Ulykker på havet

Når ulykken er ute, blir man fort minnet på hvor farlig havet kan være. Vann og vind kan raskt gjøre deg kald, og havner du uti kan du raskt bruke opp alle kreftene dine bare på å holde deg flytende. Å være sjøvant handler om å vite hva slags utstyr du trenger å ha med og på deg når du er ute i båt.

Seilere med redningsvester
Seilere med redningsvester

Flyteutstyr

Når du er i en fritidsbåt som er mindre enn 8 meter lang, skal du ha på deg flyteutstyr. Det er faktisk ulovlig å la være. Det betyr allikevel ikke at det er trygt å falle uti fra en større båt! Bruker du en eller annen form for flytevest er du mye tryggere, uansett hvordan du ferdes på sjøen.

Jeg kan jo svømme!

Om du er god til å svømme er det lett å tenke at du ikke trenger flytevest. Men selv om du svømmer bra på grunna eller i svømmehallen, betyr ikke det at du svømmer bra nok om det skjer en ulykke. Selv de beste svømmerne trenger flyteutstyr når det blir storm med høye bølger eller kraftig strøm. Det kan også være at du besvimer når du havner i vannet – da hjelper redningsvesten deg!

Hva slags flyteutstyr er best?

Det finnes mange former for godkjent flyteutstyr: redningsvest, flytevest, oppblåsbar vest, flytejakke og flytegenser. Den store oransje redningsvesten med flytekrage er nok den aller sikreste, men det hjelper ikke hvis du ikke har lyst til å ha den på deg. Derfor bør du skaffe deg et flyteplagg som er så fint og behagelig at du faktisk bruker det når du er på sjøen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Ta på deg vesten ordentlig

Vesten skal festes godt rundt magen og mellom beina. Se her hva som skjer hvis vesten sitter løst!

Sjekk vesten

Flyteutstyr blir slitt. Sjekk jevnlig at alle reimer og belter er hele og at det ikke er rifter i stoffet. Har du en oppblåsbar vest må du lære deg hvordan du skal ta vare på vesten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gutter sitter på kanten av en båt
Gutter sitter på kanten av en båt

Gode klær

Værmeldingen treffer ikke alltid blink. Skal du ut på en lengre tur bør du derfor være forberedt på værendringer, og ha litt ekstra tøy med i bagasjen. Det er ikke bra å være for kald lenge.

Regntøy

Den letteste måten å holde deg varm på, er å holde deg tørr. Godt regntøy skal være tykt og litt stivt, sånn at det ikke blir fuktig på innsiden. Sjekk at sømmene på regntøyet er skikkelig tette. Det beste er en jakke som er både vind- og vanntett.

Ulltøy

Når det er kaldt er det vel og bra med store gensere eller fleece, men ingenting slår ulltøy. Ull holder nemlig på varmen selv om du blir våt. Ullundertøy tar også liten plass i bagasjen, så du kan faktisk ha med deg en liten genser og longs i bagen, selv om du skal ut i sommervarmen. Da har du tørt, varmt tøy å skifte til om været blir dårlig.

Hvis det skjer en ulykke hvor du faller uti og må flyte i iskaldt vann i lang tid, kan du klare deg mye lenger om du har ullundertøy innerst.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kilder: 

  • Sjøfartsdirektoratet (2016): Vannviktig
    PDF-utgivelse

Bilde- og videorettigheter:

    1. Redningsselskapet
    2. Getty Images
    3. Redningsselskapet
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images