Påskemysterium:
Norgesbanken er ranet!

I nyhetssendingen i dag kunne man høre følgende: «Påsken i Oslo var preget av en uventet og dramatisk hendelse da Norgesbanken ble ranet for en sum på 1.000.000 kroner. Tyvene klarte å komme seg inn i banken på en måte som foreløpig er ukjent og etterlot seg et rotete og ødelagt kontorområde.» 

Kan du hjelpe politibetjent Hansen med å løse saken?

Nyhetssendingen

Politibetjent Hansen slo på TV-en tidlig onsdag morgen. Det var snart påskeferie, og han så fram til noen dager på fjellet. Plutselig fanget en nyhet oppmerksomheten hans. Norgesbanken hadde blitt ranet for én million kroner.

Hansen spisset ørene og lyttet på nyhetsoppleseren:

«Påsken i Oslo var preget av en uventet og dramatisk hendelse da Norgesbanken ble ranet for en sum på 1.000.000 kroner. Tyvene klarte å komme seg inn i banken på en måte som foreløpig er ukjent, og de etterlot seg et rotete og ødelagt kontorområde.»

«Politiet har allerede satt i gang en omfattende etterforskning og har bedt vitner som kan ha sett noe mistenkelig i nærheten av banken, om å melde seg. Banken ligger midt i sentrum av Oslo, og det er mange mennesker som beveger seg i området til enhver tid, så det er håp om at noen kan ha fanget opp noe som kan hjelpe politiet i saken.

Foreløpig er det ikke kjent om det var én eller flere gjerningspersoner som sto bak ranet, eller om de hadde noen form for innsideinformasjon. Politiet jobber intenst med å samle bevis og avhøre vitner, og de håper å kunne bringe klarhet i saken så snart som mulig.»

Mobilen til Hansen kimte sterkt, og han så det var fra politikammeret.

«Hansen her.»

«Ja, du har vel fått med deg nyheten om Norgesbanken?»

«Ja, jeg så det akkurat på nyhetene.»

«Du må komme deg bort dit med en gang, og ta opp forklaringer. Dette er en sak vi må løse raskt.»

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Hansen ankommer Norgesbanken

Hansen så seg rundt i banklokalet. Det at fremgangsmåten var ukjent kunne nok være riktig i forhold til å komme seg inn i banken, men at innbruddstyvene hadde brukt dynamitt for å få opp hvelvet, det var han derimot helt sikker på. 

De ansatte satt i lunsjrommet, og alle var tydelig preget av situasjonen. Hansen ønsket å få intervjuet dem så raskt som mulig for å få et overblikk. 

«Hvem oppdaget ranet først?» spurte han ut i rommet, og en kvinne i 40-årene sa skjelvende at det var henne. «Da tenker jeg vi tar en liten prat først», svarte Hansen, «kanskje vi kan bruke kontoret?»

Margaret Monsen

Kvinnen var Margaret Monsen, og hun jobbet vanligvis i skranken. 

Hun fortalte at hun oppdaget ranet da hun kom på jobb den samme morgenen. 

«Og du kom på jobb her kl. 07.30 i dag, onsdag 5. april?»

«Ja, det stemmer. Døren inn til banken var åpen, og jeg syntes det var litt rart siden det bare er vaktmesteren – Hans Jensen – og direktøren som har nøkkel. Selv hadde jeg lånt nøkkelen av bankdirektør Grønningen fordi han har reist på påskeferie. Han skulle reise til New York, men jeg tror politiet fikk stoppet ham på Kastrup i dag morges. Han satt nok på flyet dit da jeg kom til banken og oppdaget innbruddet.»

«Låner du ofte direktørens nøkkel?» spurte Hansen.

«Ja, jeg har arbeidet her i mange år, og direktøren stoler fullt og fast på meg. Jeg låner ofte nøkkelen hans når det er jeg som skal åpne tidlig. Jeg kommer ofte tidlig fordi jeg har mye å gjøre på jobb.»

«Jeg skjønner, er det noe annet du har lagt merke til?»

«Ja, i går hang det en mystisk hippielignende fyr utenfor banken og fulgte med på både ansatte og kunder her. Det var litt ekkelt, så det var derfor jeg la merke til ham.»

«Er det noe annet du vil legge til?» spurte Hansen avslutningsvis. 

«Det betyr sikkert ingenting, men jeg hørte at min bror Håvard hadde sett Hans Jensen, en kollega, løpe fra banken.»

«I dag?»

«Nei, det var visst i går i 11-tiden. Håvard var på vei til Kaffehuset i Storgata da han så ham. Håvard er forresten inne på pauserommet hvis du vil høre hva som skjedde direkte fra ham.»

Hansen ba henne gå og hente broren, men ba henne vente litt slik at de kunne snakkes videre etter at han hadde fått litt flere opplysninger på plass.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt

Håvard Monsen

Hansen så med en gang likheten mellom Håvard og hans søster Margaret.

«Arbeider du i banken her også?»

«Nei, jeg jobber hos Big Bang, og noe som er litt rart er at vi faktisk hadde innbrudd tidligere i uka, på mandag 3. april. Da ble det stjålet et større parti dynamitt fra lageret. Det at vi begge to har opplevd innbrudd denne uka er vel omtrent like sannsynlig som å vinne i Lotto, men noen vinner jo alltid, så kanskje det ikke er så rart likevel …»

«Du verden, jeg regner med dere har anmeldt saken?»

«Ja, den er under etterforskning. Det var forresten en hippielignende type som hang utenfor kontorene våre den dagen.»

«Din søster sa at du så vaktmesteren løpe fra banken i går?»

«Ja, det var ganske overraskende, så det var derfor jeg la merke til det. Det virket som han hadde veldig hastverk.»

«Var det noe annet du la merke til?»

«Nei, det kan jeg ikke si jeg har.»

Hansen takket for hjelpen og lurte på om det var den hippielignende typen som stod bak både innbruddet hos Big Bang og i banken.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Oliver Blom

En politibetjent kom inn på kontoret og ba om et ord, privat. Hansen sa at Håvard Monsen kunne reise hjem, men at det kunne være han tok kontakt med ham igjen hvis det var noe mer han trengte svar på. Håvard reiste seg raskt og gikk ut av rommet.

«Har det dukket opp noe nytt?» spurte Hansen.

«Ja, vi hørte jo av Håvard her at en hippielignende figur hadde hengt rundt Big Bang på mandag denne uka. Det står i anmeldelsen vi fikk fra firmaet. Så vi fant ut at butikken som ligger ved siden av Big Bang har overvåkingskamera, og når vi så på opptaket kunne vi gjenkjenne Oliver Blom. Han har akkurat droppet ut av videregående og er ofte i litt småtrøbbel. Vi sjekket ut hvor mobilen hans befant seg og lokaliserte ham til å være i Fredrikstad. Politiet tok akkurat  en prat med ham, og det viste seg at han hadde 5.000 kroner på seg, men de så han kastet en pakke i elven før de fikk tak i ham.»

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vaktmester Hans Jensen

«Inntil vi får høre noe mer om denne Blom-typen tror jeg at jeg får ta en prat med den andre som har nøkkel til inngangsdøra», sa Hansen. «Hvor finner jeg vaktmester Hans Jensen?»

Den andre politibetjenten så på ham og ristet på hodet: «Vi finner ham ingen steder, men vi har etterlyst ham.» 

Hansen ba dem om å følge opp etterlysningen, han tenkte at det var svært viktig at de fikk snakket mer med denne vaktmesteren. Det var veldig rart at han hadde forsvunnet akkurat nå, og sist noen så ham hadde han løpt i full fart.

Politiet i Fredrikstad ringer

«Dette er politikammeret i Fredrikstad. Er det Hansen vi snakker med?»

«Det stemmer. Har dere noe nytt om Oliver Blom?»

«Vi har akkurat avhørt en butikkeier her, Andrea Anemone, og hun kunne fortelle at hun har kjøpt indianske perler til en verdi av kr 5000 av Oliver Blom. Hun skulle selge dem i butikken sin.»

«Akkurat, ja.»

«Andrea kunne også fortelle at Blom hadde tilbrakt kvelden mellom tirsdag og onsdag hos hennes foreldre, og at han hadde reist etter en hyggelig frokost i dag morges.»

Hansen satt i dype tanker etter samtalen. Var Blom uskyldig eller var frøken Anemone en medskyldig?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Avhør av bankdirektør Grønningen

Neste telefon kom fra politiet i København. De hadde lokalisert bankdirektør Albert Grønningen på Kastrup rundt kl. 8 onsdag morgen. Han reiste alene og skulle egentlig videre til New York, men flyet var forsinket på grunn av motortrøbbel.

«Dette er politibetjent Hansen. Jeg regner med at du er orientert om tyveriet av en million kroner fra banken, og jeg har noen spørsmål.»

«Det stemmer, jeg er orientert, men jeg vet dessverre lite siden jeg satt på flyet da innbruddet fant sted. Jeg håper de ansatte har det bra.»

«Det viser seg at bankhvelvet er sprengt åpent med dynamitt. Hvem er det som har nøkkel til hvelvet?»

«Det er bare jeg», bekreftet bankdirektøren. 

«Vi kan heller ikke finne vaktmesteren. Vet du noe som kan hjelpe oss?»

«Nei, det tror jeg ikke. Han har jo en flott datter, Hanne, og jeg vet at min halvbror Arne Blålid, har hatt ønske om å gifte seg med henne. Arne er forresten en idiot, og han har alltid vært sjalu på min suksess. Jeg snakket med ham fredag i forrige uke, men da var han så full, som vanlig på fredager, at det var ikke noe fornuftig å få ut av ham. Han hadde visst reist til Trondheim i løpet av helgen, han ble i alle fall sett der av noen bekjente av meg på mandag denne uken, viftende med en stor bunke penger. Så noe annet kan jeg ikke bidra med.»

«Er det noe annet dere lurer på?» ville bankdirektøren vite.

«Nei, ikke for øyeblikket, men det kan være vi trenger å snakke med deg senere.»

«Jeg holdt på å glemme det helt, men Jensens far, en gullgraver i Alaska, døde i forrige måned. Farvel.»

Hansen lurte litt på hvorfor bankdirektøren ikke hadde tatt med seg sin kone hvis han skulle på påskeferie til USA, og noterte seg at han måtte forhøre seg mer om ekteparet.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Frøken Monsen er tilbake

«Da har jeg fått snakket med deres bror. Han er visst ansatt i Big Bang, og jeg hørte de hadde innbrudd i går?»

«Det stemmer. Håvard har en god jobb der som personalansvarlig, men han er også innkjøpsansvarlig for dynamitt. Han er svært fortvilet over innbruddet.»

«Vi klarer ikke å finne vaktmester Jensen. Har de noen tips til hvor han kan være?»

«Nei, det eneste jeg vet er at halvbroren til bankdirektøren ønsker å gifte seg med Jensens datter. Halvbroren er nokså sjalu på bankdirektøren, det har jeg i alle fall hørt. Ja, og vaktmesteren, han er nok ganske begeistret for meg, for han flørter med meg hele tiden.»

«Javel, så han prøver å innynde seg hos deg?»

«Forøvrig har jeg akkurat snakket med bankdirektøren. Han skal alene på påskeferie?» fortsatte Hansen. 

«Ja, ikke for at jeg skal fare med sladder, men det er vel egentlig ingen hemmelighet at bankdirektøren har noen utfordringer med sin kone. Hun bruker opp alle sparepengene hans, og han har sagt det selv mange ganger at han tenker å forlate henne.»

«Ja, det forklarer jo at han reiser alene. Det var ikke noe mer jeg lurte på for øyeblikket, så da kan du få reise hjem. Men ja, det holdt jeg på å glemme: Hvor lenge var banken åpen i går?»

«Den var åpen til kl 17.00, slik den vanligvis er på tirsdager.»

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Vaktmester Jensen er funnet

Telefonen ringte, og nokså overraskende så Hansen at samtalen kom fra Interpol i Tyskland. På dårlig engelsk svarte han den tyske politibetjenten.

«Vi har funnet herr Jensen», sa tyskeren på ganske flytende engelsk. «Han var på et hotell i sentrum og kom inn med fly her til Dresden. Det landet i går kl. 17.00. Vi har fått det bekreftet av en representant fra flyselskapet KLM. Forøvrig er det ingen flyavganger mellom 16.00 om ettermiddagen og 07.00 om morgenen fra Dresden.»

Hansen takket for opplysningene, og ville prøve å få snakke med Jensen selv senere. Han tenkte at Jensen kom jo ikke av gårde før tidligst i morgen uansett.

Hansen oppsummerer

Hansen så på notisblokken sin og lurte på om det var mulig å finne ut av dette bankmysteriet. Han hadde jo lyst til å reise på påskeferie i morgen, så jo før saken ble løst, jo bedre var det.

Han hadde skrevet følgende kulepunkter:

 • Ranet be oppdaget kl. 07.30 onsdag 5. april. Dagen før hadde banken stengt kl. 17.00.
 • Margaret Monsen, som jobber i skranken, oppdaget ranet.
 • Bankhvelvet var sprengt åpent med dynamitt.
 • Bankens direktør, Albert Grønningen, gikk før ranet ble oppdaget. Han ble anholdt av politiet på Kastrup lufthavn, København kl. 08.00 på onsdag 5. april.
 • Bankdirektøren hadde hatt trøbbel med sin kone, som brukte opp alle pengene hans. Han hadde ofte snakket om å forlate henne.
 • Inngangsdøren til banken var åpnet med en nøkkel.
 • Det var bare vaktmesteren og bankens direktør som hadde nøkler til banken.
 • Margaret Monsen lånte ofte direktørens nøkkel for å åpne tidlig når hun hadde mye å gjøre.
 • En merkelig, hippie-lignende person hadde vært utenfor banken tirsdag 4. april mens han hadde fulgt med på ansatte og kunder.
 • Et større parti dynamitt var blitt stjålet fra firmaet Big Bang mandag 3. april.
 • En ansatt i Big Bang, Håvard Monsen, sa at en hippie hadde slengt rundt kontoret på den samme mandagen.
 • Den hippie-lignende karakteren, som het Oliver Blom, hadde nylig droppet ut av videregående og ble funnet av politiet i Fredrikstad, ca. 10 mil fra Oslo.
 • Oliver Blom hadde omtrent 5.000 kroner på seg da politiet tok ham igjen, men han hadde kastet en pakke i elva før de ankom.
 • Andrea Anemone i Fredrikstad sa at hun hadde kjøpt indianske perler til en sum av 5.000 kroner av Oliver Blom, med tanke på å selge dem i butikken sin.
 • Andrea fortalte at Oliver hadde tilbrakt kvelden og natten mellom 4. og 5. april hos hennes foreldre og hadde reist etter en hyggelig frokost på morgenen den 5. april
 • Da politiet prøvde å finne vaktmesteren i banken, Hans Jensen, viste det seg at han var forsvunnet.
 • Frøken Monsen kunne bekrefte at hennes bror Håvard hadde sett Hans Jensen løpe fra banken. Dette skjedde mens han gikk nedover Storgata på vei til Kaffehuset rundt kl. 11.00 på tirsdag 4. april.
 • Herr Jensen ble funnet av Interpol i Dresden, Tyskland, 5. april. Han hadde kommet dit med KLM, som hadde landet kl. 17.00 på tirsdag 4. april.
 • En representant for flyselskapet KLM kunne bekrefte tidspunkt for landingen til herr Jensen.
 • Herr Grønningen var den eneste som hadde nøkler til bankens hvelv.
 • Det var ingen flyavganger fra Dresden mellom kl. 16.00 og kl. 07.00.
 • I tillegg til å være personalansvarlig hadde også herr Monsen ansvaret for innkjøp av dynamitt hos Big Bang.
 • Herr Grønningens halvbror, Arne Blålid, hadde alltid vært sjalu på sin bror.
 • Blålid ble alltid full på fredagskveldene. Han ble sett i Trondheim på mandag 3. april mens han viftet med en stor bunke penger.
 • Arne Blålid ønsket å gifte seg med Hanne Jensen.
 • Frøken Monsen sa at Jensen ofte flørtet med henne.
 • Jensens far, en gullgraver i Alaska, døde i mars måned.
 • Herr Grønningen måtte vente på Kastrup i 16 timer fordi flyet han skulle ta videre til New York, hadde motortrøbbel.

Hansen klødde seg i hodet mens han så gjennom notatene sine. Var det mulig å finne løsningen allerede nå slik at påskeferien ble reddet?

Kan du hjelpe Hansen med å løse saken?

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt