Er Grønland større enn Afrika?

Har du forsøkt å pakke inn en klementin? Da vet du hvor vanskelig det er å pakke fint uten at det blir krøllete. Det samme problemet oppstår når man skal lage kart av hvordan jorda ser ut. En utfordring er at landene kan se ut til å være større eller mindre enn de faktisk er!

Accessibility icon Er Grønland større enn Afrika?

Er Grønland større enn Afrika?

Under er et kart over verden. Vi har merket av Grønland med en rød firkant. Afrika har gul firkant i dette kartet. 

Hva tenker du er størst: Grønland eller Afrika?

Et kart som markerer Grønland i en rød firkant, og Afrika i en gul firkant for å sammenligne størrelse

Men kan vi tro hva kartet viser?

Er det riktig at Grønland og Afrika har omtrent samme størrelse – eller er det noe som er helt galt her? 

Problemet blir når vi prøver å vise en 3-dimensjonal verden med et 2-dimensjonalt kart. Størrelsen på landene blir ikke helt riktig når vi måler dem mot hverandre. 

Vi skal forsøke å vise den riktige størrelsen på Grønland i forhold til Afrika. Se på bildet. Grønland er vist i blått felt på det afrikanske kontinentet. Afrika er faktisk 14 ganger større enn Grønland!

Men hvorfor ser det helt annerledes ut på de fleste kart? La oss se nærmere på kart og globus for å svare på dette spørsmålet.

Arealet av Grønland er vist i blått felt på det afrikanske kontinente for å vise størrelse forskjellen på Grønland og Afrika på kart

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!