Læreplantilkobling

Fag

Naturfag

Mat og helse

Core Kjerneelementer

 • Kropp og helse
 • Helsefremjande kosthald

Cogs Tverrfaglig tema

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
 • fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
4. trinn
Naturfag
 • samtale om hva fysisk og psykisk helse er, og drøfte hvordan livsstil og trivsel påvirker helse

Tidens tann

Tennene våre skal vi ha hele livet, men de brytes sakte, men sikkert ned. Derav kommer uttrykket «preget av tidens tann». Det betyr at noe brytes ned over tid, akkurat som tennene våre.

Derfor er det viktig at vi passer på tennene så godt vi kan. I tidligere tider var ikke folk like flinke med tannhygiene, men de spiste også vesentlig mindre sukker og syrebaserte matvarer.

George Washington

George Washington var USAs første president, og han regjerte fra 1789 til 1797. Han regnes som en av de viktigste personene i USAs historie, og blir ofte omtalt som «landsfader».

Bildet på siden er av et maleri av George Washington, men hvorfor ser han så sur ut?

George Washington

Dårlige tenner

George Washington hadde veldig dårlige tenner, akkurat som mange andre på denne tiden. Han var nok ganske flau for å vise tennene sine.

Fra han var 24 år, mistet han en tann i året, og fikk senere gebiss. Et gebiss er et sett med falske tenner. Det sies at Washington eide flere ulike gebiss. De var blant annet laget av elfenben, hjørnetennene fra en flodhest, gull og mennesketenner.

Tannlegene på den tiden hadde ikke de beste forutsetningene for å lage helt perfekte gebiss, så passformen kunne variere. Det kunne være ganske ubehagelig å bruke gebiss. Washington ønsket nok ikke å vise tennene mer enn han måtte. I hvert fall ikke når noen malte portrett av ham.

Det sies at da maleren Gilbert Stuart skulle male et portrett av presidenten, tok de gebisset ut og fylte munnen med bomull. Hva var poenget med det, tror du?

Så grunnen til at han ser sur ut, kan være at han må konsentrere seg om å holde munnen lukket.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Flodhest

Tenner

Tenner er benvekst dekket med emalje. Både mennesker og dyr har tenner.

De første tennene vi får, kalles melketenner, og de mister vi stort sett når vi er mellom seks og tolv år gamle. Da vokser de nye tennene frem – de som vi skal ha hele livet. Til sammen er det 20 melketenner.

Et voksent menneske har 32 tenner. Disse deles inn i fortenner, hjørnetenner og jeksler. Fire av disse er visdomstenner, men de er det ikke alle som får.

Visdomstennene vokser ut innerst i munnen. Det vanligste problemet med disse er at de får for liten plass bak i tannrekken. Da kan det hende at de, eller andre tenner, må trekkes ut. Eller at vi må bruke tannregulering for å skyve litt på tennene.

De kalles visdomstenner fordi man for mange hundre år siden trodde at visdom, eller klokskap, kom med disse tennene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Hos tannlegen

Offentlig tannhelsetjeneste

Den offentlige tannhelsetjenesten sørger for gratis tannlegebehandling – med unntak av tannregulering – til og med det året du fyller 18 år. Det er din lokale tannklinikk som kaller inn til jevnlig kontroll.

Fra og med det året du fyller 19 år, dekkes 75 prosent av kostnadene ved tannlegebesøk. Dette gjelder til og med det året du blir 20 år. Velger du å gå til privat tannhelsetjeneste, må du dekke de fleste utgiftene selv.

Tannhygiene

Er du flink til å holde tennene rene? Hvis du svarer ja, hindrer du dannelse av hull og tannkjøttbetennelse. Du får sunnere tenner, en friskere pust og et hvitere smil!

Dessverre er det altfor mange som slurver med den daglige tannhygienen. God tannhygiene er hverken vanskelig eller tidkrevende. Her kommer fire gode tips fra Tannhelsesenteret:

  1. Puss tennene morgen og kveld. Helst i to minutter hver gang. Puss alle tannens flater.
  2. Bruk tanntråd for å rense opp mellom tennene.
  3. Puss tunga! Det samler seg mange bakterier på den.
  4. Bruk munnskyllevann hver dag!
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Familie pusser tenner

Tennene utsettes for syreangrep hver dag …

 

 

Mat og drikke som gir friske tenner

Finnes det egentlig mat som gir deg friskere tenner? Ja, det gjør det. Melkeprodukter som ost, yoghurt og melk inneholder kalsium som er bra for tennene. Eggeplommer, sopp og fisk inneholder vitamin D, som tennene trenger for å holde seg friske og sterke.

Frukt og grønnsaker er også godt for tennene og tannkjøttet, men pass på de matvarene som inneholder altfor mye syre. De kan i verste fall danne hull i tennene og skade tannkjøttet.

Det aller beste å drikke er vann. Ikke minst som tørstedrikke. Juice og brus er ikke så bra for tennene dine.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Tenner hos dyr

Ulike arter har ulikt antall tenner. Haier og krypdyr har gjerne et høyt, men variabelt antall, og tennene skiftes løpende. Hvis en hai mister en tann, så vokser det straks frem en ny.

Pattedyr har derimot et fast antall tenner, og de bytter tenner bare en gang i livet. De mister melketennene og får nye tenner – akkurat som mennesker.

Visste du forresten at de fleste dyr ikke får hull i tennene?

«Blod på tann»

Visste du forresten at når noen «har fått blod på tann», betyr det at de er veldig ivrige etter å få til noe?

Hund og fugl

Kilder:

 • Brusevold, Ingvild J., Skjørland, Kjeld Kristian, Espelid, IvarTenner Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 2. september 2021 fra https://sml.snl.no/tennene

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. NRK Skole
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images