Vi kan snakke uten stemme

Visste dere at kroppen snakker? Bare tenk på hvordan en baby sier fra hva den trenger. Det skal vi lære mer om i dag, hvordan kroppen snakker.

Kroppspråk, hva er det?

Vi mennesker snakker både med ordene våre og med kroppen vår. Kroppen vår er faktisk nesten det viktigste når vi snakker. Følelsene våre sitter i kroppen. 

Vokteren snakker med kroppen vår

Når vokteren blir for stor og den kloke er for liten er det lettere for oss å vise følelser med kroppen enn det er å bruke ordene våre å si hva vi føler. 

Du har sikkert sett både barn og voksne og skjønt at de har vært lei seg eller sinte uten at de har sagt noe.

Har du tenkt igjennom hvordan du vil beskrive en person som ser sint eller lei seg ut?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Følelser smitter

Av og til sier vi at følelser smitter lettere enn en influensa. Er ikke det rart? 

Kroppen din er nemlig litt som et speil for andre.

Hvis jeg ser på deg og du ler, så får jeg også lyst til å le. Hvis jeg ser på deg og du gjesper, så begynner jeg også å gjespe. Hvis jeg ser på deg og du er sint i øynene dine, så vil jeg også fort kjenne meg sint, eller kanskje redd. Hva vi ser hos andre betyr ofte mye mer enn hva vi faktisk sier. Hvis du står for langt i fra meg når du skal si meg noe, blir jeg kanskje usikker på om du liker meg og skjønner ikke hvorfor du ikke kan komme nærmere meg. Hvis du kommer for tett opp i ansiktet mitt når du vil si meg noe, vil jeg kanskje løpe min vei, eller snu meg vekk fordi jeg blir redd.

Hva vi ser hos andre betyr ofte mye mer enn hva vi faktisk sier. Hvis du står for langt i fra meg når du skal si meg noe, blir jeg kanskje usikker på om du liker meg og skjønner ikke hvorfor du ikke kan komme nærmere meg. Hvis du kommer for tett opp i ansiktet mitt når du vil si meg noe, vil jeg kanskje løpe min vei, eller snu meg vekk fordi jeg blir redd.

Derfor må vi også øve oss på å bruke kroppen vår, i tillegg til ordene. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Når kroppspråket og ordspråket kræsjer

Av og til sier ordene våre en ting og kroppen vår noe annet.

Vi kan på den ene siden si med ordene våre at alt går bra, mens kroppen vår viser at vi egentlig kanskje er lei oss. Det kan noen ganger være bra fordi, vi skjønner at en venn kanskje trenger trøst selv om den sier at alt er bra. 

Andre ganger kan det være dumt at kroppen og ordene sier forskjellige ting fordi det kan gjøre at vi misforstår hverandre. Det kan være at vi kan høres sinte ut, når vi egentlige bare er redde.

Å lære seg å si det samme med både kroppen vår og ordene våre kan være veldig viktig for oss og hjelpe oss.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Vi kan øve på kroppspråket vårt

Å lære om hvordan du snakker med kroppen din og hvordan andre snakker med kroppen sin vil hjelpe oss masse når vi skal være sammen med andre.

Å øve seg på å fortelle


Vi mennesker synes ofte det er enklere å fortelle hemmeligheter til en robot. Du kan fortelle roboten Hjernus hva du vil, han sier ingenting.

Vil du Hjernus skal fortelle det du sier til en voksen?

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images