Planter i regnskogen

Mange av naturmedisinene vi bruker, vokser i regnskogen – verdens største apotek. 

Accessibility icon Planter i regnskogen

Planter i regnskogen 

Mange av naturmedisinene vi bruker, vokser i regnskogen – verdens største apotek. Mengden kjemikalier som finnes i plantene i regnskogene, er ganske overveldende. Kakaotreet gir oss mye mer enn kakaobønner som vi lager sjokolade av. Det er en medisinplante som produserer mer enn 150 kjemikalier i blader, frukt, frø og bark. De kjemiske stoffene har vært brukt til å behandle blant annet angst, feber og nyrestein.  

Visste du at …

 mer enn to tredjedeler av verdens plantearter vokser i tropisk regnskog?

 kannebærere er tropiske, kjøttetende planter som får næring fra dyr? Insekter og små pattedyr lokkes inn av fargen, nektaren og lukten av disse plantene. Hvis de faller oppi, greier de aldri å klatre ut igjen på de glatte veggene. De drukner i syre, som forvandler dem til en næringsrik kjøttsuppe. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Avlinger i regnskogen 

Tenk om det ikke fantes sjokolade, kaffe, ris eller sukker. Vi kan takke regnskogen for ting vi spiser eller kler på oss hver dag. Møblene hjemme hos deg kan være laget av treverk fra bærekraftige plantasjer, det vil si plantasjer som ikke ødelegger regnskogen, og skosålene dine er laget av lateks fra gummitrær. Enda viktigere er medisiner som utvinnes fra regnskogplanter. Dette legger et stort press på regnskogen. Det er viktig at vi tar vare på regnskogen som gir oss alle disse gavene. 

Visste du at  

 ananasen stammer fra Brasil, og planten kan bli 30 år gammel? Den gir oss A-vitamin og bedre fordøyelse. Bladfibrene brukes til å lage tau og fiskesnøre. 

 rotting brukes ofte til møbler og kommer fra en palme som vokser i tropiske strøk i Afrika, Australia og Asia? Forskere eksperimenterer med å bruke rotting som kunstig bein. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Den unike regnskogen

Regnskoger er veldig spesielle steder hvor det lever enormt mange forskjellige planter og dyr. Dette er verdens eldste og frodigste økosystemer. 

En sti som går igjennom en frodig og grønn skog.
En sti som går igjennom en frodig og grønn skog.

Kilder

  • Junior vitenskap (2018)
    Orage Forlag AS
  • Hjermann, Dag Øysteintemperert regnskog i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 21. august 2020 fra https://snl.no/temperert_regnskog