Bli en økokriger 

Ledende forskere, miljøforkjempere og myndigheter over hele verden prøver å redde jorda fra en skremmende fremtid, en fremtid uten orangutanger som svinger seg gjennom regnskogen, eller amurleoparder som labber gjennom de snørike, russiske fjellene. Tanken på å miste gorillaer, havskilpadder og neshorn er ille å tenke på, men hvis du tror at det å redde planeten bare er en jobb for folk med mye innflytelse og makt, da må du tenke om igjen, for små økokrigere i hele verden har begynt å gjøre en forskjell … og det kan du også!  

Verdsatte insekter

Mange tenker på at de store dyrene trenger vår hjelp, men vi må også tenke på de lite verdsatte insektene som bryter ned og kvitter seg med verdens søppel. De pollinerer plantene våre, holder sykdommer i sjakk og gir oss ekstremt nyttige produkter som bivoks og silke. Dessverre er en stor del av de artene som er på randen av utryddelse, insekter. Fugler, som en gang ble sett på som vanlige, er i rask tilbakegang og på god vei mot utryddelse. Det er på høy tid at vi reagerer.  

Start i egen hage

Selv om du trolig ikke har egen regnskog eller eget korallrev, har du kanskje tilgang på en hage. Med noen enkle grep kan du gjøre den til et kjærkomment hjem for dyrelivet. Å bli en økokriger i hagen er ikke like enkelt som å luke blomsterbedene og vanne plantene. Det krever at man reduserer avfallsmengden, gjenbruker der det er mulig, og gjør smarte valg. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Rotete hager er attraktive hjem  

Det virker kanskje rart, men du kan hjelpe planeten ved å gjøre mindre. En ryddig hage vil ikke virke attraktiv, men litt ugress, en blomsterpotte på hodet eller litt nedfallsfrukt lokker til seg et yrende dyreliv. 

Unngå gift

Unngår du syntetisk gjødsel og insektmidler, kan du som hageeier redusere karbondioksidutslippene som dannes i produksjonsprosessen. I stedet for å bruke gift er det enkelt å fjerne uønskede gjester ved å plante visse urter og blomster i og rundt frukt- og grønnsaksbedene.  

⬅  Gressløk, basilikum og hvitløk holder skadedyrene unna og kan brukes til matlaging også, så ingenting går til spille, og jorda blir ikke forurenset.

Hvitløk

La det blomstre

Ta en titt på blomstene i hagen. Er de dekket av bier og sommerfugler? Hvis svaret er nei, da har du ikke klart å lokke dyrebare pollinatorer inn i hagen din. Det er så mange vakre planter som vil lyse opp i hagen og gi næring til insekter, så ved å ta et bevisst valg om å plante nektarplanter kan vi gjøre en forskjell. Villblomster som danner en blomstereng kan huse mer enn 40 gress- og blomsterarter på en kvadratmeter, sammenliknet med en plen på samme størrelse. Du kan lokke til deg pinnsvin og andre små pattedyr hvis du legger fra deg noen trestokker eller rester etter gressklippingen i en haug over vinteren.  

Verdens viktigste summetone 

Bygg et insekthotell

Bygg deg et insekthotell av brukte materialer som for eksempel ødelagte blomsterpotter, treverk, furukongler og gamle rør. Bare sørg for at det har krypinn i flere ulike størrelser der gjestene dine kan krype inn. Før du vet ordet av det, hjelper du dyre- og plantelivet – og planeten. 

Safarihage 

Å lage sin egen insektvennlige hage trenger ikke å være dyrt, omfattende eller vanskelig. 

1. Fuglehotell
Lokk fuglene inn på eiendommen din med et enkelt måltid og et sted de kan hvile. 

2. Hemmelige innganger
Små åpninger under gjerdet gjør at små dyr kan gå ut og inn, for eksempel pinnsvin og frosker. 

3. Klatreplanter
Kaprifolen trekker til seg pollinatorer og fungerer som en vagle for hekkende fugler. 

4. Et urbant vannhull
En dam lokker mange skapninger inn i hagen din, og er med på å absorbere skadelig karbondioksid fra luften. 

5. Insekthuler
Små kriker og kroker blant steinene gir insektene et sted å bo, og fungerer som bro for småkryp som vil ned til vannet. 

6. Trær
Planter du trær i en urban hage, forbedrer du luftkvaliteten, samtidig som de gir skygge og ly. 

7. Et uryddig uthus
Et falleferdig skjul er et perfekt hjem for edderkopper, mus og saksedyr som søker ly for regnet. 

8. En litt rufsete plen
Ugress i plenen som for eksempel kløver og løvetann sørger for viktig pollen til humler og bier, så unngå å klippe plenen for kort. 

9. Pass på kjæledyret!
Pass på at katten din har på seg bjelle, slik at dyrene i hagen blir varslet når katten kommer. 

10. En uryddig hellegang
Her kan villblomstene så seg selv mellom hellene, og skrukketrollene kan trives i mørke hulrom. 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Hagens sorte gull

Kompost består av nedbrutt organisk masse som for eksempel kvister, hageavfall og matrester. Man antar at mellom 10 og 30 prosent av søppeldeponiene består av hage- og husholdningsavfall som kunne vært brukt som en miljøvennlig ressurs.

Kompost kan brukes som gjødsel, der man gjeninnfører viktige næringsstoffer og «humus» når man planter skjøre frøplanter og ungtrær. Det kan også brukes til å bekjempe områder med høy erosjon. Komposten tilsettes i topplaget med jord for å stoppe avrenning og begrense skadene fra kraftig regnvær. 

Det er enkelt og billig å lage sin egen kompost. Velg en beholder, fjern bunnen slik at innholdet ligger på bakken, og få inn lufting fra sidene. Bruk små kvister i bunnen slik at det kommer luft til. Legg så et lag med grønne hagerester, for eksempel gress fra plenklippingen. Det tilfører nitrogen. Deretter kommer et brunt lag med for eksempel visne blader, som tilfører karbon. Vann hvis det blir for tørt, og pass på å tilføre luft ved å grave litt i haugen. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kilder:

 • Historie & vitenskap (nr. 2/2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. NRK
  7. NRK Unormal YouTube
  8. Peter Scott / The Art Agency
  9. Getty Images