Båtførerbeviset

For å kjøre en fritidsbåt som er mer enn 8 meter lang, eller har motor med flere enn 15 hestekrefter, er du nødt til å ha båtførerbevis. Dette gjelder alle personer som er født etter 1979. Gjennom prøven lærer du å navigere med båt, og blir kjent med sjøens merker og trafikkregler.

Veien til båtførerbeviset

Du må være 16 år for å få båtførerbeviset, men du kan avlegge prøven allerede som 14-åring. Frem til det bør du øve så godt du kan på alle trafikkreglene på sjøen. Denne artikkelen forteller deg om de aller viktigste tingene du må kunne.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Sjøens trafikkregler

For at båter ikke skal kollidere er det bestemte regler for hvem som skal vike (svinge unna) og hvem som har forkjørsrett. Mellom seilbåter er det spesielle vikeregler. De lærer du hvis du går på en seilskole.

Seilbåt på sjøen

For motorbåter:

 • Du har vikeplikt for båter som kommer fra styrbord (høyre). Akkurat som en moped eller bil har vikeplikt for de som kommer fra høyre.
 • Hvis to båter kommer rett mot hverandre, skal begge svinge litt til styrbord.
 • Motorbåter skal vike for seilbåter og seilbrett, bortsett fra når seileren tar igjen motorbåten.

For alle fritidsbåter:

 • Du har vikeplikt for båter du tar igjen.
 • Fritidsbåter skal vike for nyttefartøy, for eksempel ferger, lasteskip og fiskebåter som driver med fiske.
 • Hold deg alltid litt på avstand og sving unna i god tid. Hvis du kjører litt fort og litt for nærme den båten du skal vike for, kan de blir usikre på om du i det hele tatt har tenkt til å svinge unna. Dessuten er du sjanseløs hvis det plutselig skulle skje noe med båten eller motoren.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
To seilbåter og en daycruiser

Sjømerker

For at du og alle andre skal unngå å kjøre på grunn, er det plassert staker, merker, varder, båker og fyr der det er mye båttrafikk. De har forskjellige farger: røde, grønne, svarte og gule.

Sjømerke med hytte i bakgrunnen

Leias hovedretning

På alle sjøkart vil du finne en tykk pil med en rød sirkel på venstre side og en grønn sirkel på høyre side. Denne pila viser deg leias hovedretning. Hvis du kjører den veien pilen viser, skal du ha røde merker på venstre (babord) side, og grønne merker på høyre (styrbord) side. Hvis du kjører den andre veien, er det motsatt.

Sjøkart

Svarte og gule merker

Disse merkene forteller deg om himmelretningene. Du skal kjøre:
– på nordsiden av nordmerket
– på sørsiden av sørmerket
– på østsiden av østmerket
– på vestsiden av vestmerket

Det kan være lurt å lagre et bilde av disse merkene på mobilen, så du kan sjekke det hvis du blir usikker. Det er farlig å kjøre på feil side av et sjømerke!

Gule og sorte sjømerker

Lanterner

Alle båter som ferdes på sjøen må ha lanterner som er plassert riktig. Når det er mørkt eller tåke, skal disse lanternene også være tent, ellers er det ikke noe poeng. Ved å se på hvordan lanternelyset er, kan du nemlig bedømme hvilken vei båten kjører, og hvor stor båten er, selv når du ikke kan se noe av båten.

Hovedregelen er at det skal være en grønn sidelanterne på styrbord (høyre) side av båten, en rød sidelanterne på babord (venstre) side, en hvit topplanterne som lyser framover og en hvit akterlanterne.

Robåter, kajakker, kanoer og små seilbåter kan bruke en lommelykt eller lignende. Båter som er mindre enn syv meter og som ikke kan gå fortere enn syv knop kan nøye seg med én hvit, rundtlysende lanterne.

Store båter (over 50 meter) skal ha sidelanterner, akterlanterne og to topplanterner. Seilbåter som seiler skal bare ha sidelanterner og akterlanterne.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Lys fra lanterner

Reglene gjelder alle!

Akkurat som med biltrafikken er man avhengig av at alle følger reglene, ellers kan farlige situasjoner oppstå. Alle vet hvor farlig det er å kjøre feil vei på motorveien, eller å ikke ha på frontlyktene sine når det er mørkt. Sånn er det på havet også! Du må lære deg reglene for å holde deg selv og andre trygge.

Hund med redningsvest

Kilder:

 • Sjøfartsdirektoratet (2016): Vannviktig
  PDF-utgivelse

Bilder- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Redningsselskapet
  5. Kartverket
  6. Kystverket
  7. Redningsselskapet
  8. Redningsselskapet
  9. Redningsselskapet