Bildet illustrerer en tabell med bokstavene A til Q plassert i ulike uker fra 28 til 45. Under tabellen er bokstavene "PARKEN" skrevet med fargerike bokstaver som er koblet til tilsvarende bokstaver i tabellen med linjer i forskjellige farger.

Lære å lese når vi kan det?

Husker du da du begynte på skolen?

Hver uke lærte du deg en ny bokstav. A-B-C-D. Til slutt kunne du hele alfabetet. Etter hvert forsto du at bokstavene sammen ble til ord. Du knekte lesekoden. Da syns du nok det var ekstra spennende å lese. Du leste bak på melkekartongen, på skilt langs veien, på mobilen til foreldrene dine og på plakater.

For mange åpner det seg en helt ny verden når man lærer å lese. Men hvorfor må vi fortsette å trene på det å lese når vi kan det?

Mer enn bokstaver på et ark

Å lese er en kompleks prosess. Det handler ikke bare om å avkode, altså lese ulike bokstaver, men også om å forstå det du leser.

Utdanningsdirektoratet bestemmer hva du som elev skal kunne når du er ferdig med din 13-årige skolegang. Dette skriver de i læreplanen. Der står det at lesing er noe av det viktigste du lærer på skolen og at du skal øve på å lese i alle fag gjennom hele skolegangen din. Helt til du er ferdig på videregående faktisk.

Lesing handler om å forstå hva som står i en tekst. Når vi leser, får vi innblikk i hva andre har opplevd, hva de mener, og hva de har funnet på.

Dette kan vi gjøre uansett når teksten ble skrevet, og hvor den kommer fra. Det er som å få en bit av noens tanker rett inn i hodet vårt! Slik forstår vi bedre hvordan andre, som lever et helt annet liv enn oss, virkelig har det.

Bare se her:

Vi kan lese bøker, artikler og innlegg på nettet. Uansett om det er på papir eller skjerm, så er lesing viktig for å lære hele livet.

Når vi forstår det vi leser, blir vi bedre til å tenke selv og være med i samfunnet. For eksempel, hvis du leser nyheter, kan du forstå hva som skjer i verden, og det hjelper deg å ha egne meninger om viktige saker.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Insiden av en bok med et forstørrelsesglass
Insiden av en bok med et forstørrelsesglass

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!