Miljøgifter og advarsler mot inntak av sjømat

Flere steder i Oslofjorden frarådes folk å spise fisk, krabber og blåskjell. Miljøgifter som kvikksølv, PCB og dioksiner hoper seg opp i fett og levervev. Selv om nivåene er lavere enn før, minner advarslene oss om at gamle utslipp fortsatt påvirker både fjorden og helsa vår.

Accessibility icon Miljøgifter og advarsler mot inntak av sjømat

Når sjømat blir forurenset

Miljøgifter kan hope seg opp i fisk, krabbe og blåskjell. Derfor frarådes det å spise sjømat fra enkelte steder i fjorden.

Hvorfor skjer det?

Stoffer som kvikksølv, PCB og dioksiner løses ikke lett opp i vann, men samles i fettvev. Jo høyere opp i næringskjeden, desto mer gift.

Slik overvåkes sjømaten

Mattilsynet og Havforskningsinstituttet tar prøver av fisk og skalldyr. Når verdiene er for høye, merkes området med advarsel.

Det går riktig vei

De fleste steder i fjorden viser prøvene lavere nivåer enn før, men enkelte bukter og havner har fortsatt for høye verdier.

Trygg sjømat – felles ansvar

For å holde sjømaten trygg må vi hindre at nye miljøgifter havner i fjorden. Rensing, god avfallshåndtering og riktig båtbruk er viktige tiltak.

Kilde

Tiltaksrapport for Oslofjorden 8036-2024 (Publisert 17.12.2024)

Regjeringens tiltaksplan (2021–2026) og tilstandsrapporten for Oslofjorden viser at fjorden har hatt negativ utvikling i flere tiår. Forurensing, overfiske, utbygging og klimaendringer svekker økologien. Indre Oslofjord viser noe bedring, mens Ytre Oslofjord og Skagerrak blir dårligere. Mange arter og naturtyper – som torsk, stortare, sukkertare og ålegress – er i tilbakegang, flere er rødlistet, og fremmede arter øker risikoen i økosystemet.

Close Icon

Loading...