Få norske kvinner har nådd en så omfattende berømmelse som Sonja Henie – jenta som vant en hel verden med et kunstløpstalent som brakte henne helt til Hollywood.
Sonja Henie ble født 8. april 1912 og vokste opp på Frogner i Oslo, kun få hundre meter fra skøyteisen på Frogner stadion. Faren drev pelsforretning, og moren kom fra en velstående familie.
Det var Sonjas syv år eldre bror, Leif, som dro henne med ut på skøyteisen første gang, da hun var bare seks år gammel. Sonja hadde akkurat fått sine første danseskøyter til jul, og trenerne så straks at hun hadde et usedvanlig talent på isen. Faren satte dermed i verk et seriøst treningsopplegg, og allerede i fjerde klasse tok han Sonja ut av skolen slik at hun kunne skøyte på heltid.
Som elleveåring, i 1924, deltok Henie i de olympiske vinterlekene i Chamonix, men kom på sisteplass – til farens store forargelse. Senere vant hun flere norgesmesterskap, både alene og i parløp. Hun elsket å danse, og publikum elsket utstrålingen hennes.
I tidsrommet 1927–1936 vant Henie hele ti verdensmesterskap og seks europamesterskap i kunstløp. Dessuten tok hun OL-gull i både St. Moritz i 1928, Lake Placid i 1932 og Garmisch-Partenkirchen i 1936.
Hun imponerte publikum med sine uendelige piruetter med klippefast avslutning ledsaget av et vinnende smil. Sonja Henie bidro i denne perioden til at kunstløpssporten fikk sitt internasjonale gjennombrudd – den var ikke lenger en fritidsaktivitet for overklassen, men en seriøs konkurranseidrett.
Under den famøse propaganda-olympiaden i 1936 hilste Sonja, i likhet med de fleste andre deltakerne, Hitler på tribunen med et bestemt «Heil!». Filmklippet med denne hilsenen og bildene fra hennes private besøk hos Hitler skulle imidlertid forfølge henne resten av livet.
Etter OL i 1936 bestemte far og datter Henie at det var på tide å erobre Hollywood. Metro-Goldwyn-Mayer avviste dem, og da henvendte de seg til Darryl Zanuck, sjefen for 20th Century Fox. De tilbød sine tjenester for 75 000 dollar per film–en uhørt sum på den tiden! Zanuck kunne ikke tilby annet enn en gjesteopptreden i en musikal for en langt mer beskjeden sum. Da leide pappa Henie like godt en ishall i Los Angeles og inviterte alt som kunne krype og gå.
Til slutt måtte Zanuck kapitulere og godtok både de enorme summene og at filmene skulle baseres på Henies isdanstalent. Både debutfilmen «One in a Million» fra 1936 og oppfølgeren «Thin Ice» året etter ble enorme suksesser.
Etter at faren døde brått i 1937, bestemte Sonjas mor og bror seg for å bli med til Hollywood og støtte henne i karrieren. Samme år ble hun, som den yngste noensinne, utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og etter ytterligere to filmer ble hun nå rangert som nummer tre på listen over best betalte filmstjerner, kun slått av Shirley Temple og Clark Gable.
Henie var en tøff og temperamentsfull forretningskvinne og forhandlet seg etter hvert til en kontrakt som gjorde henne til verdens best betalte filmskuespiller.
Etter hvert falt imidlertid interessen for de ensformige kunstløpsfilmene – Henie hadde nemlig ikke så mange andre talenter å skilte med. Etter et par mislykkede filmer under andre verdenskrig, var filmkarrieren mer eller mindre over. Sonja fortsatte karrieren med å holde påkostede isshow rundt om i verden. Etter hvert fikk hun imidlertid store alkoholproblemer og ble pepet ut under et show i Rio de Janeiro, hvor hun falt på isen fordi hun var full.
Etter to korte ekteskap i USA giftet Sonja Henie seg i 1956 med den norske skipsrederen Niels Onstad. Han var svært kunstinteressert, en interesse som Sonja etter hvert skulle dele med ham. Interessen ble etter hvert en lidenskap, og paret bygget opp en omfattende kunstsamling.
I 1961 opprettet paret en stiftelse bestående av en rik kunstsamling og penger til Henie Onstad Kunstsenter, som ble åpnet på Høvikodden i Bærum i 1968. Her kunne man, i tillegg til kunsten, se en utstilling av Sonja Henies medaljer og pokaler.
Sonja Henie døde av leukemi 57 år gammel — i et fly på vei fra Paris til Oslo høsten 1969. Hun er begravd sammen med Onstad ved kunstsenteret på Høvikodden.
Det var litt om Sonja Henie.
Lest av Lena Bjerke Montague