imot som konger. Tusenvis av fans flokket seg rundt dem hvor enn de var.

Når de skulle opp og ned fra scenen måtte politiet følge dem. Til og med oppå scenen måtte politifolk fjerne hysteriske fans. Det var hyling og skriking. Både menn og kvinner hadde Beatles-sveis, og de kastet seigmenn på dem. De spilte på The Ed Sullivan Show for over 70 millioner TV-seere.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
The Beatles med Ed Sullivan, 1964

Filminnspillinger og revolusjon

The Beatles var ikke bare opptatt av å skape musikk. De fikk også laget filmer. «A Hard Day’s Night» handler om en typisk dag i bandets liv. «Help!» handler om en ring som har magiske evner. Musikalsk utviklet de seg hele tiden. De var ikke redde for å prøve nye ting.

På det legendariske albumet «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» revolusjonerer de popmusikken. Her er en salig blanding av popmusikk, indisk og psykedelika. Musikken skulle føre lytteren inn i en musikalsk rus.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Sgt. Pepper's 50 års jubileum i London

Starten på slutten

Med albumet «The Beatles» fra 1968 går gruppa i oppløsning. Albumet inneholder 30 låter, og vitner egentlig ikke om et band i krise. Her er det så mye musikalsk kreativitet og glede. Den musikalske fantasien gikk kanskje på plateomslagets bekostning. Det kalles «The White Album» – fordi det er helt hvitt.

Noe av det som gjorde at bandet ikke klarte å samarbeide så godt, var John Lennons kjæreste Yoko Ono. Under tidligere studioinnspillinger hadde ikke venner, kjærester eller koner adgang. Med Yoko Ono var det noe annet. Hun var til stede under innspillingen av «The Beatles», og la en demper på stemningen. Hun satt på forsterkeren til Paul McCartney og blandet seg inn i innspillingen. Dette skapte dårlig stemning, og Ringo Starr bestemte seg etter hvert for å forlate bandet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
The Beatles, The white album

Abbey Road 

I 1969 laget The Beatles et av sine aller beste album, men nå var det snart slutt. Plata skulle egentlig hete «Everest» med et omslagsbilde fra toppen av Mount Everest, men de ombestemte seg. De tok heller bilde av fotgjengerfeltet utenfor studioet i Abbey Road, og oppkalte albumet etter gata. Dette plateomslaget ble legendarisk, og har skapt mange diskusjoner om symbolikken i motivet.

På coveret står det verken navn på bandet eller albumet. John Lennon er kledd i hvitt, noe som kan tyde på at han var en type prest. Fremst i et gravfølge? Paul McCartney går barbeint med en røyk i hånda. På den hvite folkevognens bilskilt står det 28IF. Noe som skulle bety at McCartney ville vært 28 år om han fortsatt var i live på dette tidspunktet. Omslaget skapte faktisk reelle spekulasjoner rundt om Paul McCartney fortsatt var i live!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
The Beatles Abbey Road

Let It Be

I januar 1970 spilte The Beatles sammen for siste gang i et studio, men uten John Lennon til stede. Albumet «Let It Be» skulle bli et lappeteppe av tidligere opptak. Produsenten var Phil Spector, og han var en venn av Lennon. Spector hadde derfor fått «… en møkkete haug med dårlig innspilt dritt som han greide å få noe ut av». McCartney var ikke klar over dette, og ble rasende. Albumet ble av magasinet New Musical Express betraktet som en gravstein i papp. Det var en trist slutt på et fantastisk eventyr.

The Beatles, Let it be album
Platespiller

John Lennon 

John Lennons personlige ambisjon i 1963 var å bli rik og berømt. Han mislikte dumme mennesker, men elsket gelé. Han spilte både gitar, munnspill og piano.

Paul McCartney

Paul McCartneys profesjonelle ambisjon i 1963 var å gjøre «sounden» deres populær. Han mislikte å barbere seg, men elsket TV. Han spilte bass, trommer, piano og banjo. 

George Harrison 

I 1963 var George Harrisons personlige ambisjon å designe en gitar. Han mislikte å klippe seg, men elsket å kjøre bil. Han spilte gitar, piano og trommer. 

Ringo Starr 

Han het egentlig Richard Starkey, og hans personlige ambisjon var å være glad. Han mislikte Donald Duck, men elsket raske biler. Han spilte trommer. 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
The Beatles med navn

Kilder:

 • Bergan, Jon Vidar; Forsgren, Arne: The Beatles  i  Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 
  18. februar 2021  fra https://snl.no/The_Beatles
 • Den komplette guiden til The Beatles (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. United Press International
  2. Mai Rodriguez (CC BY-ND 2.0)
  3. Archives New Zealand (CC BY 2.0) / Paulo Roberto – YouTube
  4. Harry Pot / Anef
  5. CBS / Ron Artest – YouTube
  6. Kreepin Deth (CC BY-SA 4.0)
  7. Rudi Riet (CC BY-SA 2.0)
  8. thebeatles.com
  9. garlandcannon (CC BY 2.0)
  10. United Press International