Vi snakker med nærhet

Har du tenkt noen gang tenkt over hvor ubehagelig og nesten ekkelt det kan være hvis noen vi ikke kjenner står for tett oppi oss? Hvorfor det er sånn skal du få lære mer om i dag.

Hvor nærme kan man være?

Når vi skal snakke sammen med andre og være sammen med andre betyr det faktisk noe hvor nærme eller langt unna vi er den andre. Hvor nærme vi står andre handler mye om hvor godt vi kjenner personen.

De vi kjenner aller best og er aller tryggest på, kan vi være helt tett på, helt oppi ansiktet, uten at det føles feil eller rart. Hvis vi skulle stå helt opp i ansiktet på en vi ikke kjente godt, så ville vi nok fort kjent at det kjentes helt feil ut, til og med nesten litt ekkelt.

Det er faktisk veldig viktig for oss å lære noe om hvor tett på vi kan være på en annen uten at den andre føler det ubehagelig.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To gutter som kommuniserer ved hjelp av kopper
To gutter som kommuniserer ved hjelp av kopper

Du og jeg  har nærhet-sirkler

Men hva skjer hvis vi står for langt unna den andre? Det kan faktisk også bli helt feil. Står vi for langt fra andre den når vi skal si noe, blir kanskje den andre usikker på om du liker han eller henne og skjønner ikke hvorfor du ikke kan komme nærmere.

Vi mennesker har på en måte noen sirkler rundt oss som handler om vi nært innpå vi liker å ha andre mennesker på oss.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Tre usynlige sirkler

Den første sirkelen er ganske nærme kroppen vår. De menneskene som for komme innenfor denne sirkelen vår er de menneskene som vi kjenner aller best og aller mest tryggest på. De kan til og med komme helt oppi ansiktet vårt. Det kan for eksempel være mamma og pappa, kanskje en søster eller bror, en bestevenn eller en besteforeldre.

Den andre sirkelen er litt lengre fra kroppen vår med likevel så nærme at det også er de menneskene vi er trygge på. Det kan være venner i klassen, læreren vår eller kanskje en nabo vi kjenner godt.

I den ytterste sirkelen er det de som vi ikke kjenner. Denne sirkelen er enda lengre unna kroppen vår. Der er de menneskene vi ikke kjenner og som ville kjennes veldig rart hvis de kom for tett innpå oss. Det kan være en lærer vi ikke har møtt før, kanskje rektor eller en fremmed voksen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Sirklene dine er bra!

Vi kan ikke se disse sirklene, men vi kan mer kjenne de. Vi kjenner noe inni kroppen vår hvis mennesker vi ikke er trygge på eller kjenner kommer for tett på. Det skal du få lære mer om i hjernelæring.

Er ikke det spennende?

Mann som sitter i et stort sirkel vindu og ser ut
Mann som sitter i et stort sirkel vindu og ser ut

Å øve seg på å fortelle


Vi mennesker synes ofte det er enklere å fortelle hemmeligheter til en robot. Du kan fortelle roboten Hjernus hva du vil, han sier ingenting.

Vil du Hjernus skal fortelle det du sier til en voksen?

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images