Kraften bak alt

Hadde det ikke vært for hjertemuskelen, ville kroppene våre fungert veldig dårlig.

Hjertet er motoren i kroppens pumpesystem. Pumpesystemet kalles sirkulasjonssystemet eller det kardiovaskulære systemet. Det består i hovedsak av pumpe, rør og innhold. Pumpa er hjertet, rørene er blodårene og innholdet er blod.

Hjertet pumper blodet gjennom et enormt nettverk av blodårer som transporterer blodet gjennom hele kroppen. Blodets viktigste oppgaver er å frakte oksygen (02) til lungene, fjerne avfallsstoffer fra cellene og frakte dem til lungene (CO2), og å forsyne celler og vev med næringsstoffer og hormoner. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Hva er blod?

Blod består av plasma, røde blodceller, hvite blodceller og blodplater. I tillegg til blod frakter sirkulasjonssystemet lymfe. Lymfe er en klar væske som hjelper kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer.

Et voksent menneske har i gjennomsnitt mellom fire og seks liter blod i kroppen. Sirkulasjonssystemet frakter i snitt 7572 liter blod, 96 560 kilometer hver eneste dag. Det er like langt som rundt ekvator to ganger! 

Blodårer

I nettverket av blodårer finner vi ulike type årer som har ulike funksjoner. Arteriene er årene som pumper blodet fra hjertet og ut i kroppen. Venene fører blodet fra kroppen tilbake til hjertet. Kapillarer er de minste årene. Disse utgjør et finmasket nett mellom arteriene og venene i vevene. I kapillarene utveksles oksygen og næring.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Hjertet

Hjertet er både en trykk- og en sugepumpe. Det er delt inn i en venstre og en høyre halvdel. Hver del har et forkammer og et hovedkammer.

Mellom forkammer og hovedkammer er det hjerteklaffer som kalles seilklaffer eller atrioventrikulærklaffer. På venstre hovedkammer er det en klaff i overgangen til hovedpulsåren (aorta). På høyre hovedkammer er det en klaff i overgangen til lungepulsåren (truncus pulmonalis). Klaffene sørger for at blodet flyter der det skal og fungerer som ventiler.

Papir bakgrunn
Papir bakgrunn

Hjerteslag

Et hjerteslag i et sunt hjerte består av 4 ulike trinn:

 • Hjertet er avslappet (tidlig diastole).
 • Forkamrene trekker seg sammen. I denne prosessen skyves blodet ned i hovedkamrene. 
 • Hovedkamrene trekker seg sammen for å skyve/presse blodet ut i blodårene. Dette er systolen/arbeidsfasen til hjertet.
 • Hjertet slapper av og utvider seg, før syklusen begynner på nytt.
Kvinne måler puls under en treningsøkt
Kvinne måler puls under en treningsøkt

Puls

Hver gang hjertet trekker seg sammen går det en trykkbølge gjennom blodårene. Denne trykkbølgen er det vi kaller puls. Vi kan kjenne pulsen i alle arterier. Det er enklest å finne pulsen i håndleddet, på halsen og i lysken.

Hjerte som slår

Hva skjer når hjertet slår?

Hver gang blodet pumpes gjennom hjertet og kroppen, går det inn i to ulike kretsløp – det lille kretsløp og det store kretsløp.

Papir bakgrunn
Papir bakgrunn

Det lille kretsløp

Det lille kretsløpet kalles også lungekrets­løpet, og skjer i den høyre hjertehalvdelen. Oksygenfattig blod, som har vært rundt i kroppen, pumpes inn i hjertet via høyre forkammer og videre ned i høyre hovedkammer. Derfra pumpes blodet videre til lungearteriene. Lungearteriene forgreiner seg til mindre arterier og kapillarer i lungene. I lungene renses blodet for karbondioksid og tilføres oksygen gjennom luften som pustes ut og inn. Fra lungene pumpes oksygenrikt blod tilbake til hjertet gjennom lungevenen. Lungevenen pumper blodet til den venstre hjertehalvdelen.

Illustrasjon av det lille kretsløpet
Papir bakgrunn
Papir bakgrunn

Det store kretsløpet

Det store kretsløpet kalles også det systemiske kretsløpet, og skjer i venstre hjertehalvdel. Oksygenrikt blod pumpes fra lungene, inn i venstre forkammer og videre ned i venstre hjertekammer. Derfra pumpes blodet ut fra hjertet gjennom aorta til alle kroppens organer.

Illustrasjon av det store kretsløpet
Papir bakgrunn
Papir bakgrunn

Kilder:

 • Arnesen, Harald; A. Evensen, Stein: blodet i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 10. mai 2022 fra
  https://sml.snl.no/blodet
 • Wisløff, Finn; Holck, Per; Hisdal, Jonny: hjerte i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 10. mai 2022 fra
  https://sml.snl.no/hjertet

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images