Eirik Lyssand

Pinnebrødet – skogens pizza

Pinnebrødet
– skogens pizza

Har du noen gang spist en vond pizza? Ikke jeg heller. Pinnebrød er litt vanskeligere å få godt, men det er bare fordi det er så lett å brenne det. Med mindre du leser dette – da kommer du ikke til å brenne pinnebrødet ditt.

av Eirik Lyssand
Pinnebrød stekes over bålet

Fyllet er viktig!

Vi kan kalle pinnebrødet for skogens pizza. Det er fordi det er digg uansett. Men det er ikke noe hemmelighet at det er fyllet som gjør en pizza god, eller pålegget som gjøre et rundstykke godt. Hva er det på din favorittpizza?

I 1962 gjorde en mann som heter Sam Panopoulos noe spesielt. Han puttet ananas på pizzaen! Ananas og skinke for å være helt nøyaktig. Og hva kalte han pizzaen? «Hawaii».

Bodde han på Hawaii? Nei, han bodde i Canada. Ah, han var fra Hawaii? Nei, han var fra Hellas.

Det kan hende du haaaaater ananas på pizza, men moralen er: Vær som Sam. Gjør din greie! Lag din egen variant av pinnebrødet. Og gi det et passende eller rart navn.

Hvis du ikke orker å være kreativ, finner du noen forslag i oppskriften under her.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Oppkuttet Hawaii-pizza med ananas og skinke

Ingredienser
til pinnebrød:

  • 2,5 dl mel (fint, grovt eller blandet)
  • 2 klyper salt
  • 1 ts sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2-3 ss olje
  • ca. 1 dl vann

Obs! I alle oppskrifter må du følge litt med. Deigen skal være glatt, men ikke klissete.

Stekte pinnebrød over turbålet

Slik gjør du:

    1. Bland sammen mel, salt sukker og bakepulver. 
    2. Ha i olje og vann og bland til en glatt, men ikke klissete deg. Ha i litt og litt vann av gangen.
    3. Ha deigen i en pose eller boks med litt olje i. Oljen gjør at deigen ikke klistrer seg. 
    4. Velg deg en «hemmelig» ingrediens til å fylle pinnebrødet ditt med.

Forslag til fyll:

  • Oregano, olivenolje, ketchup, ost og skinke.
  • Smør, sukker og kanel. Smør på før du ruller rundt pinnen, da blir det som en kanelbolle.
  • Soltørkede tomater.
  • Syltetøy.
  • Pølsebiter. 

Hvordan grille et pinnebrød?

Å lage et brent pinnebrød er like enkelt som å si «pinnebrød». Men du skal lage et perfekt pinnebrød, og det gjør du slik.

1. Lag et bål. Vent til flammene har gitt seg slik at du kan steke over glørne.
2.
Spikk deg en grillpinne. Velg en pinne som ikke er knusk tørr. De tar fort fyr!

3. Del deigen opp i biter. De bør være cirka like store som en tennisball. Lag så en lang pølse av tennisballen. Klem deigpølsa litt flatere og surr den rundt pinnen.
4. Les punkt 1 en gang til, er du grei!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mange pinnebrød stekes over et bål

5. Stek over glørne. Flammer = brent pinnebrød. Snu ofte. Pinnebrødet er ferdig når du kan trekke det av pinnen uten at deigen henger igjen.

Tips! Hold hånden din 30 centimeter over glørne for å sjekke temperaturen. Da vet du hva du utsetter pinnebrødet ditt for. Og som på en god, italiensk pizza, er litt brente kanter på pinnebrødet bare godt!

Varme glør fra et bål

God tur!

For å være ærlig så smaker mat ute digg nesten uansett. Men prøv og ikke brenn det for mye, da! 😉 God tur!

Eirik Lyssand koser seg med bålmat i skogen

Artikkelserie skrevet av Eirik Lyssand for Skolerom.


Kilder:

Bilde- og videorettigheter: Øystein Jensen / Getty Images / Nasjonalbiblioteket