Falsk lykke

Rusmidler virker på den delen av hjernen vi kaller belønningssenteret. Når vi ønsker oss en pause fra hverdagen, eller fra vanskelige følelser, kan det være fristende å prøve rusmidler. Husk at det er umulig å finne lykke i bunnen av ei flaske, i enden av en joint eller gjemt i hvitt pulver. I denne teksten skal vi se nærmere på hvorfor.

Hvorfor er det farlig?

Det er farlig å bruke rusmidler, og noen rusmidler er farligere enn andre. Noen rusmidler skader kroppen vår fysisk, mens andre skader psyken vår.

Det er også større sjans for å havne i en ulykke, og for å oppleve vold og seksuelle overgrep når man er ruset. Ofte kan man også ta dårlige valg som man må leve med lenge etter at rusen er over.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ulovlig

Rusmidler er skadelige og ulovlige. Man bryter loven hvis man gir alkohol til noen under 18 år. Denne aldersgrensen er satt for å beskytte unge mot skadene alkoholen kan gjøre på både oss og samfunnet.

Ulovlige rusmidler som kokain, cannabis, MDMA, GHB og amfetamin, er ulovlig å lage, smugle, kjøpe, selge, oppbevare, ha på seg eller bruke. Dette kan man bli straffet for. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Å leke med livet

Ulovlige rusmidler blir laget, transportert og solgt uten at noen har kontroll på dette. Alt dette skjer i kriminelle miljøer som bare tenker på å tjene mest mulig penger.

Mange ulovlige rusmidler blir blandet med andre stoffer. Derfor kan man aldri vite sikkert hvordan et ulovlig rusmiddel vil virke på en, selv om man har prøvd det før. Det er stor fare for at man kan bli alvorlig skadet, eller at man kan ta en overdose og dø. Det er som å leke med livet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Mange blir avhengige

Hvis man ofte bruker rusmidler, vil man etter hvert trenge større doser for å få samme rus. Man kan også begynne å føle at man må ruse seg for å ha det bra. Da er veien til avhengighet veldig kort.

Kokain

Kokain er kjent for å gi lykkerus, men hvis man ofte tar kokain, slutter hjernen å produsere naturlige belønningsstoffer. Hvis man slutter, kan denne produksjonen begynne igjen, men mange blir veldig deprimerte. Det er også vanlig å utvikle angst og søvnløshet. Man kan trygt si at kokain ikke gjør oss særlig lykkelige!

Ekte lykke

Ingen kan kjøpe lykke på flaske eller blandet i et narkotisk stoff. Ingen blir lykkelige av skader, straff, overdoser og depresjoner. Da er det bedre å le godt, være sammen med noen du er glad i, glede en annen, løpe en tur eller høre på favorittlåta di – det er EKTE hverdagslykke!

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Midjournay
  2. Midjournay
  3. Midjournay
  4. Midjournay
  5. Midjournay
  6. Midjournay
  7. Midjournay