Vær aktiv

Hvordan kan vi bidra til at vi bidra til at elevene våre opplever flere positive følelser og trives i hverdagen? Hvordan kan vi hjelpe dem til å oppleve glede, mening, energi, og tilfredshet?

Det handler om å lære dem å bruke sine egne styrker, skape interesse for det de gjør, være engasjerte og oppleve undring og nysgjerrighet.

Det å oppleve hverdagsglede er i seg selv er en verdi, men det har også mange positive konsekvenser. Hverdagsglede Skole handler om fem enkle grep  grep vi kan ta for å øke hverdagsgleden. Denne artikkelen handler om det å være aktiv.

 

Hva vil det si  for deg å være aktiv?

Vi har ulike oppfatninger av  hva det betyr å være aktiv. Aktivitetene kan være så forskjellige som:

  • en tur på kino med en venn
  • å gå en rask  tur rundt kvartalet 
  • danse eller snekre  
  • delta i frivillig arbeid
  • trene
En som hopper i strikk
En som hopper i strikk

Å være i aktivitet

Når vi er i aktivitet, bruker vi hele kroppen, inkludert hodet og tankene. Regelmessig fysisk aktivitet gir overskudd i hverdagen og har mange positive effekter på både fysisk og psykisk helse. Men å være aktiv handler om mer enn fysisk trening.

En aktivitet kan være mye forskjellig, men innebærer at noe gjøres. Det kan være å spille et spill, lese en bok, lage mat eller vaske sykkelen. Fysisk aktivitet er mer avgrenset til kroppslige aktiviteter – alt fra husarbeid til konkurranseidrett. Trening er en mer målrettet aktivitet for å endre kroppens fysiske og psykiske egenskaper.

Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse– all fysisk aktivitet hjelper!

Helsedirektoratet anbefaler alle voksne å være fysisk aktive minst 2,5 til 5  timer i løpet av uken.  For barn i skolealder anbefales det at de bør være fysisk aktive i gjennomsnitt 60 minutter hver dag. 

Helsedirektoratet anbefaler

Det viktigste er at alle finner fysiske aktiviteter som de liker å utføre, som tar utgangspunkt i deres nivå og lager gode vaner i hverdagen.

For mange kan det være lurt å planlegge aktivitetene i en kalender. Det kan gjøre det enklere å komme i gang.

Sett SMARTE mål

Sjansen for å lykkes med å være mer aktiv vil øke hvis du jobber målrettet med ett og ett mål.  Det er små endringer over tid som kan utgjøre en stor forskjell.

Husk at målene skal være SMARTE og overkommelige:

S = spesifikt. Hva konkret skal du gjøre?

M = målbart. Er endringen målbar?

A = attraktivt. Hvilken verdi har det for deg å gjøre det?

R = realistisk. Er det gjennomførbart?

T = tidfeste. I hvilket tidsrom skal det gjennomføres?

E = evaluere. Hvordan gikk det?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

En aktivitetsplan

Helsedirektoratet fordeler aktiviteter i tre kategorier:

  • hverdagsaktivitet 
  • utholdenhetstrening 
  • styrke, koordinasjon og balanse 

Tenk over hva slags hverdagsaktiviteter du ønsker å drive med.

Kom i gang!

Når du vet hva slags positive effekter fysisk aktivitet har på kroppen, kan det være lurt å gå aktivt inn for å finne aktiviteter du trives med. Hva med å ta trappen istedenfor heisen, eller hoppe av bussen et stopp tidligere enn du pleier?

Hvis hverdagen er hektisk, kan du legge inn korte, lystbetonte hverdagsøvelser som får pulsen til å stige. Ikke la tiden være et problem og hindre deg fra å være fysisk aktiv. Du trenger ikke reise til et treningsstudio – verdens største «treningssenter» ligger rett utenfor døren din og er helt gratis!

Føttene til en som løper opp en trapp
Føttene til en som løper opp en trapp

Slå et slag for hverdagsaktiviteten!

Når du er i bevegelse, øker energiforbruket med en gang. Allerede det å stå – sammenlignet med å sitte – gjør at flere muskler aktiveres og at forbrenningen øker. Fysisk aktivitet gir deg:

  • bedre kondisjon, du klarer mer i hverdagen og blir sterkere
  • regulering av blodsukker og blodfett, i tillegg til senket blodtrykk
  • positive effekter på hjernen, i form av forbedret søvn og reduksjon av angst

Tenk over: Hvilke aktiviteter kan du gjøre daglig uten å skifte til treningstøy?

Få energi!

Er hodet utslitt, og alt du ønsker er å synke sammen på sofaen?

Tenk på at en rolig spasertur, en økt på treningsstudio eller en løpetur kan gjøre underverker for et slitent hode. Blir du liggende på sofaen, vil energinivået bare fortsette å synke.

Kort oppsummert: Du får mer energi av å bruke kroppen, ikke mindre!

Ei som skroller på telefonen i sengen
Ei som skroller på telefonen i sengen

Aktivitetsmuskelen

Fysisk aktivitet er et vidundermiddel for kropp og sjel. Når du er fysisk aktiv, utløses det såkalte «lykkehormonet» i kroppen.

Lykkehormonet endorfin gir en behagelig «lykkerus» etter en god treningsøkt. Fordelen er at du kan bli avhengig – men det vil vanligvis gjøre deg godt!

Noen liker å trene alene, mens andre har større glede av å trene med andre. Hvis det er vanskelig å være aktiv med noen du kjenner,  er det et godt tips å finne et turlag, eller rett og slett prøve å finne en annen turkamerat i nabolaget. Hva med å låne naboens hund som turvenn?

Det finnes mange ulike organisasjoner som hvert år drar i gang ulike aktivitetskampanjer. Kanskje du kan sjekke om det er noen i nærheten av deg?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Sliter du med å sove om kvelden?

Hvis det å trene gjør deg for «gira», så kanskje du kan finne et annet tidspunkt å trene på?

Et annet tips er å finne kveldsro ved å legge bort mobil, PC og jobb. Det å alltid være tilgjengelig bidrar til å holde kroppen våken, når den egentlig skal finne ro før sengetid.

Når det blir mørkt, produserer kroppen melatonin, som er kroppens søvnhormon. For å produsere mest mulig kan det være lurt å skru ned belysning, redusere surfing på mobile enheter og se litt mindre på TV. Det betyr ikke at man aldri skal se TV eller være på nett, men har du utfordringer med søvnen, kan det være lurt å teste ut noen av tipsene.

Rådet for psykisk helse

Kurset Hverdagsglede er utviklet av Rådet for psykisk helse, og Skolerom er stolt av samarbeidet som gir oss mulighet til å videreformidle innholdet på våre flater. Alle rettigheter er klarert.

Foto: Margarethe Strandberg / Adobe Stock