Å bli passet på

Det gjør godt når noen passer på oss. Da kjenner vi oss rolige og trygge.

Forskjellige måter å passe på

Å passe på noen kan være å si noe fint til hverandre, fortelle en vits når vennen din er i dårlig humør, holde vennen din i hånden eller bare spørre hvordan noen har det.

Å trøste er å passe på

Å trøste er en måte å passe på noen. Voksne trenger trøst fra andre voksne, ungdommer og barn trenger trøst fra voksne. Barn kan også trøste barn.

Forskjellige typer trøst

Trøst kan være mange ting. Det kan være en hånd å holde i, en klem, et fang å sitte på og noen ganger bare sitte rolig ved siden av noen.

Ord som trøst

Ord kan også gi trøst, gode og vennlige ord. Trøst kan også være at noen ser at vi føler oss utenfor og spør oss om vi vil være med på leken.

Å unnskylde kan være å passe på

Å be om unnskyldning kan også være å passe på noen. Å be om unnskyldning gjør vi når vi har gjort eller sagt noe som har fått andre til å bli lei seg.

Ekte og uekte unnskyldninger

For at en unnskyldning skal være god skal den kjennes god ut for den som tar den imot og for den som gir unnskyldningen. Unnskyldningen må kjennes ekte ut.

Øvelse gjør mester

Det kan ofte være vanskelig både å be om unnskyldning, og å søke trøst. Derfor må vi øve oss.

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Forfatter: Kaja Kvernbakken / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images