Ulykker på havet 

Når ulykken er ute blir man brått minnet på hvor ugjestmildt havet kan være. Vann og vind kan raskt tappe temperaturen til kroppen, og havner du uti kan du raskt bruke opp all energien din bare på å holde deg flytende. Å være sjøvant handler om å vite hva slags utstyr du trenger å ha med og på deg når du er ute i båt.

Seilere med redningsvester
Seilere med redningsvester

Flyteutstyr 

Når du er i en fritidsbåt som er mindre enn 8 meter lang, skal du ha på deg flyteutstyr. Det er faktisk straffbart å la være. Det betyr allikevel ikke at det er trygt å falle uti fra en større båt! Bruker du en eller annen form for flytevest er du mye tryggere, uansett hvordan du ferdes på sjøen.

Jeg kan jo svømme! 

Om du er god til å svømme er det lett å tenke at flytevesten er overflødig. Men selv om du svømmer bra på grunna eller i svømmehallen, betyr ikke det at du svømmer bra nok i en ulykkessituasjon. Selv de beste svømmerne trenger flyteutstyr når det blir storm med høye bølger eller kraftig strøm. Det kan også være at du er bevisstløs når du havner i vannet – da hjelper redningsvesten deg!

Hva slags flyteutstyr er best? 

Det finnes mange former for godkjent flyteutstyr: redningsvest, flytevest, oppblåsbar vest, flytejakke og flytegenser. Den store oransje redningsvesten med flytekrage er nok den aller sikreste, men det hjelper ikke hvis du ikke har lyst til å ha den på deg. Derfor bør du skaffe deg et flyteplagg som er så fint og behagelig at du faktisk bruker det når du er på sjøen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Ta på deg vesten ordentlig 

Vesten skal festes godt rundt magen og under skrittet. Se her hva som skjer hvis vesten sitter løst!

Sjekk vesten 

Flyteutstyr slites etter hvert. Sjekk jevnlig at alle reimer og belter er hele og at det ikke er rifter i stoffet. Har du en oppblåsbar vest må du lære deg hvordan du skal vedlikeholde vesten og hvordan og hvor ofte du skal bytte utløserpatron.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gutter sitter på kanten av en båt
Gutter sitter på kanten av en båt

Gode klær 

Værmeldingen treffer ikke alltid blink. Skal du ut på en lengre tur bør du derfor re forberedt på væromslag, og ha litt ekstra tøy med i bagasjen. Det er ikke bra å være for kald lenge. 

Regntøy 

Den letteste måten å holde deg varm på, er å holde deg tørr. Godt regntøy skal være tykt og litt stivt, sånn at det ikke blir kondens på innsiden. Sjekk at sømmene på regntøyet både er sydd og sveiset. Det beste er en jakke som er både vind- og vanntett.

Ulltøy 

Når det er kaldt er det vel og bra med store gensere eller fleece, men ingenting slår ulltøy. Ull holder nemlig på varmen selv om du blir våt. Ullundertøy tar også liten plass i bagasjen, så du kan faktisk ha med deg en liten genser og longs i bagen, selv om du skal ut i sommervarmen. Da har du tørt, varmt tøy å skifte til om været blir dårlig.

Hvis det skjer en ulykke hvor du faller uti og må flyte i iskaldt vann i lang tid, kan du overleve mye lenger om du har ullundertøy innerst.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kilder: 

 • Sjøfartsdirektoratet (2016): Vannviktig
  PDF-utgivelse

Bilde- og videorettigheter:

  1. Redningsselskapet
  2. Getty Images
  3. Redningsselskapet
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images