Vasili får ikke være med

I dag skal vi høre en fortelling om Vasili som ikke får være med å leke har’n. Noe sånt har kanskje skjedd med deg også. Vi skal finne ut mer om hva som skjer i hjernen og hva vi kan øve oss på når noen sier nei.

Plakat Vasili får ikke være med.pdf

Det er første friminutt. Vilde, Ellen, Knut og alle de andre stormer forbi Vasili og ut i skolegården. «Har’n», roper Ellen og klapper Knut på skulderen. Det bølger og surkler i magen til Vasili. Tenk om han også fikk lov til å være med? Vilde ler og løper forbi, først den ene veien og så den andre, og så stopper hun rett ved ham og trekker pusten. Raskt som en ekornunge puster hun.

Skolebarn som løper ute i skolegården
Skolebarn som løper ute i skolegården

Det prikker i ansiktet til Vasili, rundt munnen og nedover halsen. Helt ut i fingertuppene prikker det. Han samler alt motet sitt i magen og tar sats: «Kan jeg få være med?». Vilde skvetter og snur seg. Hun smiler til ham, men før hun rekker å si noe kommer Ellen susende forbi. «Du kanke det, du løper for sakte», roper hun.

Jente som løper
Jente som løper

Vasili knytter nevene, noe stort og svart bobler opp fra magen, og han har lyst til å brøle til Ellen, men det tør han ikke. Han tør aldri noen ting. I stedet biter han tennene sammen. Det svir i øynene og han prøver å suge tårene innover og innover og innover, han kan ikke gråte nå. Ellen har stoppet opp og lagt armene i kors. Hun ser på ham med det ekle, skeive smilet sitt.

Bakgrunn i gult hjernemønster
Bakgrunn i gult hjernemønster

«Slutt da, Ellen», sier Vilde, før hun snur seg mot Vasili igjen. «Det er klart du kan bli med, kom!» Så springer hun avgårde over skoleplassen, mens hun roper over skulderen: «Det er Knut som har’n, pass deg!».

Skolebarn som leker i skolegården
Skolebarn som leker i skolegården

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Forfatter: Kaja Kvernbakken / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images