Ellen er stille – igjen

Noen ganger blir det for mye bråk og krangling for Ellen. Da kommer de vonde følelsene, men Ellen har et triks for å føle seg bedre. Hva kan denne historien lære oss om følelsestrening?

Storebror brøler. Han står i gangen og brøler, sitter ved middagsbordet og brøler, slår så hardt så hardt så hardt på dodøra, og brøler.

Alle vet at storebror må brøle. At han har minst hundretusen brøl inni magen som bare må ut. Men allikevel brøler mamma tilbake. Hun brøler og brøler, mens pappa bare ser på, og da brøler mamma til ham også.

Bakgrunn i gult hjernemønster
Bakgrunn i gult hjernemønster

Ellen er stille. Det er ingen som i det hele tatt ser at Ellen sitter der. For brølene fyller øynene deres med svarte prikker, og Ellen blir helt borte. Hun sitter ytterst ved spisebordet og skynder seg å spise all maten på tallerkenen, så tar hun med seg tallerkenen og kryper under bordet.

Ung jente med tape over munnen
Ung jente med tape over munnen

Det er ingen som ser det heller. Ingen som ser når hun skyller tallerkenen sin. Ingen som ser når hun setter den inn i oppvaskmaskinen. Ingen som ser når hun lister seg fort fort fort opp trappa og inn på rommet sitt.

Jente som går opp trapp
Jente som går opp trapp

Når Ellen lukker døra og kryper under dyna, blir nesten brølene helt borte. Og når hun finner frem boka som hun fikk fra bestemor til jul, den med lyd, som leser hele historien litt som bestemor gjør når hun er her, da forsvinner brølene der nede helt.

Jente som gjemmer seg under dyna for å lese
Jente som gjemmer seg under dyna for å lese

Det er akkurat som når bestemor faktisk er her på ekte. For da brøler ikke mamma. Og av og til hender det at pappa ler. Og når storebror brøler, tar bestemor ham inn i de store armene sine, rugger ham frem og tilbake og sier jeg skjønner jeg skjønner jeg skjønner. Og storebror skjønner ingenting, men han slutter i hvert fall å brøle.

Bestemor leser under dyna med barnebarn
Bestemor leser under dyna med barnebarn

Så pleier bestemor å slippe storebror, så storebror kan løpe i stedet for å brøle, og Ellen kan krype opp i fanget hennes. Og alt er stille.

Barnebarn sitter i fanget til bestemor
Barnebarn sitter i fanget til bestemor

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Forfatter: Kaja Kvernbakken / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images