Den største månen til Saturn

Av dei over 60 månane til Saturn er Titan ikkje berre den største, men også ein av dei mest interessante og mystiske. Han er omtrent 50 prosent større enn månen til jorda og nokre hundre kilometer større enn planeten Merkur.

Titan og Saturns ringer

Titan blir ofte samanlikna med jorda. Atmosfæren har skyer som gir regn, og det er store innsjøar i polområda. Stabile sjøar av denne typen finst ingen andre stadar enn på Titan og her på jorda.

Titan har også føreseieleg ver, vulkanar og truleg kontinentalplater som rører seg, slik som på jorda. Dette gir landskap med fjellkjeder, sanddyner, dalar og strender.

Mange astronomar ser på Titan som ei tidleg utgåve av jorda. Dei trur at atmosfæren og overflata til saturnmånen, som nesten ikkje har nedslagskrater, minner om vår eigen klode på den tida då livet oppstod.

Men Titan får berre eit par prosent av det sollyset som jorda får, blant anna fordi nitrogenatmosfæren er så tjukk og disig. Den tette atmosfæren og den store avstanden til sola gjer at så å seia alt på denne månen er veldig kaldt.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Illustrasjon av Saturn og månen
Illustrasjon av Saturn og månen

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!