Den skumle følelsen

I dag skal vi snakke om det å være redd og hvorfor det er veldig smart. Og om hvordan det også kan bli for mye, for det er ikke godt å være redd hele tiden.

Kroppen vår påvirkes av Redsel

Å være redd er en vond følelse, som vi alle føler på. Når du blir redd spenner kroppen seg, munnen blir rund som en O eller du kniper den sammen. Øynene blir store, pusten og hjertet går fort. Noen føler seg varme, mens andre føler seg kalde når man blir redd.

Redd jente som gjemmer seg under dyna
Redd jente som gjemmer seg under dyna

Redsel er en vond følelse

Når du blir redd kan det hende du begynner å gråte eller skrike. Redsel kan gjøre at får lyst til løpe av sted, stå helt stille som om du var frossen eller du får lyst til å angripe.

Redd jente som gjemmer seg bak kosebamse
Redd jente som gjemmer seg bak kosebamse

Kort og lang redsel

Når vi er redde kjenner vi på at vi vil ha hjelp. Når vi får hjelp, eller det som vi er redde for forsvinner, så går som regel den redde følelsen fort over.

Men frykt og redsel kan også komme snikende og vare lenge. Det kan for eksempel være at vi har hørt om en sykdom som er farlig eller at vi er redde for at noen skal dø.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Snakke om det som er skummelt

Uansett hvorfor vi er redde kan det være lurt å fortelle det til noen vi er trygge på. Det er ganske vanlig å være redd for ting og situasjoner som er nye. Vi kaller denne følelsen ofte «å grue seg».

Redd jente holder hender med moren
Redd jente holder hender med moren

Å øve seg på å fortelle


Vi mennesker synes ofte det er enklere å fortelle hemmeligheter til en robot. Du kan fortelle roboten Hjernus hva du vil, han sier ingenting.

Vil du Hjernus skal fortelle det du sier til en voksen?

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images