Læreplantilkobling

Fag

Kroppsøving

Core Kjerneelementer

 • Bevegelse og kroppsleg læring
 • Uteaktivitetar og naturferdsel
 • Deltaking og samspel i bevegelsesaktivitetar

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

2. trinn
Kroppsøving
 • forstå og praktisere turreglar og bruke klede etter vêr og forhold i naturen
4. trinn
Kroppsøving
 • øve på trygg og sporlaus ferdsel i naturen
7. trinn
Kroppsøving
 • vurdere sikkerheit i uteaktivitet og naturferdsel og gjennomføre sjølvberging i vatn
7. trinn
Kroppsøving
 • gjennomføre aktivitetar ut frå eigne interesser og føresetnader i dans, friluftsliv, idrettsaktivitetar og andre bevegelsesaktivitetar
7. trinn
Kroppsøving
 • bruke nærmiljøet og utforske lokale kulturar for friluftsliv
10. trinn
Kroppsøving
 • vurdere risiko og tryggleik ved ulike uteaktivitetar, forstå og gjennomføre sporlaus og trygg ferdsel
10. trinn
Kroppsøving
 • utforske eigne moglegheiter til trening, helse og velvære gjennom leik, dans, friluftsliv, idrettsaktivitetar og andre bevegelsesaktivitetar
10. trinn
Kroppsøving
 • gjennomføre friluftsliv til ulike årstider, òg med overnatting ute, og reflektere over kva naturopplevingar kan ha å seie for ein sjølv og andre
VG2
Kroppsøving
 • planleggje og gjennomføre uteaktivitetar til ulike årstider, der formålet er å ha gode naturopplevingar
VG2
Kroppsøving
 • praktisere berekraftig ferdsel i naturen og kunne gjennomføre friluftsliv i nærområdet
VG3
Kroppsøving
 • planleggje og gjennomføre uteaktivitetar og friluftsliv i nærområdet
Eirik Lyssand

Det finnes dårlig vær og dårlige klær

Jeg vet én ting om deg

Du har vært kald på tærne, på henda og kald på hele kroppen. Og du har fryst på vinteren og på sommeren. Du skal få én god og én dårlig nyhet. Den dårlige først. OK? Du kommer til å fryse igjen. Ganske mange ganger, faktisk. Men du skal få en god nyhet også. Du kommer til å fryse mye mindre etter du har lest dette. Klar for de beste tipsene om hvordan man kan holde varmen?

av Eirik Lyssand
En frossen mann som er kledd i pelshatt, skjerf, votter og jakke

Ti gode tips!

1. Sauen er vår venn. Kle deg litt som den. Har du sett en kald sau før? Tenkte meg det. La favoritt T-skjorta bli hjemme i skapet, og bruk ull innerst på kroppen. Ull er nøkkelen til suksess. Ull er faktisk litt magisk, for den beholder varmen selv når den er våt. Ull tørker også relativt fort, og det lukter ikke vondt selv om du svetter.

2. Et lag ytterst som tåler regn og vind. Putt det i sekken om du er ute en varm sommerdag. Men ha det med. Vind og vann vil vi holde ute når vi skal holde varmen.

3. Kle av deg. Ikke start turen med den varmeste jakka. Når du starter en tur, kan du godt være litt kald. For når du er i aktivitet, blir du varm. Se for deg en langrennsløper. Selv om de er ute på vinteren, går de ikke med store dunjakker og toppluer. Blir du veldig varm, så ta av et plagg om mulig – selv om det er vinter. Da har du også mer å ta på deg når du er fremme eller skal ta en lengre pause. Bare pass på å ikke gå med bar hud på vinteren – da kan du få frostskader.

4. Ta med ekstra skift. Skal du på langtur med klassen, enten gående eller på sykkel, bør du ta med skift i sekken. Du blir fort svett på ryggen under sekken. Følelsen av å bytte en våt T-skjorte med en tørr er magisk.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Portrett av morsom sau som geiper

5. Vått=bytt. Hvis du har tørre klær tilgjengelig – bytt alltid. Våte klær (spesielt alt som ikke er ull) på kroppen, gjør at vi fryser mye fortere. Så få dem av, og på med noe tørt.

6. Ta med et ekstra lag. For eksempel en jakke eller genser. Når vi sitter helt stille, skaper vi ikke like mye varme som i bevegelse. Typiske ting er å sitte stille på kvelden uten bål, eller være et sted med mye vind. Personlig har jeg alltid med en tykk ullgenser eller en dunjakke – selv om det er midt på sommeren. Å sitte stille er det kaldeste du gjør. Og når sola er borte, blir det nesten alltid mye kaldere.

7. Fryser du, men har ikke mer tøy? Hold deg i bevegelse. Noen gang sett en kald skiløper, kanskje? Du trenger ikke å løpe rundt til slimet renner fra munnen, men ikke sett deg ned og hat livet. Det hjelper dessverre ikke. 😊

8. Baggy klær er bra. Luft isolerer, så ha klær og sko hvor det er plass til luft mellom lagene.

9. Bakken er lava. Eller en isbre! Er det kaldt ute, så sitt på noe som isolerer. Sekken gjør jobben, dersom du ikke har noen annet.

10. Kald på hender eller føtter? Har du en skikkelig god turvenn, kan du spørre om å få varme deg på hen. Hud mot hud varmer veldig godt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Et par i gule regnjakker på tur i regnet sett bakfra.

Vasketips!

Sett en sau i vaskemaskinen? Neppe. Ull renser faktisk seg selv og trenger ikke å vaskes på samme måte som bomull. Det er helt sant. Heng ullen til tørk et luftig sted etter bruk, så blir den god som ny. Du har kanskje ikke vaskeansvar hjemme, men da kan du lære noe nytt til den som vasker klærne dine.

Kurv med råull og verktøy til klipp og karding

Mobiltips!

Ha mobilen tett inntil kroppen hvis det er kaldt ute. Batteriet er ikke spesielt glad i kulde. Da er det bare å komme seg ut. God tur!

Dame sitter på en en klippe høyt over Lofoten og ser på mobilen

Artikkelserie skrevet av Eirik Lyssand for Skolerom.


Bilde- og videorettigheter: Getty Images