Å trene følelsene mine

I dag skal vi snakke om å trene følelser. Å trene følelser blir litt det samme som å trene kroppen sin, for eksempel gå på ski, spille fotball, løpe eller danse.

Da blir musklene sterkere og kroppen kanskje mykere og gladere. Noen trener på andre ting, som å strikke, lage mat, spille et instrument, synge. Hvis vi trener på noe blir vi mer kjent med det vi trener på.

Bakgrunn i gult hjernemønster
Bakgrunn i gult hjernemønster

Å trene følelser handler om å bli bedre på følelser.

Det handler om å bli mer kjent med følelsene sine og vite hva vi skal gjøre når de kommer.

Vi har snakket masse om de ulike følelsene, så dere har allerede trent mye hva de ulike følelsene heter.

Nå skal vi se mer på hvordan vi får det når vi kjenner de ulike følelsene, hva vi trenger da og  hva vi kan gjøre når det kommer vonde og sterke følelser som vi vil skal bli litt snillere.

Noen ganger kommer vonde sterke følelser som vi kjenner i hele kroppen.  Som dere har lært så er det hjernen som gjør at vi kjenner følelsene så sterkt i kroppen.

Noen ganger må vi hjelpe kroppen til for å få det bedre. Det er dette følelsestrening handler om. Nettopp det å hjelpe kroppen sånn at følelsen blir svakere og kroppen roligere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En vennegjeng med barn
En vennegjeng med barn

Tiltak for følelsene

Hele livet har du nok gjort masse for å kjenne deg bedre inni deg, uten at du helt vet hvorfor du gjorde det. Har noen her brukt smokk eller sugd på tommelen? Kan dere huske den følelsen det ga dere?

Kanskje dere gjorde det for å føle dere bedre, eller bli roligere inne i dere?

Noen som har en kosebamse som kan hjelpe hvis man har det litt vanskelig? Har dere noen gang ikke følt dere så bra, så har dere begynt å leke, spille data, fått en klem eller noe annet, og så plutselig føles det bedre inni kroppen?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jente som klemmer en stor kosebamse
Jente som klemmer en stor kosebamse

Lemen som eksempel

Lemen er navnet på et dyr som ikke klarer trene følelsene sine. Lemen er et lite dyr, den ligner litt på en mus og lever i naturen. Lemen er vanligvis rolige og fredelige. De liker å leve i flokk, det vil si å være mange sammen. Og da kan det noen ganger gå galt for det stakkars lemenet.

Lemen
Lemen

Lemenår påvirker følelsene

Noen år er det lemenår. Det betyr at det blir født veldig mange lemen det året. Jo flere de er jo mindre mat er det på hver. Det gjør dem redde og sinte.

Da vokser Vokteren seg ekstra stor. Det blir også lite plass for å bo og gjemme seg og det blir lett for andre dyr å spise dem. Derfor løper de rundt. Det gjør dem enda mer slitne, redde, sultne og sinte.

Dersom lemen møter et menneske, en bil eller noe annet farlig, så løper den ikke vekk. Den blir stående, freser og flekker tenner helt til den dør fordi den er så sliten.

Det er fordi følelsene er så sterke og har vart så lenge. Lemen klarer ikke hjelpe seg selv, og bli mindre redd eller sint. Da skjer det noe inni kroppen som gjør at lemen dør.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Illustrasjon av lemen
Illustrasjon av lemen

Følelsestrening

Tenk om vi kunne ha lært lemen følelsetrening. Det hadde den trengt. Da må den ha litt hjelp fra Den kloke.

Det er jo heldigvis ikke sånn med oss mennesker at vi kan sprekke og dø når vi kjenner altfor sterke følelser lenge. Men allikevel er det ikke så godt for kroppen.

Så det er kjempelurt å lære seg noen triks for hva som kan roe kroppen ned og følelsene mindre sterke.

Hissig lemen
Hissig lemen

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Forfatter: Kaja Kvernbakken / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images