Alle trenger kjærlighet

I dag skal vi snakke om kjærlighet. Ikke sånn kjærlighet mellom kjærester bare, men alle gangene vi kjenner at noen er glade i oss og bryr seg om oss. Vi trenger kjærlighet for å ha det godt og kjenne oss trygg.

Hva er kjærlighet for deg?

Hva er det første du tenker på når du tenker på ordet kjærlighet? Tenker du på en rød kjærlighet på pinne, kjenner du den gode smaken i munnen? Tenker du på et hjerte eller noen du er glade i? Kanskje har du et kjæledyr du kjenner kjærlighet for? 

Kanskje du tenker på et kjærestepar eller ser for deg en baby sammen med mammaen eller pappaen sin? Tenker du på en venn som betyr spesielt mye for deg, noen i familien, en lærer som gjør deg trygg?

Det er også viktig å vise kjærlighet overfor deg selv, men hvordan gjør vi det egentlig?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jente som lager et hjerte med hendene
Jente som lager et hjerte med hendene

Kjærlighet er mye forskjellig

Det finnes altså mange typer kjærlighet. Kjærlighet mellom kjærestepar kaller vi for romantisk kjærlighet. Dette har du sikkert sett flere ganger eller lest om i for eksempel eventyr som Askepott.

Kjærlighet er både å kunne vise til andre at vi bryr oss om dem, kunne kjenne at andre bryr seg om oss og kunne gi kjærlighet til oss selv.

Kjærlighet er et grunnleggende behov, men det så menes noe vi må ha for å ha det bra.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
To barn som står mot en vegg med en hjerte ballong
To barn som står mot en vegg med en hjerte ballong

En grunnmur

Tenk at du skal bygge et hus. I bunnen av huset er det ofte en grunnmur eller betong som er helt nødvendig for at huset ikke skal rase sammen.

Kjærlighet er er litt som denne grunnmuren og noe vi mennesker trenger for å vokse, lære og ha det godt med oss selv og andre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Sønn som sitter på skuldrene til faren på en strand
Sønn som sitter på skuldrene til faren på en strand

Figurene trenger kjærlighet

Hvis vi ikke har kjærlighet i livet vårt så kan det faktisk gjøre skikkelig vondt for oss. Vi kan få vondt i kroppen vår, vondt inni oss og vi vil ofte synes det er vanskelig å stole på andre mennesker.

Speideren er den som hjelper oss å jakte på kjærlighet. Når vi får kjærlighet vokser også Den kloke.  Men om vi ikke får nok kjærlighet er det lett at Vokteren vokser seg litt for stor og tar over hjernen.

Når kjenner vi kjærligheten?

Hvordan merker vi egentlig at noen gir oss kjærlighet? Kjærlighet kan være mye. Det kan være at noen sier at de er glade i oss, det kan være en klem fra noen som betyr noe for oss, et trygt fang å sitte på når vi er lei oss.

Det kan være en hånd å holde i når vi er utrygge eller når vi er kjempesinte og ikke vet hvor vi skal gjøre av oss. Det kan være når mamma og pappa eller noen andre lager favorittmaten vår, eller når noen synger en godnattasang for oss.

 

Det kan være når vennen vår har tegnet en tegning til deg eller når vennen din sier unnskyld for at det ble en krangel tidligere på dagen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Glad jente som klemmer en hund
Glad jente som klemmer en hund

Hvor kjenner du det?

Det er vanlig å tenke på kjærlighet som en god følelse som vi kan kjenne i kroppen hvis vi kjenner etter. Noen vil også si at kjærlighet handler om en kontakt.

For eksempel er det en kontakt mellom deg og vennen din hvis dere ordner opp etter å ha blitt uvenner, og det oppstår en slags kontakt når mange mennesker sammen heier på samme fotballlag.

Illustrasjon av kjærlighet, dame som sitter med et stort hjerte i fanget
Illustrasjon av kjærlighet, dame som sitter med et stort hjerte i fanget

Gi og få kjærlighet

Å få god kjærlighet kjennes godt ut. Vi blir fylt med gode følelser og kjenner oss lette og glade, men det å gi kjærlighet til andre kan også gi de samme gode følelsene. 

Å gi andre trøst, spørre en som står alene om han eller hun vil være med eller gi en liten ting eller en tegning til noen vi er glad i kjennes godt for oss. Du skal nå lære mer om kjærlighet.

Hvilken type kjærlighet liker du best?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
To damer som klemmer
To damer som klemmer

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images