Kartene avslører 

Du tenker kanskje at et kart bare er en tegning av et bestemt område, som en by, et land eller et kontinent. Kart forteller oss noe om omgivelsene og er et viktig verktøy som sørger for at vi ikke går oss bort. Men kartene forteller oss ikke bare om grenser og territorier, de forteller oss også hvordan mennesker tenker, føler og lever. 

Jordkloden

De første kartene  

Kartenes historie går mer enn 5000 år tilbake. Det tidligste overlevende kartet av verden er en leirtavle fra Babylon. Oldtidsbyen Babylon var sivilisasjonens sentrum i rundt 2000 år. Den lå rundt 100 kilometer sør for Bagdad i dagens Irak. Kartet stammer fra 500-tallet f.Kr. og viser Babylon i sentrum, elven Eufrat og hav og fjell som lå rundt. 

Artefakt

Hils på Ptolemaios  

Både romerne og folk i oldtidens Hellas laget kart. Men det var Klaudios Ptolemaios som endret dem for alltid. Ptolemaios var en astronom, geograf og matematiker som bodde i Egypt under romerne på 100-tallet e.Kr. Arbeidene hans baserte seg på matematikk og geometri. Han beskrev rundt 10 000 steder ved å lage et system som brukte tenkte linjer. 

Jordkloden med stjernetegn

Breddegrad og lengdegrad 

Ptolemaios visste, som grekerne og romerne på denne tiden, at jorda var rund, ikke flat. Men hvordan skulle han tegne jordas kuleformede overflate på et flatt ark? Løsningen ble noen tenkte linjer på jordas overflate, som kalles breddegrader og lengdegrader.

Parallelle breddegradslinjer går rundt jorda fra øst til vest, mens lengdegradene går fra Nordpolen til Sørpolen. Sammen danner de et rutenett på jordas overflate. Breddegrader og lengdegrader brukes den dag i dag for å vise posisjoner på et kart.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jordkloden

Etter Romerriket

Etter Romerrikets fall ble europeiske kart oftere brukt til å fortelle historier. De ble ofte laget i klostre og viste bibelske hendelser. Mappa Mundi (verdenskartet) fra 1290-tallet viser Noahs ark, Adam og Eva og merkelige skapninger. Folk som laget kart, plasserte det som var viktigst for dem i midten. Et kart laget av den muslimske kartografen Muhammad al-Idrisi, plasserte Mekka, den helligste byen i Islam, midt i verden. 

Hereford mappa mundi fargelagt

Renessansens kart

Renessansen var en periode som strakte seg fra 1400-tallet til 1600-tallet i Europa. I denne perioden dukket det opp nye oppfinnelser. Disse førte med seg store forandringer i verden. Skip krysset verdenshavene og land bygget imperier, så det var viktig at kartene var presise. Kartmakerne ble påvirket av Ptolemaios’ ideer om breddegrader og lengdegrader, og etter at trykkpressen ble oppfunnet rundt år 1440, var det ikke bare i klostre man kunne produsere kart. 

Maleri av en skip og en båt med fanger

Oops!

En spansk oppdagelsesreisende rapporterte på 1500-tallet at California i USA hadde vann på alle kanter. Det var feil, men som et resultat ble California tegnet som en øy på kartene til langt inn på 1700-tallet. 

Gammelt kart av Amerika

Moderne kart 

I dag har teknologiske framskritt gjort kartene mer pålitelige enn noen gang før. Dette er takket være GPS, som står for Global Positioning System. Dette systemet bruker satellitter som er plassert rundt omkring i verdensrommet av det amerikanske forsvaret.  

Mange i dag finner veien rundt ved å bruke GPS på telefonene sine. Men noen eksperter er bekymret for at vi kan komme til å stole for mye på teknologien og på den måten kanskje vil miste den naturlige retningssansen. Det har skjedd mange ganger at folk har kjørt ut i innsjøer, inn i ørkener eller til andre land ved kun å stole på GPS-navigasjon. Så kanskje vi ikke er så mye smartere enn babylonerne når alt kommer til alt. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvordan vet vi dette?

Mennesket begynte å utvikle og tegne kart for mange tusen år siden. Ved å sammenligne gamle kartfunn med dagens kart har man lært mye om både verdensbildet, menneskenes utvikling og hvordan mennesker før tenkte og levde.

Kilder:

 • Slik funker verden (2019)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Ukjent
  3. Getty Images
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. Ukjent
  7. Ukjent
  8. Getty Images