Læreplantilkobling

Fag

Norsk

Engelsk

Core Kjerneelementer

 • Tekst i kontekst
 • Kritisk tilnærming til tekst

Cogs Tverrfaglig tema

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Norsk
 • lese og lytte til fortellinger, eventyr, sangtekster, faktabøker og andre tekster på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samiske og andre språk, og samtale om hva tekstene betyr for eleven
4. trinn
Norsk
 • lese tekster med flyt og forståelse og bruke lesestrategier målrettet for å lære
7. trinn
Norsk
 • lese lyrikk, noveller, fagtekster og annen skjønnlitteratur og sakprosa på bokmål og nynorsk, svensk og dansk og samtale om formål, form og innhold
10. trinn
Norsk
 • lese skjønnlitteratur og sakprosa på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samiske og andre språk, og reflektere over tekstenes formål, innhold, sjangertrekk og virkemidler
j u l e f o r t e l l i n g

Edderkoppen og juletreet

Om du besøker et ukrainsk hjem i løpet av julen, kan du bli overrasket over pynten på juletreet. Hva som er opprinnelsen til denne pynten, finnes det mange forklaringer på. Kanskje denne julefortellingen har svaret.

Illustrasjon av et juletre som edderkopper pynter

Det var en gang …

… en enke som bodde i en trang, liten hytte sammen med barna sine. Utenfor hytta vokste et stort, gammelt furutre. En dag slapp treet en kongle, og snart begynte en ny furu å vokse.

Liten hytte i vinterlandskap

Barna var opprømte over tanken på at de endelig skulle få et juletre. De stelte og passet den lille furua møysommelig, helt til den var høy nok til at de kunne ta den inn og bruke den som juletre.

Illustrasjon av barn leker i snøen

Men familien var fattig, og selv om de nå hadde fått et nydelig juletre, hadde de ingenting å pynte det med. Så på julaften gikk de til sengs, vel vitende om at de ville våkne opp til et nakent tre på juledags morgen. 

Et studlig juletre

Edderkoppene, som også bodde i hytta, hørte barnas fortvilte gråt og bestemte seg for å hjelpe.  Dermed ga de seg til å spinne det nydeligste silkeaktige spindelvev på treet, og snart var det dekket av vakre mønstre.

Illustrasjon av et juletre som edderkopper pynter

Da barna våknet tidlig juledags morgen, hoppet de av glede. De løp for å vekke moren sin. «Mor, du må komme og se på juletreet! Det er så vakkert!»

Moren kom seg ut av sengen, og tok forbløffet inn synet som åpenbarte seg foran henne da hun fikk øye på treet.

Illustrert bilde av to barn som ser noe vakkert

Et av barna åpnet vinduet. Idet sollyset strømmet inn og krøp langs gulvet og oppover juletreet, forvandlet spindelvevet seg til glitrende tråder av sølv og gull. Juletreet skinte og funklet, som om det var innhyllet i magi.

Fra den dagen av følte enken seg aldri mer fattig. I stedet var hun evig takknemlig for alle de vidunderlige gavene hun allerede hadde i livet sitt.

I Ukraina pynter man ofte juletreet med spindelvev.
Det sies at det bringer lykke for det nye året.

Kilder:

 • Julefryd (2022)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Midjourney (AI)
  2. Adobe Stock
  3. Getty Images
  4. Midjourney (AI)
  5. Midjourney (AI)
  6. Midjourney (AI)
  7. Getty Images