Pusten som en venn

Tenk at vi skal lære å puste! Det er litt rart. Vi puster jo hele tiden. Men vi kan lære å bruke pusten til å roe ned følelsene. Akkurat som Lille skilpadde.

Historien om Lille Skillpadde

Dette er en historie om en liten skilpadde som noen ganger synes det var vanskelig å følge med. Navnet hans var Lille Skilpadde. Lille Skilpadde likte å ha det gøy, og å tulle mye. Han likte ikke at mammaen hans ba han om å gjøre noe.

Bakgrunn i gult hjernemønster
Bakgrunn i gult hjernemønster

Han syns det var for vanskelig å prøve å lese, skrive eller å sitte stille. Noen ganger synes Lille Skilpadde at det til og med var for vanskelig å være snill. Han likte å erte de andre barna og ta lekene deres. Han likte ikke å dele, og han likte ikke å følge regler.

Han var ikke en slem skilpadde, men noen ganger synes han det var for vanskelig å ikke sloss eller lage lyder. Spesielt når han følte seg sint eller opprørt.

Hver dag sa Lille Skilpadde til seg selv at han skulle holde seg unna trøbbel, men hver dag ble han sint eller frustrert.

Han gjorde alltid noe han ikke skulle ha gjort. Han følte at han ikke hadde noen kontroll over det han gjorde. Han følte seg mer og mer elendig.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

En dag da han følte seg på sitt verste, møtte Lille Skilpadde eldste skilpadden i byen sin. Gamle Skilpadde var 200 år gammel og han var veldig, veldig vis.

Vise Gamle Skilpadde spurte «Lille Skilpadde, hvorfor ser du så veldig lei deg ut?»

Lille Skilpadde snakket med en liten stemme, fordi han var redd for Vise Gamle Skilpadde.

«Når jeg føler meg sint eller frustrert, så kan jeg ikke kontrollere meg selv. Jeg havner alltid i trøbbel og tenker at ingen liker meg.» sa Lille Skilpadde.

Vise Gamle Skilpadde var veldig snill og ville hjelpe Lille Skilpadde.
«Jeg skal fortelle deg en hemmelighet. Du har allerede svaret på problemene dine. Du har det med deg uansett hvor du går.»

Lille skilpadde forsto ikke.
«Det er skallet ditt, skallet ditt! Det er derfor du har et skall. Når du føler deg opprørt, sint eller frustrert, så kan du gå inn i skallet ditt.»

Vise Gamle Skilpadde forklarte videre.

«Når du går inn i skallet ditt, kan du følge tre enkle steg. Først, be deg selv om å «stoppe». Deretter, ta et langt dypt pust. Til slutt kan du si problemet og hvordan du føler deg.

Så kan du hvile helt til følelsene dine ikke er så sterke lenger, til du føler deg roligere.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Den vise Gamle Skilpadde viste Lille Skilpadde hvordan han skulle gå inn i skallet sitt for å roe seg ned.

Lille Skilpadde likte ideen og ville prøve det selv.

Neste dag lekte Lille Skilpadde med vennen sin, Lise. Mens de lekte ville Lise bruke noen av fargeblyantene til Lille Skilpadde. Dette var nye fargeblyanter, og Lille Skilpadde begynte å føle seg sint og ville ta de bort fra Lise.

Han skulle akkurat til å skrike til Lise og dytte henne bort, da han husket hva vise Gamle Skilpadde hadde sagt. Lille Skilpadde visste han var sint, og han ville kontrollere seg selv, så han dro armene, hodet og bena inn i skallet sitt.

Så sa han «Stopp» til seg selv, tok en lang, dyp pust, og sa «Jeg vil ikke at Lise skal bruke de nye tegnestiftene mine og jeg føler meg sint.»

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Lille Skilpadde var glad for at det var fint og komfortabelt inne i skjellet. Snart følte han seg rolig og hadde kontroll igjen.

Når han kom ut var han overrasket over å se at mammaen hans smilte i døråpningen. Hun sa at hun var veldig stolt av han. Lille Skilpadde kunne nesten ikke tro at han hadde stoppet seg selv fra å dytte Lise.

Lille Skilpadde øvde på dette om igjen og om igjen. Når han følte seg opprørt, gikk han inn i skallet sitt og roet seg ned.

Lille Skilpadde følte seg veldig stolt. Etter noen uker, oppdaget Lille Skilpadde at vennene hans likte å leke med han og at det var enklere å sitte rolig å lese.

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Forfatter: Kaja Kvernbakken / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images