Kyr – våre nyttigaste gardsdyr

Kveg, fe, storfe, naut, ku, okse, kalv. Kjært barn har mange namn, og vi menneske er glade i kua. Menneske har brukt kyr som gardsdyr i nesten 10 000 år. No finst det kyr over heile verda.

Vi bruker både mjølka, beina, horna og skinnet frå kua – til og med møkka! Kjøtet er veldig vanleg som mat: Nesten 24 prosent av alt kjøt vi menneske et, kjem frå kyr.

Kyr som ser inn i kamera

Altfor mange kyr 

Når befolkninga i verda aukar, må òg matproduksjonen auke. Men kan vi halde fram med å ete den same maten? No finst det nesten 1,5 milliardar storfe i verda. Det er fleire enn vi treng.

Fire store selskap eig nesten all kvegindustrien i verda. Di meir kjøt vi et, di meir pengar tener dei. Derfor stoppar ikkje avlen av kyr.

Kvegdrift gir òg inntekt til millionar av bønder. Det er bra for dei akkurat no, men ikkje så veldig bra for jorda vår på lang sikt. Miljøforkjemparar seier ifrå når menneske gjer ting som er skadeleg for miljøet. Dei siste åra har fleire og fleire sagt at kvegdrift er feil. Men kvifor det?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Overflod av storfe
Overflod av storfe

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!