Vi snakker med nærhet

I dag skal vi lære litt om nærhet og avstand. Har du noen gang tenkt over at det kan være ubehagelig at noen står for nærme?

Hvor nærme kan man være?

Når vi skal snakke sammen med andre og være sammen med andre betyr det faktisk noe hvor nærme eller langt unna vi er den andre. Hvor nærme vi står andre handler mye om hvor godt vi kjenner personen.

De vi kjenner aller best og er aller tryggest på, kan vi være helt tett på, helt oppi ansiktet, uten at det føles feil eller rart. Hvis vi skulle stå helt opp i ansiktet på en vi ikke kjente godt, så ville vi nok fort kjent at det kjentes helt feil ut, til og med nesten litt ekkelt.

Det er faktisk veldig viktig for oss å lære noe om hvor tett på vi kan være på en annen uten at den andre føler det ubehagelig.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To gutter som kommuniserer ved hjelp av kopper
To gutter som kommuniserer ved hjelp av kopper

Du og jeg  har nærhet-sirkler

Men hva skjer hvis vi står for langt unna den andre? Det kan faktisk også bli helt feil. Står vi for langt fra andre den når vi skal si noe, blir kanskje den andre usikker på om du liker han eller henne og skjønner ikke hvorfor du ikke kan komme nærmere.

Vi mennesker har på en måte noen sirkler rundt oss som handler om vi nært innpå vi liker å ha andre mennesker på oss.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Tre usynlige sirkler

Den første sirkelen kaller vi for intimsonen, i denne sonen kan vi ha mennesker helt tett inntil oss. Det gjelder ofte de menneskene vi kjenner aller best som mamma og pappa, eller en veldig god venn.

Så er det en sone som vi kaller for den personlige sonen. Det er en sone hvor andre mennesker kan komme ganske tett på oss, men ikke helt opp i ansiktet. Det kan kanskje være vennene våre, kanskje læreren vår og andre

Så har vi en sone som vi kaller for den sosiale sonen. Det er mennesker som vi ikke kjenner. De er det ofte ikke naturlig for oss at kommer tett innpå oss og vi vil holde de godt på avstand. På en måte kan vi si at det er sånn at jo bedre vi kjenner noen og jo tryggere vi er på de, jo tettere kan vi ha mennesker innpå oss. Du skal nå lære mer om dine egne soner og hvem som hører innenfor de ulike sonene for deg.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Sirklene dine er bra!

Vi kan ikke se disse sirklene, men vi kan mer kjenne de. Vi kjenner noe inni kroppen vår hvis mennesker vi ikke er trygge på eller kjenner kommer for tett på. Det skal du få lære mer om i hjernelæring.

Er ikke det spennende?

Mann som sitter i et stort sirkel vindu og ser ut
Mann som sitter i et stort sirkel vindu og ser ut

Å øve seg på å fortelle


Vi mennesker synes ofte det er enklere å fortelle hemmeligheter til en robot. Du kan fortelle roboten Hjernus hva du vil, han sier ingenting.

Vil du Hjernus skal fortelle det du sier til en voksen?

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images