OPPSKRIFT:

I S I P I S I P A N T S

Vi har tenkt å lære deg å sy din helt egen bukse. Buksa heter ISIPISIPANTS, fordi den er megalett å sy. Et perfekt prosjekt for deg som bare har sydd litt, eller som kanskje aldri har sittet ved en symaskin.

Jentene i Fæbrik i hver sin ISIPISIPANTS.
Jentene i Fæbrik i hver sin ISIPISIPANTS.

Først en liten gjennomgang

Mari Nordén fra Fæbrik viser hvordan ISIPISIPANTS skal lages i denne videoen. Det kan være lurt å ta en kikk før du går i gang.

Stoffer og mønstre

Det er gøy å være kreativ i innhenting av stoff. Kanskje du finner et overraskende mønster? Kanskje du har noe stilig hjemme fra før? Gamle gardiner eller sengetøy?

Klikk på knappen under for å laste ned mønsteret til ISIPISIPANTS:
Stoffer i alle regnbuens farger.
Stoffer i alle regnbuens farger.

Nå starter magien
– finn fram saksa!

1. Klipp to deler som er speilvendt av hverandre. Sy sikksakk langs kantene på begge delene for å sikre sårkantene.

Vi begynner med det ene beinet

2. Nå skal du sy sømmen langs innsiden av beina. Brett delen slik at rettsiden av stoffet kommer inn mot hverandre. Nederkantene på beinet skal møtes, og tuppene i skrittet skal møtes. Sett knappenåler så det holder seg sammen.

Sy en søm med vanlige rett-fram-sting 1 centimeter fra kanten. Når du starter og stopper, syr du litt framover, rygger tilbake og så fram igjen, for å feste sømmen.

En gang til …

3. Gjør akkurat det samme med det andre beinet. Brett sømrommet fra hverandre, og stryk det flatt på begge delene.

Vreng det andre beinet

4. Behold det ene beinet med rettsiden av stoffet inn. Det andre beinet vrenger du slik at rettsiden av stoffet kommer ut.

Det ene oppi det andre

5. Putt beinet du vrengte, oppi det andre beinet. Beina skal nå ha rettsiden av stoffet mot hverandre.

Skrittsøm

6. Nå skal du sy sømmen som går langs skrittet. Sett knappenåler langs hele buen, og sørg for at sømmene du sydde i stad, treffer hverandre.

Sy langs hele buen med rett-fram-sting. Stryk sømrommet fra hverandre med strykejern. Så tar du beina fra hverandre igjen og vrenger buksa så rettsiden av stoffet vender inn.

Oppleggskant

7. Nå skal du legge opp kanten nederst på beina. Her er det lurt å prøve buksa på for å dobbeltsjekke at den blir passelig lang. Brett kanten opp der du har markert, og stryk med strykejern. Fest med knappenåler. Sy en rett-fram-søm som holder kanten på plass. Denne skal være 0,5 til 1 centimeter fra sikksakk-sømmen din.

Bukselinning

8. Du skal også sy en tunnel på toppen av buksa som strikken skal inn i. Denne tunnelen kalles også linning. Brett ned kanten øverst der du har markert. Dobbeltsjekk gjerne at kanten er bredere enn strikken din. Stryk med strykejern og fest med knappenåler. Så syr du en rett-fram-søm 0,5 til 1 centimeter fra sikksakk-sømmen, men la det være igjen
en åpning til å tre i strikken.

Tre strikken i bukselinningen

Tre strikken

9. Mål til strikk rundt livet ditt. Den skal være stram nok til å holde buksa oppe og behagelig å ha på. Klipp en strikk som er litt lengre enn dette. Fest en stor sikkerhetsnål i enden av strikken, og tre strikken gjennom tunnelen. Pass på at enden ikke forsvinner inni.

Legg endene på strikken oppå hverandre og sy noen ganger fram og tilbake gjennom begge lag. Prøv gjerne på deg buksa før du syr, for å være sikker på at det blir passelig stramt.

 

Stramme bukselinningen

Sy igjen linningen

Sy igjen åpningen på tunnelen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Gratulerer!

Du har sydd din helt egen bukse! Bra jobba!

Tre ung symestere med hver sin ISIPISIPANTS fra Fæbrik.
Tre ung symestere med hver sin ISIPISIPANTS fra Fæbrik.

Denne artikkelen er laget i samarbeid med Fæbrik. Innholdet er sakset fra Fæbriks stoff og skreddersydd til Skoleroms format.

Bilder og illustrasjoner: Fæbrik / Adobe Stock
Fæbrik-jentene