Algoritmer: Med trusa utenpå buksa

Hva mener vi egentlig med algoritmer og algoritmisk tankegang?

Accessibility icon Algoritmer: Med trusa utenpå buksa

Hva er en algoritme?

For å forstå hva algoritmisk tankegang betyr, må man først forstå begrepet algoritme. En algoritme er et matematisk fagord. Det kan forklares med at det er en liste med instruksjoner som skal utføres i en bestemt rekkefølge.

Som for eksempel når en Formel 1-bil skal inn til pitstop for å skifte hjul. Dette skal skje raskest mulig, og da må alt gjøres i riktig rekkefølge.

Formel 1 pitstop
Formel 1 pitstop

Med trusa utenpå buksa

Tenk deg at du skal kle på deg. Du skal ha på deg sokker, bukse, sko, truse, genser og jakke. Vanligvis vil du ta på deg klærne i en bestemt rekkefølge. Men tenk om du måtte kle på deg i nøyaktig denne rekkefølgen:

Sko, jakke, bukse, sokker, genser og truse. Denne rekkefølgen er en algoritme.

Du vil med denne instruksen ha fått på deg alle plaggene, men hvor smart vil du se ut med genseren utenpå jakka, sokkene over skoene og trusa utenpå buksa?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Knepper skjorte
Knepper skjorte

Oppskrifter er algoritmer

Dersom vi fikk beskjed om å bake boller for første gang bare ved å se et bilde av boller, hadde vi mest sannsynlig mislyktes. Vi trenger nemlig en oppskrift (algoritme), enten fra en bok eller noe vi husker utenat. Noen ganger er det viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge. Vi putter for eksempel ikke gjær inn i bollene etter at de er stekt.

En algoritme må derfor være helt nøyaktig, og den må sikre at ting skjer i riktig rekkefølge for at den skal kunne brukes.

Hveteboller

Dette er vanskelig!

I denne videoen får du se en far som helt eksakt utfører de instruksjonene han får når han skal smøre en brødskive. Det viser hvor vanskelig det kan være å gi helt tydelige beskjeder.

Algoritmisk tankegang

Algoritmisk tankegang er ikke det samme som en algoritme. En algoritme beskriver nøyaktig en serie handlinger (oppgaver, operasjoner) som skal til for å utføre ett eller flere problemer.

Algoritmisk tankegang er problemløsning der det å lage algoritmer er en del av prosessen. Her snakker vi om å løse problemer ved hjelp av teknologi og programmering.

Algoritmisk tankegang handler blant annet om at du må kunne dele et problem opp i mindre deler. Du må kunne organisere den dataen du har, og du må kunne se mønstre.

En annen del av algoritmisk tankegang handler om å lage modeller. Da kan man løse liknende problemer med samme type modell. Du må også kunne finne og rette feil, og det krever utholdenhet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Algoritmer
Algoritmer

Hvordan jobbe med algoritmisk tankegang?

Gode arbeidsmåter er å utforske og eksperimentere. Du må skape og teste. Det handler om å finne feilene, rette dem og forsøke på nytt. Og det handler om å dele og samarbeide med andre.

Et eksempel kan være at plantene i klasserommet dør. Hvordan kan vi løse dette?

 • Finn ut hva problemet er.
  – Plantene i klasserommet dør.
 • Ha en idémyldring for å dele opp problemet i mindre deler.
  – Plantene mangler vann, og de får for lite lys.
 • Vurder hvilke av delproblemene som kan la seg løse ved hjelp av programmering.
  – Automatisere en sjekk på om plantene trenger vann.
 • Foreslå en løsning på problemet.
  – Bruke en sensor som måler fuktigheten i blomsterpottene, og når det blir for tørt skal den sette på en alarm helt til noen har vannet plantene.

Her er noen hverdagsproblemer

Hvordan ville du løst disse problemene ved å bruke teknologi?

 • Mange foresatte deltar ikke på skolens foreldremøter.
 • Når dere vil spille fotball er dere ofte ikke nok spillere.
 • Du er bekymret for din bestemor fordi hun bor alene og er plaget av svimmelhet. Du er derfor redd for at hun skal falle, brekke benet og bli liggende uten å få hjelp.
 • Når du skal lage frokost er det ofte noe som mangler i kjøleskapet. Her har den som handler matvarer glemt å kjøpe varene.
 • I gata der du bor, er det mange biler som kjører altfor fort. Det skaper ofte farlige situasjoner.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Algoritme bakgrunn
Algoritme bakgrunn

Kilder:

 • Hovde, Kjell-Olav; Grønmo, Sigmund: algoritme i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 4. november 2021 fra https://snl.no/algoritme

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Gettyr Images