Vikingene

Handel og håndverk i vikingtiden

Vikingenes plyndringer har blitt beskrevet som voldelige herjinger, men det stemmer ikke helt. Det var mye handel i vikingtiden, og den var for det meste fredelig.

Norrøn treskjæring
Norrøn treskjæring

Byttehandel

Vikingtiden var en brytningstid mellom den gamle og den nye økonomien. Vare- og gavebytte var den gamle økonomien. Kjøp og salg var den nye økonomien. Byttehandel var den mest utbredte måten å skaffe seg varer på i vikingtiden. En kniv kunne byttes mot smør, eller kjøtt kunne byttes mot korn, og så videre.

Ved gavebytte ble vennskapsbånd knyttet eller fornyet. Høvdinger og småkonger ønsket vakre gjenstander som de kunne belønne sine følgere med. Slike gaver kunne være kapper og gull- eller sølvringer.

For første gang i Skandinavia ble handelen også basert på kjøp og salg. Denne handelen var uavhengig av hvor rike og mektige partene var, eller hvem de var venner med. Men dette kunne gå galt dersom du kom med et upassende forslag. For eksempel som å kjøpe noe fra en venn i stedet for å bytte. Da kunne vennen tolke det slik at du ønsket å oppheve vennskapet, og dette kunne føre til konflikter.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En gullbrosje fra vikingtiden
En gullbrosje fra vikingtiden

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!